Els clubs del futbol català aproven amb majoria absoluta el nou pla de competició 2022-2023 i les modificacions reglamentàries proposades en l’Assemblea General Ordinària celebrada a Blanes.
L’Assemblea General Ordinària de la Federació Catalana de Futbol ha donat un ampli suport al nou pla de competició presentat pel president Joan Soteras i la seva Junta Directiva. Amb un total de 218 assembleistes, la pista principal de la Ciutat Esportiva de Blanes, a les comarques gironines, ha acollit la reunió anual del futbol i el futbol sala català.
1) La implantació del futbol formatiu per anys de naixement
Arrencarà la temporada 2023-2024 amb la subdivisió de les categories Prebenjamí, Benjamí i Aleví, de sub 7 fins a sub 12, i s’aplicarà progressivament fins arribar a Juvenil, el curs 2026-2027.
Un dels canvis que viurà el futbol formatiu català al llarg dels pròxims anys serà la implantació de categories per anys de naixement, amb l’objectiu d’intentar igualar el nivell de la competició, evitar perjudicis als clubs i de disminuir la diferència entre equips.
Un canvi progressiu
Aquesta novetat serà progressiva, i arrencarà la temporada 2023-2024 amb la subdivisió de les actuals categories Prebenjamí, Benjamí i Aleví, que passaran a ser des de sub 7 fins a sub 12. Any a any s’aniran sumant la resta de categories, fins completar tota l’escala formativa amb la subdivisió de la Juvenil, en la campanya 2026-2027.
Creació de lligues lúdiques
Una altra de les variants en futbol formatiu serà la creació de les lligues de caràcter lúdic, sense ascensos ni descensos, per aquells clubs que prefereixin aquesta modalitat per alguns dels equips federats. Les lligues lúdiques estaran formades per grups curts i campionats en dues fases. Al seu torn, continuarà amb normalitat la branca de caràcter competitiu, amb la competició com a mitjà de formació, per cercar el nivell dels nens i nenes, i amb una sola fase.
2) Llum verda a la creació de la Superlliga
La categoria, de nova creació, s’iniciarà a partir de la temporada 2023-2024, i es trobarà entre la Tercera RFEF i la Primera Catalana, amb un grup únic de 16 equips.
Els membres de l’Assemblea General Ordinària de la Federació Catalana de Futbol han donat llum verda a la creació de la Superlliga, la nova categoria del futbol amateur català que es posarà en marxa a partir de la temporada 2023-2024. La divisió, que es trobarà entre la Tercera RFEF i l’actual Primera Catalana, tindrà un grup únic de 16 equips. Pel que fa a la configuració dels conjunts que hi participaran, hi ascendiran del segon al cinquè classificat de cadascun dels tres grups de la Primera Catalana, a la finalització del pròxim curs 2022-2023. També hi accedirà el guanyador de l’eliminatòria d’ascens que disputaran els dos sisens classificats amb millor coeficient. Completaran la categoria els equips descendits de la Tercera RFEF.
Un salt menor i major atractiu
Els objectius que persegueix la creació de la Superlliga és tenir equips amb una major preparació per l’ascens a la Tercera RFEF. Aquest nou esglaó pretén reduir la diferència per arribar a la competició d’àmbit estatal, amb un major atractiu per la recerca de patrocinadors, interessats en l’aposta per la nova categoria d’elit del futbol territorial català.
3) Les jugadores podran participar en qualsevol categoria masculina a Catalunya
L’Assemblea de l’FCF aprova la plena participació de les jugadores en totes les categories masculines amateurs i de base d’àmbit territorial.
El futbol femení passarà a ser universal a Catalunya a partir de la pròxima temporada 2022-2023. Això vol dir que les jugadores tant de futbol com de futbol sala podran participar en qualsevol categoria masculina d’àmbit territorial, sigui amateur o de base. La modificació reglamentària habilitarà qualsevol futbolista femenina a tramitar llicència federativa en un equip masculí, des d’aquest divendres 1 de juliol, coincidint amb l’inici oficial del nou curs futbolístic. D’aquesta manera, s’elimina el topall pel futbol mixt, fixat ara en la categoria cadet, incorporant també les jugadores en edat juvenil i amateur, que podran competir fins la Preferent Juvenil masculina, en el primer cas, i fins la Primera Catalana –temporada 2022-2023– i la Superlliga –temporada 2023-2024–, en el segon.
Desenvolupament del Comitè Femení
Així mateix, des de la Federació Catalana de Futbol es donarà un nou impuls al femení a través del desenvolupament del Comitè de Futbol i Futbol Sala femení, que s’encarregarà de marcar les línies mestres d’actuació en aquest àmbit, al llarg de tot el mandat.
Més categories en futbol formatiu femení
Per últim, altres de les novetats que s’han presentat en l’Assemblea de l’FCF han estat la introducció de la categoria Cadet futbol-11 a partir del pròxim curs 2022-2023, així com la posada en marxa de la categoria Preferent Infantil femenina amb l’arrencada de la temporada 2023-2024.
4) Mesures per la protecció dels clubs petits
L’Assemblea de l’FCF aprova la nova quota d’implantació del futbol al territori, amb reglamentació per frenar la fuga d’equips i de jugadors de base.
El blindatge dels clubs petits del futbol català ja és una realitat. Així ho han votat de forma majoritària els assembleistes presents en l’Assemblea General Ordinària de l’FCF, celebrada a la Ciutat Esportiva de Blanes. L’aprovació d’aquesta modificació d’articles dels estatus i del reglament general pretén garantir la quota d’implantació del futbol i el futbol sala al territori, amb mesures per frenar la fuga d’equips i jugadors de base, que entraran en vigor a partir de l’inici de la nova temporada 2022-2023.
Indemnització per equips o jugadors addicionals
Així, pel que fa als equips, a partir del cinquè equip en futbol-11, i del setè en futbol 7, el club pagarà 500 euros per equip addicional, quan en el total de la base tingui un percentatge de futbolistes menor al 70% del mateix municipi. El club patrocinador i el filial passaran a considerar-se una sola unitat, i els diners recaptats es repartiran entre la resta de clubs de la delegació. També es penalitzarà la captació excessiva de jugadors en les edats formatives.
En futbol base, quan siguin més de tres, i en futbol sala base, quan siguin més de dos. Això generarà, en cas de demanar-ho, un dret d’indemnització a favor del club d’origen de 500 euros per jugador addicional, a excepció que es tracti de dos clubs de la mateixa localitat.