Connect with us

Sant Andreu de Llavaneres

Pol Mateu i Alejandro de Maqua, campions del món de 420

A la fi del passat mes de juliol, l’esport del Maresme va viure un gran èxit esportiu. Els regatistes del Club Nàutic El Balís, Alejandro ‘Tano’ de Maqua i Pol Mateu, es van proclamar campions del món de vela de la classe 420 en aigües de la badia d’Alacant. Un èxit extraordinari per molts motius. Entre altres, perquè el Tano i el Pol es van imposar a 278 vaixells de 22 nacionalitats diferents.

El Tano i el Pol, el Pol i el Tano, porten navegant tres anys junts. Tots dos van néixer al maig. El Tano el 2004 i el Pol el 2005. El seu nexe d’unió, a més de la vela, és el Maresme. El Tano està molt unit a Arenys de Mar, on va viure fins als 10 anys (va estudiar a La Presentació), i el Pol, que és fill únic, està arrelat a Alella, on viu amb els seus pares. Tots dos, no obstant això, van arribar a la vela per camins molt diferents.

“Tinc un germà més gran que als estius, com a activitat esportiva, feia vela al CN Arenys de Mar, i es va iniciar amb l’Optimist. De nen vaig jugar a futbol a Arenys, però als sis anys, seguint el meu germà, també vaig provar la vela, em va agradar molt i va passar a ser el meu esport principal. Des dels vuit fins als quinze anys vaig fer Optimist”, explica el Tano. La història del Pol és molt diferent: “Vaig néixer a França, a prop de Versalles, per la feina del meu pare, que era treballador d’una multinacional. Des dels quatre anys, vaig fer hípica i fins i tot vaig començar a competir a partir dels vuit anys”.

El Pol i la seva família es van instal·lar després a Barcelona: “Des dels nou fins als tretze anys vaig continuar fent hípica a Valldoreix, però un parell d’anys abans ja havia provat la vela al CN El Masnou. El meu tiet i la meva mare eren aficionats a la vela i aquest esport va tenir la ‘culpa’ que el meu pare i la meva mare es coneguessin”. Mentre el Tano va començar a navegar al CN Arenys de Mar, el Pol va viure als 13 anys una altra experiència molt lluny del Maresme: al Japó.

Els dos maresmencs es van imposar a Alacant a 278 embarcacions de 22 països amb una gran superioritat

El seu pare va ser enviat a Yokohama i va estar navegant dos anys al club de vela de l’illa d’Enoshima, on hi havia el camp de regates dels Jocs Olímpics: “Em vaig classificar entre els cinc primers del Japó i havia de representar-lo al Mundial d’Optimist, però va arribar la pandèmia i es va suspendre”, explica amb una certa frustració.

Als 15 anys, el Pol i la seva família es van instal·lar definitivament a Alella. Va ser quan va canviar l’Optimist pel 420 al CN El Masnou. El primer any va navegar amb Ona Rigual en la classe mixte, i van arribar a ser subcampions d’Espanya el 2021. El Tano, per part seva, va ser subcampió de Catalunya absolut amb Pedro Fernández. Aquell estiu del 2021 va ser quan el Tano i el Pol van unir els seus camins al Masnou. Per decisió personal, tots dos van fitxar la temporada passada pel CN El Balís. “Des que vam guanyar el Gran Premi d’Andorra a Arenys de Mar, la nostra trajectòria competitiva ha estat molt sòlida”, explica el Pol.

“El nostre objectiu ara és revalidar el títol mundial el mes de gener vinent al Brasil”

Conquerir el Mundial de 420 ha estat la culminació de moltes hores d’entrenaments i d’estar a l’aigua, però sobretot del compromís de tots dos, de l’un amb l’altre, de la perseverança, d’estar units a les verdes i a les madures”, afegeix el Tano.

Al Mundial d’Alacant van viatjar amb la capitana del Balís, Magda Resano, ja que el club de Llavaneres va acudir amb set tripulacions. També van comptar amb l’ajuda del Carlos, el germà gran del Tano, expert navegant que els ha estat ajudant en tot aquest camí. Al 420, el Pol és el patró, el que porta el timó i la tàctica, i el Tano s’ocupa de l’estabilitat de l’embarcació, el contrapès, el floc, spinaker i l’eslora. Un treball d’equip en el qual ha de predominar la compenetració: “La bona convivència és bàsica. Passem molt temps junts, dins i fora de l’aigua. El nostre esport és com un ball, hem d’anar ben coordinats perquè funcioni tot a la perfecció, explica el Pol.

I el futur més immediat? El següent pas hauria de ser passar a la classe olímpica 470, però el Tano ens revela aquest ‘futur’: “Volem seguir una mica més en 420 i participar en el campionat del món que es farà al Brasil el gener de 2024 i revalidar el títol. Aquest és el nostre primer objectiu a curt termini”. El Pol hi està d’acord: “Sí, volem guanyar al Brasil i després, si podem, iniciar un altre projecte. Navegarem a Itàlia i França, per agafar més experiència internacional”.

No solament no poden viure de la vela, és que depenen totalment de l’ajuda econòmica de les seves famílies i del seu club, a més d’algun patrocinador, per embarcar-se en una altra aventura esportiva. El temps dirà. De moment, continuaran amb els seus estudis. El Pol començarà Enginyeria Industrial Aplicada a l’Economia a la UPC i el Tano farà International Business Economics a la FP. Vent en popa, nois!

PALMARÈS

ALEJANDRO DE MAQUA

 • Campió de Catalunya per equips d’Optimist (2018)
 • Bicampió de Catalunya sub-19 i bisubcampió absolut de 420 (2021/ 2022)
 • Subcampió de la Christmas Race de Palamós de 420 (2023) 110 participants
 • Campió de la Carnival Race de Sanremo de 420 (2023) 130 participants
 • Campió del rànquing català de 420 (2023)
 • Subcampió d’Espanya absolut de 420 (2023)
 • Campió del món absolut de 420 (2023)

POL MATEU

420 (Des de 2020)

 • 2n absolut Camp. d’Espanya, Gran Canària 2023
 • 1r Carnaval Race int, Sanremo 2023
 • 2a Christmas Race int. Palamós 2022
 • 1r Rànquing Federació Catalana de Vela (420)
 • Campió de Catalunya 2023
 • 4t juvenil a la Copa d’Espanya, s’Arenal 2022
 • Campió de Catalunya juvenil (i 2n absolut) 2022
 • Campió de Catalunya mixt 2021

OPTIMIST:

 • Campió de Catalunya absolut 2020
 • Membre de l’Equip Nacional Japonès, Enoshima 2020

Entrevista de Toni Frieros

Fotos de Pep Morata

More in Sant Andreu de Llavaneres