Connect with us

Arts marcials

“El meu somni és arribar als JJOO de Tòquio o de París”

MIREIA LAPUERTA

La joia del judo nacional

No ho diem nosaltres, ho diu Fermín Parra, president de la Federació Catalana de Judo: “És una llegenda viva del nostre esport”. Té el millor palmarès de tota la història del judo català. Ha estat la primera catalana a guanyar un campionat d’Europa i la primera espanyola a aconseguir el número 1 del rànquing mundial junior l’any passat. Va ser escollida millor esportista del Masnou de 2017.

Tot té un inici….

Vaig començar els meus estudis de Primària a l’Escola Lluis Millet de Masnou. El judo formava part de les activitats extraescolars i quan tenia sis anys em vaig apuntar perquè moltes amigues de la meva classe ho practicaven. El club de Judo Rei estava dins l’escola, així que era molt còmode. Des del primer dia vaig gaudir molt.

Força, elasticitat i rapidesa, virtuts essencials per ser una bona judoka

Quan vas començar a sentir que el judo era el teu esport i que tenies futur?

Ja amb sis, set i vuit anys guanyava amb certa facilitat els campionats comarcals en els quals participava, però segurament va ser quan, amb 12 anys, em vaig proclamar campiona de Catalunya.

Què has trobat en el judo?

De petita sempre vaig ser molt moguda i el judo em deixava completament esgotada. És un esport curt en la seva durada, però molt intens, que exigeix molta resistència. És un compendi de força, rapidesa, elasticitat i molt tàctic. En un segon et poden deixar fora de combat si no estàs concentrada. Per tant, el judo és un esport molt complet. A més, és excel·lent per relacionar-te, perquè sempre necessites un oponent per combatre.

Quina és la teva categoria, el teu pes?

En cadet competia en la categoria de -44 quilos. Ara, en junior, he pujat a -48 quilos.

En la teva última competició, la Copa d’Europa de Màlaga, vas ser bronze…

Va ser la meva primera prova internacional com a absoluta. Van participar judokes internacionals de molta experiència i la mitjana d’edat era de 27 anys. Ja l’any passat, sent júnior i seguint els consells del meu entrenador Daniel Rei, vaig competir en diverses proves sèniors. L’objectiu era arribar a aquesta categoria totalment adaptada, perquè ja competeixes amb judokes molt més experimentades i de llarga trajectòria.

Judo Rei és un club d’un prestigi enorme.

Per descomptat. El nivell d’ensenyament i formatiu és extraordinari. Daniel sempre va creure en mi i hi va apostar molt fort: “Has d’anar a totes”, em deia i em diu sempre.

També la teva família?

Sense cap dubte. Recordo que els meus pares em van regalar per al meu aniversari un viatge a Andorra sent jo infantil, perquè participés en un ‘stage’ de l’equip nacional. Es podia participar pagant. Jo no hi volia anar. És més, vaig ser plorant: “Has d’anar-hi, que així milloraràs i agafaràs experiència”, em van dir. I els estaré eternament agraïda perquè va ser la millor setmana de la meva vida. Gran part dels meus millors amics de l’actualitat els vaig fer allà.

Si haguessis de quedar-te amb un dels molts títols que has aconseguit, amb quin et quedaries?

Segurament el Campionat d’Europa cadet que es va disputar a Finlàndia. Quan competeixes amb gent de tant nivell i guanyes, la satisfacció és molt gran.

Com et definiries?

Crec que físicament sóc bastant ràpida i mentalment molt forta.

“Visc només pel judo; és la meva autèntica prioritat”

Actualment, vius només pel judo?

Totalment. És la meva prioritat absoluta. Ara mateix estic fent el primer curs d’Administració i Direcció d’Empreses a la UB i ho faig de manera parcial. Vaig decidir fer la carrera en més anys per poder entrenar i compaginar-ho millor. Per al primer semestre m’he matriculat de tres assignatures i pel segon, de dues.

Mireia, esportista d’elit

Com és el teu dia a dia?

Estudio als matins, fins a les 11:00 hores. Després, vaig al gimnàs unes dues hores per fer peses i a la tarda entreno de 18:00 a 21:30 hores.

Cuides molt la teva alimentació?

Moltíssim. No puc permetre’m el luxe de pujar de pes i molt menys quan s’acosta una competició.

Has hagut de fer molts sacrificis per arribar on ets ara?

Quan fas allò que t’apassiona i veus que els resultats arriben, no penses en si t’has perdut alguna cosa o no. Em passo moltes setmanes fora de casa durant l’any i no puc estar en l’aniversari d’alguns éssers estimats, reunions d’amics…

Tens ídols, miralls en els quals mirar-te?

M’encanta Paula Pareto, judoca argentina campiona olímpica del meu pes. He vist molts vídeos d’ella perquè l’estructura de combat que té m’agrada molt. Em fixo en tots els detalls. A més, ha fet la carrera de medicina i això també és un exemple per a mi. Em demostra que es pot ser la millor del món i fer una carrera.

I el futur, Mireia?

El meu somni és disputar uns Jocs Olímpics i aconseguir una medalla. És un repte molt difícil, ho sé, però no impossible si lluites per al que vols. Falten solament dos anys per als Jocs de Tòquio, potser no hi arribo a temps, però després vénen els de París. Tant de bo pugui ser-hi!

Segur que ho aconsegueixes…


Palmarès

Nom: Mireia

Cognoms: Lapuerta Comas

Data de naixement: 28 de maig de 1999

Població: Barcelona

Club: Judo Rei (El Masnou)

Campiona de Catalunya: categories Infantil, Cadet, Júnior i Sènior

Campiona d’Espanya: dues vegades en categoria Cadet i una en categoria Junior + 9 medalles nacionals (de 10 participacions)

13 medalles en copes d’Europa (categories Cadet, Júnior i Sènior)

Campiona d’Europa categoria Cadet, any 2016

1a del rànquing nacional categories Infantil, Cadet, Júnior i Sènior

1a del rànquing mundial Júnior (-44kg), any 2017

2a rànquing mundial Cadet (-44kg), any 2017

7a al campionat del món Júnior (-44 kg) (amb 15 anys), any 2015

 

 

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Arts marcials