Connect with us

Clubs

El CN Mataró, un jove de 90 anys

Història viva de l’esport català

Tot just acaben de complir-se 90 anys del naixement d’un dels clubs esportius més importants de Catalunya. La història del nostre país i la nostra comarca no s’escriuria igual, en matèria esportiva, sense l’extraordinària trajectòria del Centre Natació Mataró, una gran fàbrica formativa de talent, bressol de nombrosos esportistes d’elit i que alberga equips del més alt nivell competitiu en diferents especialitats: natació, waterpolo, tennis de taula, triatló o esport adaptat.

En les seves instal·lacions, com en la seva fantàstica piscina climatitzada descoberta, s’hi han format i hi han jugat nombrosos esportistes olímpics.

Els llibres d’història diuen que el Centre es va constituir el gener de 1932 després de la fusió del Club Natació Mataró (1920-1929) i la secció de natació del Club Gimnàstic Mataroní (1930-1932).

Natació i waterpolo van ser les primeres seccions del club

El gran porter de waterpolo Josep Gasull va ser el primer internacional que va tenir el Centre.

El 1933, el CN Mataró adquireix els Banys Nous. A partir d’aquí es cursa la sol·licitud d’ingrés oficial a la Federació Catalana de Natació. El mateix any, el Centre aconsegueix organitzar la primera competició oficial, el campionat de Catalunya de 2.000 metres d’aigües obertes i obté permís per jugar els partits de waterpolo de campionat al mar, davant dels Banys Nous.

El gran salt de qualitat del club, i que marcarà un abans i un després, el fa la nova junta presidida per Joan Mas, que arriba al club el 1948 amb el ferm propòsit de tirar endavant el projecte de construcció d’una piscina. El 25 de gener de 1950 s’anuncia l’imminent inici de les obres al recinte dels Banys. La nova piscina s’inaugura finalment el 6 de juny. Pocs anys després, el Centre organitza el Campionat de Catalunya de natació, waterpolo i salts.

El Centre Natació Mataró celebra les noces d’argent el 1957 amb nova directiva, presidida per Ramon Julià. L’equip de waterpolo juga per primera vegada a la seva història a la primera categoria del Campionat de Catalunya.

Natació Adaptada. Actual campió de Catalunya i d’Espanya
Waterpolo. L’equip femení és el vigent campió de Lliga

Pere Robert, format al Centre, va ser olímpic a Moscou ’80, Los Angeles ’84 i Seül ’88 en waterpolo.

La bona actuació dels mataronins no passa desapercebuda i el mateix 1957 es produeix un altre fet històric: El porter de l’equip, Josep Gasull, és el primer membre del Centre Natació Mataró que es converteix en Internacional.

El club es converteix en bressol de grans esportistes. El 1973, Pere Robert comença la seva llarga carrera internacional en ser convocat amb la selecció espanyola júnior de waterpolo. El 1975 ja és titular a l’equip espanyol que juga el Campionat d’Europa a Estocolm. Pere Robert seria després olímpic a Moscou 80′, Los Angeles 84′ i Seül 88′.

Waterpolo. L’equip masculí, consolidat a la màxima categoria
Natació Artística, una de les últimes seccions creades

Joaquín Fernández i Sílvia Parera, en natació, van competir als Jocs Olímpics de Seül ’88, Barcelona ’92 i Atlanta ’96

El Centre viu el seu cinquantè aniversari el 1982 inaugurant la piscina de 50 metres, concretament el 27 de juliol. Aquells mateixos anys, dos joves nedadors de la casa comencen a destacar: Joaquín Fernández i Sílvia Parera, que més tard serien campions d’Espanya, arriben a competir als Jocs Olímpics de Seül 88, Barcelona 92 i Atlanta 96.

Natació, un dels equips amb més èxits a Catalunya
Triatló, el club està present en totes les proves de prestigi

L’equip de waterpolo femení és el vigent campió de Lliga i compta amb tres medallistes olímpiques.

Als anys noranta el Centre experimenta molts canvis: piscina climatitzada, una altra de coberta, renovació d’espais com gimnàs, es crea les seccions de triatló i el tennis taula, de la mà de Galia Dvorak, s’assoleix l’ascens a la màxima categoria estatal, una altra fita històrica dintre del CN Mataró. Una dècada on arriba a la presidència Josep Masriera. No ens podem oblidar tampoc dels èxits de la secció de triatló, amb la consecució de campionats de Catalunya per equips o les grans actuacions estatals i internacionals de José Luis Cano, una llegenda en aquesta disciplina.

En els últims temps, ja amb Joan Gros al capdavant de la junta directiva, el Centre ha viscut fites històriques, com el primer títol de la història de l‘equip femení de waterpolo de la temporada passada, on alguns dels seus components han conquistat medalles olímpiques, com Marta Bach, Anni Espar o Elena Sánchez. El masculí també fa dècades que s’ha consolidat en la màxima categoria.

Tennis Taula masculí, que lluita per pujar de categoria
Tennis Taula femení, dirigit per l’olímpica Galia Dvorak

Quatre cops olímpica en tennis taula, Galia Dvorak és tota una llegenda viva del club.

Igualment, han estat molt destacats els èxits tant de l’equip de natació, especialment el d’aigües obertes amb Guillem Pujol com a gran referència, així com el de natació adaptada, campió de Catalunya i d’Espanya.

En definitiva, èxits esportius d’un gran club que compta amb uns 5.600 socis que poden gaudir d’unes instal·lacions esportives envejables al costat del mar. Noranta anys sent orgull de Mataró i del Maresme.

More in Clubs