Connect with us

Bàsquet

90 ANYS DE BÀSQUET A MONTGAT

HISTÒRICA EFEMÈRIDE

El 6 de juliol de 1931 es va sembrar la llavor, a través de la Biblioteca Popular, del que avui és, 90 anys després, la UE Montgat

Parlar de la Unió Esportiva Montgat és fer-ho d’un dels clubs de bàsquet més longeus i històrics de Catalunya. Si ens atenim a la gènesi de l’entitat, va néixer a Montgat el 6 de juliol de 1931 amb la creació de la Biblioteca Popular. És a dir, aquest mes compleix 90 anys de vida.

A l’octubre de 1943 es va inaugurar a Montgat el primer pavelló de tot Espanya cobert i dedicat al bàsquet

La Biblioteca Popular va ser una associació de caire cultural amb múltiples seccions, com la d’ Eduació Física i Esport “per a enfortir la raça”. A més de gimnàstica sueca i atletisme, es va crear la de bàsquet. Al juny de 1932 es va inaugurar el camp de bàsquet i el 1935 es va inscriure en la Federació Catalana. Acabada la Guerra Civil, es va canviar el nom de Biblioteca Popular per Unió Esportiva Montgat.

El primer gran èxit esportiu de la Unió va arribar en la temporada 42-43 guanyant el Campionat de Catalunya de 2a categoria i ascendint a Primera. A l’octubre de 1943 es va inaugurar el nou pavelló, sent el primer de tot Espanya cobert i dedicat exclusivament al bàsquet.

Va ser l’època daurada del club, quedant subcampió d’Espanya el 1947 després de perdre la final contra el CF Barcelona a la plaça de toros de Las Arenas ubicada a la plaça d’Espanya.

El Montgat comptava en les seves files amb un dels millors jugadors de l’època, Joan Dalmau, sobrenomenat ‘El Gat’, capità de la selecció espanyola amb la qual va jugar 38 partits.

JOAN DALMAU, ‘El Gat’, un dels millors jugadors de l’època

Un dels grans assoliments del club va ser la creació de l’Escola de Bàsquet el 1983, ja que ha format a grans jugadors, a més de nodrir tots els equips.

Era moderna

Després de diferents avatars, com va ser la pèrdua del seu pavelló en ser expropiat per construir l’actual autopista, la UE Montgat disputa els seus partits en el nou Pavelló Silvia Domínguez. Des de l’any 2000, i excepte un parell de curts períodes, el seu president és Francesc Villà, que també va ser jugador juvenil del club, així com directiu i delegat. La seva major preocupació ara és “poder cobrir les dues pistes que tenim en l’Escola Thalassa, però estem pendents del permís de la Generalitat. Ens fan molta falta perquè tenim problemes d’espai per entrenar i jugar”.

El club té dos equips femenins, un és el Sènior B

El seu fill Albert, que va entrar amb tres anys al club, és l’actual coordinador general al costat de Xavi Bassas, a més d’entrenadors: “Malgrat les dificultats per la pandèmia, hem crescut en tres equips més respecte a l’any passat. En l’actualitat comptem amb 19 equips i 34 entrenadors”, explica Albert Villà.

En l’actualitat el club compta amb 19 equips, i el seu gran objectiu és poder disputar molt aviat la Lliga EBA

El club

Funciona amb una gran eficiència i professionalitat i té dos objectius a curt termini: “El primer seria tenir un equip femení en cada categoria. Comptem amb 19 equips, però només dos són femenins. Aquí hem de créixer. I el segon, sense presses, però sense pauses, pujar a la categoria EBA. El sènior masculí està en Copa Catalunya i és un objectiu factible, sempre sense estirar més el braç que la màniga, ja que ara el club està sanejat econòmicament”.

Una gran gestió econòmica, esportiva i també social, fan de la Unió Esportiva Montgat un dels grans clubs de bàsquet del Maresme i un dels històrics de Catalunya.

Com resa en la seva pàgina web: “Compromesos amb l’esport, l’entorn social i la cultura del nostre municipi. Compromesos amb la nostra gent. Aportem vida, salut i joves que mai no oblidaran allà on van néixer i créixer. El bàsquet no és una finalitat en si mateixa. És un mitjà, un molt bon mitjà, per assolir grans i petits objectius”.

Anys d’esplendor

L’entitat va viure una època de màxim esplendor els anys 40, quan va quedar subcampió d’Espanya i comptava amb un dels millors jugadors de bàsquet del moment, Joan Dalmau, internacional espanyol

La UE Montgat a finals dels quaranta

EL CLUB


JUNTA DIRECTIVA
PRESIDENT
Francesc Villà
VICEPRESIDENT
Jordi Ràmia
TRESORER
Dani Fernández
SECRETARI
Jordi Ara

EQUIP GESTOR
ADMINISTRACIÓ
Albert Villà
DIRECCIÓ TÈCNICA
Xavi Bassas
PREPARACIÓ FÍSICA
Guillem Baluda
RESPONSABLE ESCOLA DE BÀSQUET
Christian Boham
COORDINACIÓ
Albert Villà

EQUIPS


Gran tasca social a Costa d’Ivori

La UE Montgat ajuda les nenes i els nens de San Pedro, a Costa d’Ivori, país africà de l’entrenador del club Christian Boham, cofundador de Futur i Educació De la Infància (FEDI). El bàsquet i els seus valors són l’eix vertebrador d’aquest projecte esportiu i solidari, que pren forma com a Campus de tecnificació durant el mes d’agost, amb més de 180 participants. S’ha convertit en una escola de bàsquet permanent, així com de formació i certificació d’entrenadors natius que inclou un programa anual de beques d’estudis per a jugadors i jugadores.

Una altra acció digna d’elogi que duu a terme el club, dins del programa #EncestandoValores, és l’aportació de material esportiu, sanitari i educatiu, aliments bàsics, roba i calçat esportiu per als nens i nenes d’aquest poble de Costa d’Ivori. Tota l’acció es va sufragar amb una campanya de GoFundMe, l’ajut de diferents empreses i moltes aportacions individuals. La Federació Catalana de Bàsquet dóna suport al projecte #EncestandoValores, certificant a entrenadors del país i aportant recursos econòmics i material.

L’agost de 2019, la UE Montgat va donar continuïtat a la labor realitzada en anys anteriors per Christian Boham. Actualment, a més de l’escola de bàsquet en San Pedro, la consolidació d’un equip format per 12 jugadors i tres entrenadors, està vigent el projecte d’apadrinament actiu i el ferm compromís de mantenir viva la flama que va descobrir la colpidora realitat en la qual viuen nens i nenes de Costa d’Ivori.

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Bàsquet