Connect with us

Clubs

CH Mataró, les “noies de l’hoquei”

Laia, l’arquera de Mataró, ha estat testimoni d’aquest reportatge exclusiu amb un dels equips esportius més importants de la nostra comarca, el CH Mataró de la màxima categoria de l’hoquei espanyol, l’OK Lliga. L’arquera és una escultura monumental que s’ha convertit en emblema i símbol de la capital del Maresme. Està situada a la Porta Laietana i va ser inaugurada el 1988.

Per segona temporada consecutiva, el primer equip femení del CH Mataró juga en la màxima categoria nacional d’aquest esport, l’OK Lliga. I ho fa amb una dada de la qual sentir-se molt orgullós: és la plantilla més jove de la Lliga Iberdrola.

Dels seus components, solament tres jugadores, i per molt poc, sobrepassen els vint anys. I un altre fet extraordinari: cinc d’elles tenen 16 anys. L’entitat presidida per Ignasi Prat no ha tingut més remei que adaptar-se a les circumstàncies i l’aposta, fins al moment, li està sortint rodona.

És el conjunt més jove del campionat, amb cinc jugadores de 16 anys, només dues de vint i totes elles han sortit del planter del club

Disputades les cinc primeres jornades de l’OK Lliga, l’equip ja ha sumat vuit punts, es troba a mitja taula de la classificació i ha aconseguit un triomf inesperat davant un dels ‘cocos’ del campionat, el Manlleu. El CH Mataró va perdre la categoria al finalitzar la temporada passada i no va poder conservar la plaça perquè l’equip filial va ser derrotat en l’últim partit del ‘playoff’ d’ascens.

Aquesta situació esportiva va provocar que algunes jugadores decidissin deixar el club (va tenir les baixes d’Ari Escalas, Gala Solé, Esther Anglas, Jasmin Schuler i Ariadna Chiva) i altres que haguessin pogut venir en cas de mantenir el lloc a l’OK Lliga van creure convenient buscar-se altres equips. Tampoc va continuar l’entrenador, Aleix Castellsaguer.

La sorpresa va arribar quan ja havien finalitzat totes les competicions. L’APG Bembibre de Lleó, entrenat pel mític Carlos Figueroa, va renunciar a la seva plaça d’OK Lliga per qüestions econòmiques. El CH Mataró va demanar aquesta vacant i el Comitè Nacional de la RFEP els la va concedir al no haver-hi altres clubs sol·licitants. Mantenir-se en l’OK Lliga sempre és un motiu d’orgull i el CH Mataró va prendre una decisió valenta: cobriria les baixes que s’havia produït amb jugadores dels equips inferiors. És a dir, no faria cap fitxatge i recorreria al seu planter, un dels millors d’Espanya des de fa dècades. Tot un repte que, com a entrenador, va assumir Oriol Perarnau Riera, procedent del CP Voltregà i format en el CH Lloret, on com a jugador (era porter) i entrenador va passar per totes les categories, des de el Escoleta fins a l’OK Lliga.

Per segona temporada consecutiva, l’equip femení juga en la màxima categoria nacional d’aquest esport, l’OK Lliga

Oriol ve a Mataró després de ser subcampió de lliga amb el Nacional Catalana femení del Voltregà i classificant-lo per a la Copa de la Reina amb l’equip d’Ok Lliga. “Quan em van oferir liderar aquest projecte esportiu, entrenar el primer equip de l’OK Lliga i també el FEM 17, vaig decidir acceptar-ho perquè el CH Mataró treballa molt bé en tots els sentits i la seva aposta per la base és irrenunciable”, confirma Oriol Perarnau. És conscient de la dificultat de l’empresa, però alhora es permet somiar: “L’inici de temporada ha estat molt bo i fins i tot podríem tenir algun punt més. No obstant això, el gran objectiu és mantenir la categoria, consolidar-nos en ella, perquè sempre que s’ha ascendit a l’OK Lliga s’ha baixat a l’any següent”.

“Com a club, és un gran orgull competir a l’OK Lliga, així com tenir 26 equips i més de 170 jugadors”. IGNASI PRAT President

El missatge de l’Oriol a les seves pupil·les és molt clar: “Esteu en la màxima categoria del vostre esport, així que gaudiu d’aquesta experiència i aprofiteu l’oportunitat”. I el missatge va amb un altre consell: “Cal treballar amb la màxima professionalitat, entrega i il·lusió. En això no ens pot guanyar ningú”. El CH Mataró, per pressupost (totes les jugadores són amateurs), no pot competir amb Palau, Vila-sana, Gijón o Fraga, però sí que els brinda l’oportunitat a joves jugadores d’explotar tot el seu talent.

Moltes d’elles doblen partits els caps de setmana jugant amb el Nacional Catalana o el FEM 17

Les joveníssimes Thais Pérez i Farners Prat van guanyar la temporada passada l’Eurohoquei Sub 17 amb Espanya. De fet, la plantilla mataronina està repleta de campiones d’Europa en categories inferiors. També l’han guanyat Carla Naranjo, Vinyet Juncà, Olga Juanola, Paula Lladó i Aina Lleonart. A més, el nombre de campionats d’Espanya i de Catalunya aconseguits per aquestes jugadores són incomptables. És a dir, encara que molt jove, la plantilla del Mataró està acostumada a aixecar títols.

Oriol Perarnau pot tenir deu jugadores per partit, d’elles, dues porteres (Paula Lladó i Vinyet Juncà). Té set jugadores fixes (Nina Almirall, Olga Juanola, Ariadna Fernández, Carla Naranjo, Thais Pérez, Farners Prat i Aina Lleonart, la capitana). La desena plaça la comparteixen dos joves talents: Laia Sanz i Mar Parés. Donada la joventut de totes les jugadores, moltes d’elles doblen cada setmana amb el Nacional Catalana o el FEM 17. Nina, Olga i Vinyet sempre juguen amb el segon equip i a vegades, Carla.

Gairebé totes han estat campiones d’Europa a categories inferiors, així com d’Espanya i Catalunya

El FEM 17 es reforça amb Ariadna, Farners i Thais. Ignasi Prat, el president, deixa molt clar que “el nostre primer objectiu és formar persones”. Avui, pot presumir amb orgull no solament del primer equip femení, també dels 26 que formen el club i dels gairebé 180 jugadors que competeixen. Encara que no ho digui, segur que somia a repetir la gesta de 2014, quan els equips sènior masculí i femení van coincidir a la màxima categoria nacional, l’OK lliga. Mentrestant, a gaudir del camí.

“Els hi dic que és un privilegi ser on són i per això han de treballar amb la màxima il·lusió”. ORIOL PERARNAU Entrenador

THAÏS PÉREZ 9/9/2006
LAIA SANZ 9/2/2006
CARLA NARANJO 6/4/2001
FARNERS PRAT 4/12/2006
AINA LLEONART 29/12/2002
PAULA LLADÓ 4/2/2000
ARIADNA MARTÍNEZ 4/9/2006
MAR PARÉS 2/5/2006
NINA ALMIRALL 29/4/2005
OLGA JUANOLA 13/8/2004
VINYET JUNCÀ 2/3/2005
ORIOL PERARNAU ENTRENADOR
CARLES GARRO DELEGAT
IGNASI PRAT PRESIDENT

Reportatge de Toni Frieros.

Fotos de Joan Maria Arenaza.

More in Clubs