XI Campionat del Món de Combat Ju-Jutsu: Malgrat de Mar se supera a si mateixa
-Es van reunir prop de 400 esportistes procedents de 12 països d’arreu del món i va ser tot un èxit d’organització i públic
-Era la primera vegada que un certamen esportiu d’aquesta magnitud se celebrava a Espanya i Malgrat va treure matrícula d’honor
Per primer cop a la història del Combat Jiujitsu, es va celebrar un campionat mundial a Espanya, concretament a la localitat seu del Combat Jiujitsu al nostre país, Malgrat de Mar, que s’ha convertit per dret propi en la capital de diferents arts marcials, ja que va ser la triada per part de la Federació Internacional d’aquest esport per davant de Polònia i Alemanya.
Organitzat i coordinat pel president de la Federació Europea i vicepresident de la Federación Española de Jiu-Jitsu (FEJJYDA), Sr. Oscar Magro, i dirigit pel president de la Federació Internacional de Combat Jiujitsu, Sr Vladyslav Shypinskyi, va ser un gran èxit de participació i de públic.
Es van reunir prop de 400 esportistes procedents de 12 països d’arreu del món: Ucraïna, Polònia, Moldàvia, Letònia, Kazakhstan, Uzbekistan, Kyrgystan, Marroc, República Dominicana, Uruguai, França i Espanya. D’altres països es van quedar fora de termini a última hora per problemes amb els seus visats.
El campionat es va celebrar en categories d’infantils, cadets, juniors, adults i veterans, femení i masculí, donant així una gran visibilitat en totes les franges d’edat i sexe. En aquesta ocasió, no hi havia diferència de nivells ni cinturons al tractar-se d’un campionat internacional. Per tant, els esportistes havien estat seleccionats d’entre els guanyadors del passat Campionat d’Espanya celebrat a València.
Val a dir que la selecció espanyola, gràcies a les medalles aconseguides pels esportistes espanyols, va fer un tercer lloc al campionat, quedant guardonada com la tercera millor selecció del món en aquesta disciplina. Únicament superada per Ucraïna (2a) i Kazakhstan (1a), dues de les millors seleccions del món des de fa anys. Cal destacar que part d’aquest èxit també és mèrit dels seleccionadors nacionals, Luis Alterats, Carlos Calderon i Javier Sales, tots tres amb un bagatge esportiu i de competició impressionant.
El campionat va comptar amb la participació de 16 àrbitres: nou d’Espanya, tres d’Ucraïna, dos de Kazakhstan i dos de Polònia.
L’entrega de medalles va ser per part del president de la Federación Española de Jiu-Jitsu, Sr Juan Delgado i del president de CJJIF, Sr Vladyslav Shypinskyi.
Els organitzadors agraeixen la implicació dels càrrecs públics de l’Ajuntament de Malgrat de Mar: Regidora d’Igualtat Cinzia Valbones i Prieto, Regidora de Tercera edat i Solidaritat Sarah Corpas Marcial, Regidor de Joventut Sergio Ortín i la segona tinent d’alcaldessa Isabel Ortiz Vera, que es van interessar en tot moment pel campionat i el seu bon funcionament.
El Combat Jiujitsu
El Combat Jiujitsu és una disciplina marcial cada cop amb més presència a Espanya. El seu reglament nacional està estructurat per nivells d’experiència que garanteixen una progressió adequada, coherent i segura dels esportistes. I, tot i què hi ha diferents nivells a les competicions nacionals, únicament poden accedir a campionats internacionals els guanyadors de les categories considerades d’avançat o expert.
Combat Jujitsu (CJJ), com a forma de defensa personal o sistema de combat, contempla totes les distàncies de combat possible a mans buides, sense límit de tècniques ni de potència en la seva execució. Entre el seu arsenal trobem tècniques de cops amb punys, colzes, cames i genolls. També es treballa l’enderrocament o projecció i la lluita a terra permetent-se el colpeig, les luxacions i les estrangulacions.
És important també tenir en compte que el nom original d’aquest esport, procedent del Japó, és ‘jujutsu’, que literalment significa ‘art suau’. En traslladar-se aquesta disciplina oriental a occident, van començar a pronunciar-ho ‘jiujitsu’ i així va ser com van acabar escrivint-ho.
Els dos noms són correctes i acceptats tant per federacions nacionals com a internacionals. En la federació espanyola i catalana s’ha estandarditzat ‘jiujitsu’.