Connect with us

Entitats

El Tutor de Joc: figura clau dels Jocs Escolars

Lídia Garcia

ENTREVISTA A LÍDIA GARCIA

Els Jocs Esportius Escolars de Catalunya (JEEC) és un programa de promoció esportiva establerta pel Consell Català de l’Esport de la Generalitat de Catalunya i organitzada pels Consells Esportius de Catalunya. L’objectiu principal és el foment de la pràctica esportiva competitiva i no competitiva com a eina educativa, a més aquesta pràctica ha de ser compatible amb la transmissió de valors formatius i pedagògics.

Amb aquesta voluntat i per assolir els objectius, els àrbitres dels JEEC són més que jutges, s’anomenen Tutors de Joc i la seva funció és participar activament en el procés de formació i creixement dels infants que estan competint. D’altra banda, els Tutors avaluen el comportament dels equips, entrenadors i famílies.

Les principals tasques dels Tutors de Joc són:

Transmetre els valors de joc net.

Utilitzar el joc com a oportunitat per explicar el reglament.

Treballar per facilitar un joc dinàmic i divertit.

Orientar i contribuir a l’aprenentatge esportiu.

Reforçar les actituds positives.

Entrenar i formar part del procés formatiu dels nens i nenes és una cosa que m’agrada molt, gaudeixo veient com aprenen i com es diverteixen amb l’esport.

Com vas començar en el món de l’esport escolar?

Vaig començar a l’esport escolar amb 16 anys, com a monitora de l’escola del Club Voleibol Mataró. Entrenar i formar part del procés formatiu dels nens i nenes és una cosa que m’agrada molt, gaudeixo veient com aprenen i com es diverteixen amb l’esport.

Des de quan ets Tutora de Joc i perquè vas decidir formar-te per ser-ho?

Malauradament per motius professionals va arribar un moment en què no m’era possible continuar entrenant equips. Tot i això no em volia allunyar de l’esport i dels infants. Fer de Tutor de Joc em permet continuar en contacte amb l’esport escolar.

I la formació?

Quan vaig començar ràpidament em vaig formar com a entrenadora a la federació. Després he fet diversos cursos de formació a nivell escolar. Actualment també soc àrbitre de la federació. Combino la pràctica d’àrbitre amb Tutor de Joc. També vaig estudiar un cicle d’activitats fisicoesportives.

Quina és la principal tasca que fa un Tutor de Joc?

Els Tutors intentem explicar el joc i les normes. No és tracta únicament de seguir un reglament. Intentem adaptar les normes de l’esport a les necessitats dels nens i nenes. Sobretot intentem reforçar els valors i les actituds positives.

I com veus l’adaptació del reglament del vòlei escolar?

És molt interessant la proposta del reglament UCEC. Destaco el fet que tots els nens i nenes participin com a mínim en un set sencer. Que es juguen 4 sets i es permet l’empat és una cosa curiosa en el món del voleibol. Em sembla molt bé que no hi hagi d’haver obligatòriament un guanyador i un perdedor.

El públic i acompanyants, com veus el comportament dels pares?

Amb el voleibol escolar no tenim cap problema. Cada vegada més els pares són conscients que l’esport escolar és per educar i divertir els nens i nenes. Els adults hem de ser un exemple per els nens i nenes. I evidentment predicar amb l’exemple.

Què han de fer les persones que vulguin ser Tutors de Joc i contribuir en el desenvolupament dels Jocs Escolars?

Contactar amb el consell, fer una petita formació i en poques setmanes ja seran un Tutor de Joc. És una experiència molt recomanable per a tots els joves a qui agrada l’esport.

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Entitats