Connect with us

Entrevista

“Anar als Jocs d’Atenes va ser com tocar el cel amb les mans”

JAUME COMAS El ‘carterista’ de Premià de Mar

Olímpic a Atenes 2004, ha estat un dels millors bases del bàsquet espanyol i català. Avui és seleccionador nacional de l’equip ‘3×3’ i és l’ajudant en el filial del Barça. Va néixer i viu a Premià de Mar amb la seva esposa i tres filles

Vostè estava predestinat a ser jugador de bàsquet, no?

Sí, això crec! El bàsquet ha estat i es la meva vida, exceptuant la família, és clar… La meva mare va jugar a bàsquet i el meu pare va ser directiu de l’AB Premià de Mar més de vint-i-cinc anys. Així que…

Va destacar a una edat molt primerenca...

Vaig començar a jugar a l’AB Premià de Mar als vuit anys. La Penya em va veure en un partit que van jugar contra ells i em van fitxar. Vaig estar fins als disset anys a Badalona.

Jaume, amb la selecció espanyola

I va començar un llarg periple…

Sí. Vaig tornar a Premià i després vaig estar en el Mataró, Pineda, Melilla, Badajoz, Santander, fins que vaig arribar al Lleida en 1999. I aquí va canviar la meva vida i la meva carrera.

És el jugador que més vegades ha defensat la seva samarreta, 313 partits…

Vam fer història pujant per primera vegada l’equip a l’ACB, on vam estar quatre temporades, i arribant a classificar-nos per disputar una competició europea. A més, en aquells temps, 2002 i 2003, li vam guanyar dues vegades la final de la Lliga Catalana al FC Barcelona. Van ser anys inoblidables.

Vostè, particularment, va tenir una gran recompensa. Va ser convocat per disputar els Jocs Olímpics d’Atenes ‘2004

Per mi va ser com tocar el cel amb les mans. No és gens habitual que un jugador d’un club tan petit sigui convocat per la selecció espanyola. Mario Pesquera, el seleccionador nacional, va apostar per mi i aquell any vaig disputar onze partits amb Espanya. Anar a Atenes amb Pau Gasol, Navarro, que començaven a protagonitzar l”Edat d’Or’ del bàsquet espanyol, va ser una experiència brutal. Desfilar en la cerimònia d’inauguració, viure en la vila olímpica, jugar contra Estats Units…

“El bàsquet ha estat i és la meva vida; era un base molt ràpid, amb bona direcció de joc”

Que els va eliminar…

Sí, vam tenir la mala sort que es creués en el nostre camí en quarts de final.

Es va retirar molt tard. Tot un rodamón…

Després del Lleida vaig estar dos anys al Girona i vaig acabar jugant al Prat.

Va tenir ídols?

Sempre em vaig fixar molt en Chichi Creus. Crec que el meu estil de joc era molt semblant al seu. Va ser el meu referent.

A vosté li deien: “El carterista de Premià”!

Síííí! (riu). Tenia certa facilitat per robar pilotes, és veritat.

Com jugava?

Crec que era un base molt ràpid en tot, amb un basquet molt directe, bona direcció de joc i penetració a cistella.

El seu gran patrimoni: la seva família

Va seguir vinculat al món del basquet…

Vaig estudiar INEFC i em vaig treure el títol d’entrenador superior. Per anar agafant experiència vaig començar en un equip junior del Vilassar de Dalt i en el sènior del Prat. A més, la Federació Espanyola em va fer la proposta de ser entrenador ajudant de les seleccions Sub-18 i Sub-17.

El va cridar el Barça…

Des de fa tres anys sóc l’ajudant d’Alfred Julbe en el Barça B i també en el Junior i Sènior B.

Té temps de veure la seva família?

Sí! Afortunadament tant a la meva dona, Marta, com a les meves tres filles, Mar, Núria i Laia, els encanta el bàsquet i m’acompanyen moltes vegades.

