Connect with us

Clubs

Grup Excursionista Malgratenc (GEM), respecte i amor per la muntanya

El Grup Excursionista Malgratenc (GEM) és una associació sense ànim de lucre que ofereix una àmplia varietat d’activitats, totes elles relacionades amb l’esport de muntanya. Es va fundar l’any 1976 i d’aleshores ençà, tots els seus membres, encapçalats per David Ros com a president, treballen amb la mateixa il·lusió. El GEM es troba a l’antic Molí de Can Feliciano, ben bé a l’entrada del poble.

Les instal·lacions estan completament reformades, i a disposició dels socis i els usuaris, els quals poden gaudir d’un espai on es barreja l’essència i l’encant de l’antic Molí de Can Feliciano amb un rocòdrom actual i molt ben equipat.

Tots els dimecres al vespre, de 19:00 a 21:00 h, el GEM obre l’espai per a tothom que vulgui anar a conèixer-los. També és el dia on els socis poden venir a retornar o a llogar material a un preu molt assequible. A més, el dimecres s’aprofita per fer reunions i preparar sortides a la natura, curses de muntanya o simplement per petar la xerrada i compartir vivències entre els amants de l’escalada.

Com a associació, el GEM ha assolit molts cims, com per exemple el de l’Everest per part de Lluís Giner, membre del GEM, l’any 1988; l’ascens al Kilimanjaro (Tanzània) l’any 1992 o el cim de l’Aconcagua (Argentina) el 2006. Entre d’altres activitats, es preparen també cursos per a persones que es vulguin iniciar a la muntanya. Actualment fan cursos d’espeleologia, de via ferrada, barranquisme, escalada i neu. I per als socis més petits, es fa un curs d’escalada en mans de professionals dos dies per setmana en el rocòdrom del GEM, on a part d’aprendre, els infants s’ho passen d’allò més bé!

El GEM és una entitat de referència en el sector de l’esport de muntanya, i està inscrit a les federacions FEEC, FCOC i FEDME. Durant anys han organitzat nombroses proves reconegudes en molts pobles del Maresme, com La Triatló, el Raid de Ferro, la Cursa d’Orientació i el Miner de Ferro. Aquesta última està constituïda amb dues variants, per no deixar ningú enrere. La primera és una cursa per a aquells que vulguin posar-se a prova, i la segona és una marxa popular per a totes les edats i famílies. El seu recorregut comença des del poble fins a arribar al Turó d’en Serra, passant pel costat de les velles mines de ferro, rememorant la història del poble malgratenc.

Totes aquestes curses no només són possibles gràcies al GEM, sinó gràcies a tots els voluntaris. Gent del poble, dels municipis dels voltants i fins i tot d’altres comarques posen la seva ajuda desinteressada al servei del GEM, i fan pinya perquè tot surti a la perfecció.

DAVID ROS, President: “Al GEM ens agrada fomentar la cultura i la tradició i compartir-la amb la gent del nostre poble”

Any rere any, els membres del GEM són els encarregats de dur la tradicional Flama del Canigó per encendre la foguera de Sant Joan. Comenta el president David Ros que “al GEM ens agrada fomentar la cultura i la tradició, i compartir-la amb la gent del nostre poble. Per això, cada any ens encarreguem de portar les millors pel·lícules de muntanya del cinema de Torelló, i per Nadal, organitzem la tradicional pujada del pessebre al cim del Turó d’en Serra. Un cop allà, per agafar forces, mengem torrons artesans malgratencs i acabem cantant nadales amb els més menuts.”

En definitiva, el GEM és sinònim de tradició cultural, amor i respecte a la muntanya. Malauradament, totes les activitats han quedat aturades per motiu de la situació de pandèmia. En el GEM, però, disposen de totes les mesures de seguretat i protecció en front de la Covid-19. Tot i així, el president diu que “continuem treballant amb força i sense perdre la il·lusió. Estem preparats per quan arribi el moment de reprendre-ho tot i puguem tornar a ser el que érem!”.

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Clubs