El Consell Esportiu del Maresme té com a principal objectiu el foment, l’organització i la promoció de l’activitat esportiva en edat escolar dins de la comarca. El seu gerent i secretari tècnic és David Casas, que ara compleix un quart de segle en aquesta entitat privada d’interès públic i social i sense afany de lucre. En David treballa a la seu del CEM a Mataró amb Jordi Matas com a president i Ivette Callorda i Manoli Ríos com a tècniques.
“Volem que els nens i nenes (també els adults) practiquin esport i activitats en moviment, no importa la competició”
Acabes de celebrar 25 anys al CEM, t’ho esperaves?
Doncs no. Hi vaig entrar provisionalment en un torn de mitja jornada per substituir una persona que canviava de feina i encara hi soc.
Com va anar?
Estava de monitor i coordinador a dues escoles de Calella. L’any 1996 havia col·laborat amb el consell en l’organització de la Trobada Aleví, un esdeveniment amb prop de 3.000 nens i nenes fent esport per tota la comarca. Els responsables del consell en aquell moment em coneixien, especialment Jaume Sagrera, que va ser qui em va proposar. Unes setmanes més tard, el tècnic del consell volia canviar de feina i jo vaig entrar com a solució provisional.
De la provisionalitat a la gerència.
Des de finals del 1996 a la situació actual tot ha canviat molt. El meu primer contracte amb el consell és del gener de 1997; el CEM d’aleshores i el d’ara són molt diferents. En aquests 25 anys he fet totes les funcions i ja en fa set que ocupo la secretaria tècnica/ gerència. Hem passat èpoques de tota mena, dolentes, molt dolentes amb greus problemes econòmics i ara, per sort, i amb molt d’esforç, estem possiblement en el millor moment del consell; col·laborem amb molts ajuntaments, amb el consell comarcal i tenim una junta directiva, formada per tècnics, professors i representants polítics que comprenen i defensen l’esport escolar.
Quines coses destaques d’aquests 25 anys?
Les relacions personals. Per exemple, amb la Manoli, que fa més de 20 anys que estem junts. Ara fa uns anys que la Ivette s’ha incorporat al consell. Les persones de cadascuna de les juntes directives, els membres dels comitès… amb tants anys he conegut molta gent que estima l’esport.
“En esports d’equip, el voleibol, amb més de 1.000 participants, és l’esport capdavanter”
Alguns exemples del canvis?
Fer les classificacions, fotocopiar-les, enviar-les per correu a les escoles, o anar a Barcelona a tramitar les assegurances ocupaven pràcticament tot el temps del personal del consell dels anys 90. Ara, amb internet, tot això es fa amb uns minuts i estalviem muntanyes de paper. Avui dia tot es tramita de forma telemàtica i amb molta immediatesa.
I els esports?
En això també hi ha hagut canvis. Els primers anys, el futbol sala i el bàsquet eren molt predominants en l’esport escolar. Avui el bàsquet ha desaparegut a les escoles de tota la comarca i el futbol sala va clarament a la baixa. En esports d’equip, el voleibol, amb més de 1.00 participants, és l’esport capdavanter i el patinatge i les gimnàstiques són els més practicats en esports individuals. Això fa que, contràriament al que passa a moltes comarques catalanes, al Maresme l’esport escolar femení supera al masculí.
Quines coses destaques del que s’ha anat fent tots aquests anys?
El grup de treball de professors, les trobades poliesportives i de vòlei platja, la celebració del dia Mundial, la Campanya de Mataró a Tòquio i l’enorme repercussió que ha tingut a les escoles, als mitjans de comunicació, els premis rebuts… el treball actual amb les escoles és molt més que posar en marxa una lliga. Treballem per oferir esport i activitat més enllà de la competició del cap de setmana. Per al Consell allò important és l’esport i l’activitat física. També és destacable la formació, tant del professorat com dels joves que volen entrar professionalment al món de l’esport. Finalment, esmentar les activitats de lleure per a adults.
“Hi ha moltes coses que el consell pot fer encara; Hem d’arribar a més escoles i entitats”
I quines coses queden per millorar?
La gestió directe dels Tutors de Joc és un objectiu que ens hem marcat per als propers cursos. Cal augmentar l’oferta d’esport i activitat física per a infants i persones amb diversitat funcional. Sobretot, també hem de seguir treballant per tal que la comarca ens conegui més. El consell és encara força desconegut en alguns municipis. Hem d’arribar a més escoles i entitats ja que la nostra opció és una alternativa clara a l’esport federat.
I el present?
La pandèmia ha dificultat algunes activitats, però al Maresme, tenim més llicències escolars aquest curs 2021/2022 que la temporada anterior a la Covid.
A més del Consell, la teva relació amb l’esport està molt lligada al voleibol.
Fa gairebé 30 anys que estic lligat al voleibol com a jugador, entrenador, coordinador i directiu a Calella, Mataró i a la federació catalana. També vaig tenir la sort de ser membre del comitè organitzador de les proves del campionat del món de volei-platja que es van fer a Barcelona dos anys seguits. Una experiència inoblidable.
“Contràriament al que passa a moltes comarques catalanes, al Maresme l’esport escolar femení supera al masculí”
Finament, l’esport escolar en general a Catalunya com el veus?
Durant massa anys s’ha vist l’esport escolar com el germà petit de l’esport. En aquest sentit, les institucions no han apostat gaire per un esport escolar potent com s’ha fet en altres països. Un exemple clar d’això va ser quan durant la pandèmia es permetia entrenaments de grups federats i no d’escolars que practicaven les mateixes modalitats. Per sort es va rectificar i ara ja està resolt. Potser caldria apostar per un esport purament escolar fins a una determinada edat, per tal que tots els nens i nenes puguin fer esport amb les companyes i companys de l’escola. Cal incidir molt que nens i nenes, joves, adults i gent gran ha de fer activitat física, ja sigui esport federat, escolar o de lleure. Des del Consell Esportiu del Maresme seguirem treballant per fer-ho possible.