El Club Gimnàstic Mataró va tornar de l’últim Campionat d’Espanya de Gimnàstica Artística celebrat a Pamplona amb 18 medalles, quatre en Via Olímpica (la màxima categoria) i 14 en Nacional Base, sent campió l’equip de Nivell 2 masculí en el Nacional de Base. Un èxit sense precedents en la longeva trajectòria d’aquesta històrica entitat que aquesta temporada compleix 32 anys de vida i que demostra el que ha crescut, tant en la seva faceta formativa com competitiva, ja que això últim va intrínsecament associat al primer.
Formar talent és la responsabilitat d’Ernest Gil, director tècnic del club des de 2018 després d’agafar el testimoni de Mònica Rodrigo, i del seu nodrit equip d’entrenadors, format per divuit tècnics especialistes en gimnàstica artística i aeròbica, nou homes i nou dones.
Actualment, el CGM compta amb vuitanta fitxes federatives i 180 llicències del Consell Esportiu del Maresme (CEM). És a dir, un grup competeix al més alt nivell autonòmic-estatal i un altre dins de la comarca. Els gimnastes, en funció de la seva edat i nivell, es distribueixen en dues instal·lacions municipals de Mataró per entrenar: Poliesportiu Municipal del Carrer Euskadi i Casal de Joves de la Plaça Espanya.
El club va obtenir 18 medalles a l’últim Nacional de Base i Campionat d’Espanya de Gimnàstica Artística 2021, quatre d’elles en Via Olímpica, la màxima categoria, un èxit sense precedents
Ernest Gil, que va arribar al CGM amb 21 anys després d’haver estat gimnasta del CN Granollers fins als 15 (va arribar a estar en el CAR de Sant Cugat) i porter d’handbol amb el BM Granollers, Club Handbol Cardedeu i Club Handbol La Garriga fins als 24, admet que “la gimnàstica és un esport molt dur i exigent, no solament a nivell físic, sobretot mentalment.
Cal superar moltes pors i inseguretats. El “no puc fer-ho”, “em fa por”, ho sentim moltes vegades. La gimnàstica també requereix una gran preparació tècnica i un bon entorn familiar, perquè el gimnasta ha d’estar ben protegit i acompanyat”.
Mataró ha estat bressol de molts bons gimnastes, com l’olímpic Javi Gómez, Alba Planas, Helena Gil, Lidia Gómez, Elena Serrano o Etna Abella. Algun d’ells va arribar a ser campió d’Espanya absolut en diferents nivells de Via Olímpica. En l’actualitat el club té un noi de 15 anys (Via Olímpica 8) entrenant en el CAR de Sant Cugat, Héctor Moraleja. Una altra jove promesa, Pol Teruel, va quedar subcampió d’Espanya en Via Olímpica 7 fa unes setmanes a Pamplona.
Quan Ernest Gil parla de nivell d’exigència no ho diu per quedar bé. Els gimnastes de Via Olímpica entrenen 18 hores a la setmana els nois i 16 hores les noies, mentre que els de Base treballen entre 9 i 12 setmanals. La distribució dels entrenaments es fa per grups. En noies hi ha tres d’artística: Via Olímpica amb Base 7-8 (16 gimnastes), Base 1-2-3-4 (13) i Base 5-6 (15). En nois hi ha tres grups: Base, Promoció i Via Olímpica (26).
“La gimnàstica és un esport molt dur i exigent, no solament a nivell físic, sobretot mentalment. Cal superar moltes pors i inseguretats”
Ernest Gil, Director Tècnic
El club compta amb un grup més federat, el de Gimnàstica Aeròbica, formada per nou esportistes i dos de ‘Baby Gym’, on comencen a entrenar nens i nenes des dels tres anys.
També són benvinguts els adults, un grup format per quinze esportistes, la majoria d’ells que volen reenganxar-se al seu esport després d’haver-lo deixat o fins i tot els qui comencen des de zero.
Més de 250 gimnastes entrenen cada setmana amb 19 entrenadors als gimnasos del Poliesportiu Municipal del Carrer Euskadi o del Casal de Joves en funció de la seva edat i nivell
“En el nostre esport el que més es valora és la regularitat, que ho facis molt bé en tots els aparells, sis per als homes i quatre per a les dones”, explica Ernest Gil. En l’Artística Masculina es competeix en terra, arcs, anelles, salt, paral·leles i barra fixa. En Artística Femenina en salt, paral·leles asimètriques, barra d’equilibri i terra.
“És molt difícil destacar en la gimnàstica i més aconseguir medalles, per això estem molt feliços pels resultats aconseguits en el Campionat d’Espanya 2021. El nostre objectiu com a entrenadors és que els nostres gimnastes competeixin tan bé com sigui possible i després que tots aquests anys d’esforços i sacrificis els ajudi en la vida”, afirma Ernest Gil, per a qui “el màxim seria veure a un dels nostres competir un dia en uns Jocs Olímpics”.