Connect with us

Hípica

El gran espectacle del Raid Hípic de Santa Susanna

-Més de 200 binomis (genet i cavall) van prendre part en l’últim raid de l’any, molt valorat a nivell internacional

-Durant tres dies, i en cinc proves, els participants van recórrer el Parc del Montnegre-Corredor amb un total de 428 km

-La Masia de Can Rabassa i l’Hotel Mercury van ser els centres neuràlgics d’aquesta prestigiosa prova hípica que compleix 70 anys de vida

Els primers dies de desembre, Santa Susanna va tornar a viure un esdeveniment esportiu extraordinari i, en aquesta ocasió, històric perquè es tractava de la 70a edició del raid hípic més antic d’Europa.

Una prova molt valorada pels amants d’aquest dur i exigent esport ja que, d’una banda, tancava el calendari internacional de raids i, d’una altra, atorga un gran prestigi i valor als cavalls que acaben la carrera.

Fa 31 anys consecutius que aquest raid, organitzat per l’incombustible Jordi Bordas, se celebra a Santa Susanna després d’haver passat per Vilassar de Mar.

La privilegiada ubicació de Santa Susanna (els participants van recórrer el Parc del Montnegre-Corredor amb un total de 428 km), a més de les facilitats i amplitud de les seves instal·lacions fan que cada any aquest raid atregui a més esportistes.

En aquesta ocasió van sortir de la Masia de Can Rabassa 215 binomis entre les proves d’alt nivell i de promoció (en total prop de 50 més respecte a l’any passat), sent la primera vegada que participaven representants de la Xina, país que es va sumar, entre altres, a Xile, França, Itàlia, Espanya, Finlàndia, l’Argentina, Bèlgica o Algèria.

Un gran èxit de participació en l’última prova internacional de l’any que tancava la Lliga d’Alta Competició amb la victòria de la catalana Aina Pujols Aumatell.

Un raid d’aquesta envergadura, de tres dies de competició, suposa tot un repte logístic. Hi van participar, per exemple, 40 membres de l’ADF, l’Agrupació de Defensa Forestal. A causa del gran volum de participants que té la prova i la llargada dels recorreguts, van comptar amb l’ajuda de l’ADF Ribes, l’ADF La Conreria i l’ADF Alella. Cal sumar-hi els vuit veterinaris (alguns de França, Itàlia o l’Uruguai), cinc jutges, un d’ells d’Austràlia, i tots els ajudants dels propietaris de cavalls, que solen ser uns quatre.

A l’esplanada de Can Rabassa, s’hi van instal·lar les 200 quadres portàtils procedents de França, on van descansar i van dormir els cavalls, a més de les tendes per a cadascun d’ells on se’ls renta, se’ls dona menjar i reben les atencions necessàries, com ara massatges.

El seu benestar és el més important de la competició, per això els controls veterinaris són tan exhaustius. Cal tenir en compte que el binomi que guanya la competició no és només el que entra primer a meta, també ha de complir uns requisits molt estrictes, com són les pulsacions del cavall després d’un temps de descans: no pot superar les 64 pulsacions per minut. A més, se’ls sotmet a anàlisi de sang, orina i prova de sensibilitat a les cames. Passen controls abans de sortir i en arribar a meta.

Resultats del Raid Hípic Santa Susanna

El primer dia van començar les classes d’1*, amb victòria de Marcel Miranda Comellas muntant el CINC MIR després de superar les tres fases del raid en 5 hores, 24 minuts i 28 segons, per davant de les franceses Camille Coulomb i Lucie Laviguerie.

Les proves d’alta competició de 2* i 3*, amb 6 fases dividides en dos dies, amb 150 quilòmetres en el 2* i 180 km en total per al 3*, van brillar pel seu alt índex de classificació, ja que en el 2* van acabar un 77% dels participants, quan el normal per a una prova d’aquest nivell és menor a un 50%.

El guanyador de l’Open de la prova 2* va ser el català Joan Moret Roquet muntant JM FUMIKO que participava en la modalitat nacional de la prova, que combinava els participants CEI amb els CEN i donava el trofeu al guanyador de la prova mixta. En segona posició i guanyador del 2* internacional, entrant alhora amb Joan Moret, va anar Alex Luque Moral, genet campió del món i que ja va guanyar el Campionat d’Espanya a Santa Susanna fa 3 anys, amb ERYVAN. El tercer lloc va ser per a l’italià Simone Gigante amb SOCRATE DEL DT.

En la prova de 3* i major distància, França i Itàlia es van repartir el podi en quedar eliminat el genet espanyol Omar Blanco en l’últim control després d’arribar segon. El primer lloc va ser per a Camille Coulomb, que va ser segona divendres en l’1*; la segona posició del 3* va ser per a Clementine Chaud i el tercer a pujar al podi, l’italià Lorenzo Piccolo.

La fi de festa, amb la presència de l’alcalde de Santa Susanna, Joan Campolier, va tenir lloc a l’Hotel Mercury que, un any més, va posar les seves excel·lents instal·lacions al servei de la gran família de l’hípica nacional i internacional.

Fotos: Pep Morata

More in Hípica