Vostè que coneix tant aquest esport, com està el bàsquet en el Maresme?

Molt bé. Hi ha molts jugadors de la nostra comarca en les diferents seleccions catalanes. Especialment el femení és molt potent, amb equips com ‘El 3 Viles’, Mataró, Premià. A més, tenim dues grans referències. Ricky Rubio en homes, del Masnou, i Sílvia Domínguez, de Montgat, una de les millors jugadores espanyoles dels últims temps.


És el seleccionador nacional de la modalitat Bàsquet 3X3

Jaume Comas també és el seleccionador nacional de la modalitat ‘3×3’, desconeguda pel gran públic però que serà olímpica a Tòquio ’20. Són partits d’una gran intensitat, on solament es juguen deu minuts seguits i amb una possessió en atac de dotze segons: “El ritme dels partits 3×3 és espectacular”, comenta Jaume. Espanya ha participat en campionats del món, d’Europa, tan juniors com sèniors, i és una gran aposta tant de la Federació Internacional, l’Espanyola i la catalana. Precisament Jaume Comas va estar el 22 de gener en l’acte de presentació del Circuit 3×3, una competició impulsada per la Federació Catalana de Bàsquet (FCBQ) i que arrenca amb l’objectiu de potenciar, promocionar i consolidar el 3×3 com a modalitat formativa, educativa, lúdica, competitiva i integradora del bàsquet, per a totes les edats.

Aquest circuit tindrà al Maresme com a protagonista, en disputar-se proves a Mataró i El Masnou, a més de Lleida, Girona, Caldes de Malavella, Badalona, Igualada, Tarragona, Torelló, Sitges i Barcelona.

Jaume Comas, com a responsable tècnic del projecte i seleccionador espanyol de la modalitat, explica que “l’objectiu és enganxar a tothom del bàsquet que ja juga durant l’any i també a la que no ho fa i vol jugar a l’estiu. El ‘tres contra tres’ ja fa anys que es juga a Catalunya, però ara ho muntem amb un circuit i amb unes normes oficials perquè tothom ho jugui igual. Es tracta d’una modalitat per la qual la FIBA ha apostat molt. Catalunya és un lloc on hi ha molts tornejos de ‘tres contra tres’ durant l’estiu i la idea és que cada dia arribi a més aficionats”.


Trajectòria

Planter AB Premià · Joventut Badalona, Categorías inferiors · 1993-1994:

Premià de Mar (Segona Divisió) · 1994-1995:

Mataró (Segona Divisió) · 1995-1996:

Viatges Aliguer Pineda (Lliga EBA) · 1996-1997:

Viatges Aliguer Pineda (Lliga LEB) · 1997-1998:

Caja Rural Melilla (Lliga LEB) · 1998-1999:

Círculo Badajoz (Lliga LEB) · 1999-2000:

Caprabo Lleida (Lliga LEB) · 2000:

Cantabria Lobos (Lliga ACB) · 2000-2001:

Caprabo Lleida (Lliga LEB) · 2001-2004:

Caprabo Lleida (Lliga ACB) · 2004-2005:

Plus Pujol Lleida (Lliga ACB) · 2005-2008:

Plus Pujol Lleida (Lliga LEB) · 2008-2009:

CB Sant Josep Girona (Lliga LEB Bronze) · 2009-2011:

Club Bàsquet Prat (Lliga LEB Plata)

Palmarès

2000-2001 · Campió de la Lliga LEB

2002-2003 · Campió de la Lliga Catalana ACB

2003-2004 · Campió de la Lliga Catalana ACB

2007-2008 · Campió de la Lliga Catalana LEB

1995-1996 · Ascens a la Lliga LEB

2000-2001 · Ascens a la Lliga ACB · Jornada 27

2003-2004 · Jugador de la setmana en la Lliga ACB

Abril, 2003-2004 · Jugador nacional del mes en la Lliga ACB

2004 · Internacional absolut amb la Selecció Espanyola

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.

More in Entrevista