Connect with us

Hípica

69è Raid Internacional Santa Susanna: Natura i cavalls, junts de la mà

La prova hípica de resistència més antiga d’Europa

La prova hípica de resistència més antiga d’Europa va tornar a ocupar l’esplanada de la històrica Masia Can Rabassa de Santa Susanna, on es van situar els boxs dels cavalls participants i els controls veterinaris.

En la seva 69a edició, el Raid Internacional de Santa Susanna, el més prestigiós del continent, va reunir a alguns dels millors genets i amazones procedents d’Europa, Amèrica i Oceania. En total van ser 104 binomis (genet/amazona i cavall) els que van competir en la darrera gran prova de la temporada i una de les més esperades del calendari mundial, participants d’Alemanya, Bèlgica, Espanya, Finlàndia, França, Italià, Portugal, Suïssa, Argentina, Brasil i Austràlia.

Aquest raid, que també va ser el Campionat de Catalunya de l’especialitat, està considerat un dels més tècnics i durs del calendari i va transcórrer en els bells paratges del parc natural del Montnegre, en els termes municipals de Santa Susanna i Tordera. L’organització va estar a càrrec de l’Ajuntament de Santa Susanna i Jordi Bordas, un veterà expert de la matèria que fa més de trenta anys que porta les regnes de la prova.

La 69a edició del Raid Internacional de Santa Susanna va reunir 104 binomis d’11 països, amb prop de mil persones participant

Un exèrcit de 35 voluntaris de l’Institut Professional de Turisme Eqüestre del Maresme, així com membres de la Brigada Municipal, es van encarregar de la senyalització del recorregut i la preparació dels boxs i les zones del Vet-Gate amb la supervisió de les federacions catalana i espanyola. L’equip de veterinaris va estar format per una dotzena de professionals procedents de Costa Rica, Uruguai, Portugal, Itàlia i Espanya.

El programa del raid va constar de cinc carreres de categoria FEI Internacional: un CEI3** de 2×90 quilòmetres i 2×3 fases; un CEI2* i un CEIYJ2* de 2×74 quilòmetres i 2×3 fases, els tres en dos dies, dissabte 3 i diumenge 4 de desembre. Així mateix, dues carreres d’una estrella de 100 quilòmetres en 3 fases, un CEI1* i un CEIYJ1* el divendres dia 2. Les proves d’una i dues estrelles van ser de categoria mixta CEN/CEI i en la carrera de 2 estrelles va ser on es va disputar el Campionat de Catalunya de Raid 2022.

L’Hotel Mercury, obert especialment per a l’ocasió, va allotjar la majoria de participants, veterinaris, jutges i àrbitres, i al seu hall es va celebrar una multitudinària entrega de premis, on va estar present l’alcalde de Santa Susanna, Joan Campolier.

Està considerat un dels raids més tècnics i exigents del calendari i va servir també com a Campionat de Catalunya

QUÈ ÉS UN RAID HÍPIC?

El Raid (també conegut com Endurance eqüestre) és una competició destinada a provar la resistència i velocitat d’un cavall, ja que han de recórrer grans distàncies en un dia, a través dels més diversos terrenys i contra el temps. La competició consisteix en un nombre de fases. Cap fase ha d’excedir de 40 Km i no podrà ser de menys de 16 Km.

Al final de cada fase, ha de realitzar-se una parada obligatòria de recuperació per a la inspecció veterinària. Es pot fer, segons sigui el terreny, al pas, trot o galop. El rellotge no es deté en arribar a meta, sinó quan el cavall es recupera i la seva freqüència cardíaca es posa a 56 o 64 ppm, (pulsacions per minut) depenent de la categoria. En distàncies de 80 km a 119 km es fan tres fases i ha d’haver-hi almenys dues inspeccions veterinàries més la inspecció final.

Les Fases poden estar repartides en un o més dies. Cada dia es dirà Etapa. Cada fase de la competició ha d’estar separada per un període obligatori de descans. El temps de descans obligatori en cada fase, ha de correspondre com a mínim a una relació d’1 minut per Km. Cada participant efectuarà la totalitat de la prova contrarellotge com si estigués sol. La carrera de raid es tracta d’una competició contrarellotge.

Amb recorreguts de llarga distància, el benestar i la salut del cavall és el més important de tot

El conjunt que acabi la carrera en el menor temps serà el guanyador, sempre que passi amb èxit la Inspecció Veterinària final, així com el control de la medicació i altres protocols que salvaguardin la salut de cavall i genet. Si algun dels paràmetres (hidratació, freqüència cardíaca, respiratòria, conjuntives, to muscular, ferides, coixeses, impulsió, etc.) no està sota els límits de seguretat, s’abandona la competició, a fi de prevaler la salut i el benestar del cavall per sobre de tot.

Fotos de Pep Morata.

More in Hípica