Connect with us

Clubs

CN Mataró, el “Dream Team” de la natació adaptada

Aquesta secció del CN Mataró està impulsada i gestionada per B-Swim, entitat sense ànim de lucre i d’iniciativa social que utilitza l’esport per millorar la condició física i psicològica de persones amb discapacitat

La Secció d’Esport Adaptat del Centre Natació Mataró es va crear oficialment l’any 2013 amb la idea de poder incorporar persones amb discapacitat a la pràctica d’esport de competició. Es va començar per la natació, esport estrella al club. Els impulsors i creadors van ser Roger Cruañas i Maria Folgado, que van passar a ser els tècnics de l’equip, i Ricardo Yébenes com a responsable de la secció. Inicialment amb tan sols 2 esportistes, l’Andrea Sánchez i el Jordi Gordillo (medallista paralímpic que va participar als jocs de Sydney, Atenes i Beijing, i també en nombrosos mundials i europeus) ha passat a tenir ara mateix 19 esportistes al primer equip: Roselena Rubino, Júlia Castelló (participant dels Jocs de Beijing i Londres i medallista al mundial del Canadà), Marta Colom, Marta García, Laura Castillo (forma part del Programa AXA de promeses paralímpiques des del 2017), Nuria Cussó, Berta García, Natalia Sánchez, Claudia Saludes, Jordi Gordillo, Javier Cárcamo (membre de la selecció absoluta espanyola de la seva federació FEDPC), Ivan Camps, Jeremias Mateo, Ariel Schrenck (forma part del Programa AXA de promeses paralímpiques des del 2017), Alex Mas, Daniel Ferrer, Edgar Sánchez, Jesús García i Mark Castro.

La secció, que aporta el 40% dels nedadors de la selecció catalana, s’ha proclamat campiona de Catalunya per quarta vegada consecutiva

El cos tècnic està format per Maria Folgado (actualment seleccionadora de Joves de la FEDPC i responsable del Plan Nacional de Tecnificación de Natación) i Roger Cruañas (actualment seleccionador de la FECPC) com a caps tècnics, Andreu Valls com a tècnic, Ramon Castro com delegat i Ricardo Yébenes com a responsable de l’equip i de la secció. Yébenes va ser el cap de la selecció nacional de natació adaptada de 2008 a 2012 i membre de la Junta Directiva de la FEDPC des de 2012 fins al 2014 i actualment membre de la Comisión Delegada de la mateixa federació. A més, aquesta secció del CN Mataró té una escola esportiva per a menors de 16 anys per tal de poder anar treballant la base de l’equip. En aquests moments està formada per 15 joves esportistes.

El CN Mataró participa a la Lliga Catalana de Natació (entre 4 i 6 competicions anuals), conquerida per primer cop a la temporada 2014-2015 i guanyada de manera ininterrompuda des de llavors.  El mateix es pot dir del Campionat de Catalunya (hivern i estiu): campions de les dues edicions del 2014-2015 i de totes les competicions fins a l’actualitat. Pel que fa als Campionats d’Espanya, el d’hivern es neda per comunitats autònomes i, a excepció del campionat del 2017, sempre ha guanyat Catalunya com a selecció. El CNM contribueix actualment amb el 40% de la selecció. La millor participació ha estat la d’aquesta temporada. Al gener del 2018 el CN Mataró va participar amb set esportistes i va destacar per sobre de tots l’Ariel Schrenck, que es va proclamar campió absolut del campionat. Tots els esportistes nedaven quatre proves com a màxim i es sumaven els punts individuals aconseguits en cadascuna d’elles. Va ser el que millor puntuació final va tenir, per davant de nedadors paralímpics i que ja han estat fins i tot medallistes del darrer mundial de natació adaptada el passat 2017 a Mèxic.

Els esportistes de natació adaptada es classifiquen en diferents categories segons la seva discapacitat. En resum: S1 a S10 funcionals (la S10 serien els esportistes que tenen menys afectació), S11 a S13 visuals (igual que abans, S13 serien els menys afectats) i S14 pels esportistes amb discapacitats intel·lectuals.

Aquesta secció del CN Mataró va ser impulsada i gestionada per B-Swim, entitat sense ànim de lucre i d’iniciativa social que utilitza l’esport, i en concret la natació, com a mecanisme per millorar la condició física i psicològica de persones amb discapacitat, i així millorar la seva autonomia personal per tal de facilitar la seva inclusió i normalització social.


Ariel Schrenck, campió d’Espanya per menors de 18 anys

L’Ariel ja és un esportista molt destacat a la seva disciplina

L’Ariel porta dos anys al CN Mataró. Nascut al 2001, és de família argentina i porta l’esport i la natació a la sang. Viu a Sant Feliu de Guíxols, però tot i així baixa a entrenar amb l’equip durant la setmana i el dissabte al matí. Pertany a la classe S9 i gracies als mèrits fets la primera temporada, va entrar a formar part del programa AXA de promeses paralímpiques. En aquesta primera temporada ja va poder participar a les World Series de Berlín i va fer medalla a la categoria de joves als 50m papallona. Aquesta temporada ja ha brillat al Campionat d’Espanya de Joves (per menors de 18 anys) guanyant les 4 proves en què ha participat: 100m esquena 1:10,65/720,6 punts;  100m lliure 0:58,53/843,4 punts; 100m papallona 1:05,80/733,4 punts; 50m lliure 0:27,07/820,3 punts. En total, 3.117,7 punts (sobre un màxim de 4.000) per davant de Marian Polo i Jacobo Garrido. És jove però té les coses molt clares. Aquesta temporada té com a objectiu participar al Campionat d’Europa que es celebrarà a l’agost a Dublín.

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Clubs