Connect with us

Clubs

Isabel Shuang, la sirena del CN Mataró

Campiona del món i d’Europa infantil

L’equip de natació artística del Centre Natació Mataró té en les seves files a una de les millors esportistes d’aquesta dura especialitat, no solament de Catalunya i d’Espanya, segurament d’Europa i fins i tot del món. La Isabel té ara 16 anys.

Isabel Shuang Cui, de només 16 anys, ha guanyat tots els títols possibles en la seva franja d’edat, tant amb el CN Mataró com amb la selecció espanyola. Isabel és campiona del món i d’Europa infantil i també d’Europa júnior.

Quan et vas iniciar en la natació artística?

Vaig començar a nedar sent molta petita a València, on vaig viure amb els meus pares i el meu germà gran fins als cinc anys. Suposo que és per això que sempre em va agradar molt l’aigua, encara que no va ser l’únic esport que vaig practicar.

Dius que vas començar a València…

Vaig néixer allà, sí, el 29 de maig de 2007. Ens vam venir a viure a Mataró quan jo tenia cinc anys. Recordo que a l’Escola Josep Manuel Peramàs feia patinatge artístic com a activitat extraescolar i pocs anys després, ja en el Cor de Maria, també de Mataró, em vaig apuntar a fer hip-hop.

I la sincro?

Vivim molt prop del Centre Esportiu El Sorrall i hi acostumàvem a anar amb el meu pare a nedar. El meu pare, per cert, sempre va ser esportista a la Xina. Feia llançament de disc i era molt bo. Com deia, anava a nedar al Sorrall i veia com entrenaven les noies de natació sincronitzada del CN Mataró. Em vaig sentir atreta per aquest esport i li vaig dir a la meva mare que m’agradaria provar-ho. Així va ser com, amb set anys, em vaig iniciar en la sincro.

Vas encertar…

Al principi no va ser gens fàcil, no m’adaptava. Era molt sacrificat, moltes hores d’entrenaments… i no m’agradava passar fred a l’hivern! De fet, a vegades, posava excuses per no anar a entrenar i fins i tot vaig pensar diverses vegades a deixar-ho.

Encara sort que no ho vas fer…

Els meus pares em van convèncer perquè no ho fes, que fos disciplinada i que intentés tenir una actitud més positiva. Han estat molt importants per a mi. A poc a poc vaig anar millorant fins a fer aquest canvi de xip que m’ha permès arribar fins aquí.

Quan vas veure que tenies fusta per fer aquest esport?

Tot ha estat molt natural. En el meu primer any ja em van posar a fer Trios dins de la prova de Combo i en la meva segona temporada, vaig fer un Solo. Va ser amb nou anys quan vaig començar a destacar una mica, en el Campionat de Catalunya que vam guanyar amb el CN Mataró. El meu primer gran títol.

Com vas arribar a la selecció espanyola tenint en compte que ets l’única del teu club?

Cada any, en el Campionat d’Espanya, les entrenadores de la selecció fan una prova entre les 30 primeres de la classificació de Figures. Ens veuen en directe i trien. Jo havia d’haver arribat a la selecció abans, però no va poder ser perquè abans havia de canviar de nacionalitat.

Ara ja tens passaport espanyol…

Sí, soc espanyola a tots els efectes.

Et va costar prendre aquesta decisió?

A veure, vaig néixer a València, sempre he viscut i estudiat aquí, i encara que no puc oblidar les meves arrels xineses, soc espanyola. M’agraden moltes coses de la cultura xinesa, però jo penso en espanyol.

L’any 2022 quedarà marcat en lletres d’or en la teva carrera esportiva…

Sí! Al juliol vam guanyar el Campionat d’Europa a França de categoria infantil i un mes més tard, el Campionat del Món a Charlotte, als Estats Units. Va ser la recompensa a molts anys d’esforços i sacrificis. Havíem estat un mes sencer preparant-nos per a aquests reptes en la concentració de Cheste (València), entrenant dotze hores al dia. Un gran orgull col·lectiu i personal.

Què va ocórrer en aquell Mundial?

Que vam ser campiones del món contra tot pronòstic, perquè les japoneses ens havien guanyat a semifinals i pràcticament tenien l’or penjat al coll. Nosaltres vam fer una gran final, on vam fregar la perfecció, i quan vam veure en el marcador que les superàvem per unes poques centèsimes, vam plorar d’alegria.

El vostre és un esport més mental que físic?

Sí, sens dubte. Has d’estar disposada a fer molts sacrificis i a superar moments molt durs. He vist a moltes companyes deixar-ho. Al final aquest esport és un reflex de la teva personalitat. Jo soc molt perfeccionista i exigent amb mi mateixa i quan les coses no em surten bé, m’hi esforço encara més. Mai em rendeixo. Sí, la sincro és molt dura, però té un costat molt bonic.

Quin?

A mi més que entrenar, m’encanta l’adrenalina de la competició. M’agrada aquesta pressió. Sobretot viatjar i estar amb les meves companyes, fer amics.

Tens algun mirall en el qual mirar-te? Ona Carbonell, Gemma Mengual…

Han fet moltíssim per donar visibilitat al nostre esport i són un referent per als qui venim darrere, però no tinc cap ídol en particular.

Ara vius en la Residència Blume becada…

Sí, entro el diumenge a la nit i surto el divendres a la tarda. Estudio de vuit del matí a dotze del migdia i faig dues sèries d’entrenaments: de dotze a tres de la tarda i de dos quarts de cinc a vuit del vespre. Ara estic estudiant Primer de Batxillerat.

Somies a estar un dia en uns Jocs Olímpics?

No és una cosa que m’hagi plantejat o que hagi somiat, la veritat. Em fixo més en metes a curt termini. Ara tenim l’Europeu i el Mundial júnior i aquests són els meus objectius, a més d’ajudar al meu club.

Què és el Centre Natació Mataró per a tu?

La meva segona casa. He tingut propostes per anar-me’n a altres clubs, però jo de Mataró no em moc. Visc aquí, entreno aquí, hi són les meves amistats de tota la vida… Una de les millors sensacions que tinc és quan torno a casa després d’estar tota la setmana a la Blume. Aquí soc feliç.

Palmarès Isabel Shuang

2018

 • Campionat d’Espanya Aleví d’estiu: 1a en figures de l’any 2007.

2019

 • Campionat d’Espanya Aleví d’hivern: 1a en figures.
 • Campionat d’Espanya Aleví d’estiu: 2a en figures i 2a en solo.
 • Campionat d’Espanya de figures Infantil: 3a de l’any 2007.

2020

 • Campionat d’Espanya de figures Infantil: 2a de l’any 2007.

2021

 • Campionat d’Espanya Infantil d’hivern: 1a en figures de l’any 2007 i 3a en figures de la classificació general.
 • Campionat d’Espanya Infantil d’estiu: 3a en figures de l’any 2007.

2022

 • Campionat d’Espanya Infantil d’hivern: 3a en figures.
 • Campionat d’Espanya Infantil d’estiu: 2a en figures.
 • Campionat d’Europa Infantil: 2a en combo i 1a en equip.
 • Campionat del Món Infantil: 2a en combo i 1a en equip.

2023

 • Campionat de Catalunya Júnior: 1a en solo lliure i 3a en equip lliure.
 • Campionat d’Europa Júnior: 1a en equip tècnic i 2a en equip lliure.

Entrevista de Toni Frieros

Fotos de Pep Morata

More in Clubs