“La mar és de tots”, així de contundent s’expressa Jesús Majem, president del CN Vilassar de Mar, un dels clubs nàutics més importants i antics de Catalunya (creat el 1959) i que està patint les conseqüències de la Llei de Costes de l’Estat espanyol, que al 1988 va derogar les concessions de llarga durada o indefinides, com la que tenia el Club concedida el 1967 per 99 anys fins el 2066.
Posteriorment, amb la modificació introduïda en el Real Decreto 876/2014, el CN Vilassar de Mar es veuria obligat a reduir els seus 2.500 metres quadrats d’espai concedits a tan sols 300, condemnant a la desaparició, pràcticament, de tota l’activitat esportiva de l’entitat, que és un exemple de formació d’esportistes al llarg de la seva història: “L’Estat vol canviar les regles de joc a la meitat d’un partit que va començar fa moltes dècades i si no ho evitem està en perill entre d’altres una important tasca de base formativa i competitiva d’un esport, la vela, que curiosament és el que més medalles olímpiques ha donat“, explica Majem a tall d’exemple.
“La Llei de Costes és un atac en tota regla al nostre model de club de platja”
La concessió del Nàutic va vèncer el Juliol de 2018, però ja a finals de 2017 es va presentar una sol·licitud de pròrroga que, donat que es compleixen tots els requisits fixats en la concessió, compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i del mateix Ajuntament de Vilassar de Mar, que recentment ha declarat l’edifici del Club Nàutic com a ‘Bé Cultural d’Interès Local’: “La Llei de Costes és un atac en tota regla a un model de club nàutics de platja molt estès en el nostre territori, on els esports i activitats de platja i mar estan molt arrelats i formen part de la cultura dels nostres pobles”, agrega Majem. En l’actualitat, s’està treballant en buscar una solució amb les diferents administracions per tal d’obtenir la prórroga de la concessió.
“Obligar-nos a reduir el club a 300 metres quadrats és canviar les regles del joc quan el partit va començar fa moltes dècades”
Què està amenaçat? Ni més ni menys que una activitat esportiva extraordinària. Només en el 2021 el club ha tingut 2.292 inscripcions de maig a octubre en diferents activitats, entre les quals destaca la participació de 339 alumnes de sis escoles catalanes, 280 inscrits al Campus Nàutic, 360 en el Casal d’estiu i 429 més en cursos de vela i activitats nàutiques, dels quals el 78% dels inscrits no eren socis del club; fet que demostra que el Club Nàutic és el Poliesportiu Nàutic de Vilassar i dels pobles del voltant.
“L’eix vertebral del nostre club és la vela i durant l’any organitzem nombroses regates i campionats socials oberts a tothom, on la participació sempre és un èxit. Aquest any s’han organitzat deu regates, entre d’altres, el Campionat de Catalunya de FINN”, assenyala el president.
A banda de les activitats temporals, enguany s’ha incorporat a la flota de vela lleugera Optimist un total de 18 nous regatistes, completant un equip de 32 regatistes, que són portats per sis entrenadors. Les múltiples activitats del club generen més de 50 llocs de treball des del mes de maig fins al mes d’octubre.
“Està en perill la tasca de base formativa i competitiva de l’esport, la vela, que més medalles olímpiques ha donat”
El club disposa de 175 embarcacions, 71 pròpies més 104 dels socis, de les quals 94 estan a la zona concedida de varada temporal. La resta estan en el magatzem del club, sense considerar les 43 embarcacions que estan de forma permanent en la zona de varada 462 m2. A causa d’aquesta temporalitat de la zona de varada moltes de les embarcacions del club i dels socis s’han hagut de retirar i ser col·locades en diferents espais. Un greu contratemps perquè molts esportistes de la casa hauran d’anar a entrenar a altres clubs que no tenen el problema dels metres quadrats de varada.
Jesús Majem ho té molt clar: “Defensarem els nostres interessos per mantenir la concessió i poder recuperar la zona de varada que ens permeti mantenir aquest model de club que permet cada any a milers de joves i socis fer esports nàutics”.
Travessia Solidària
El Club Nàutic ha organitzat la 3a edició de la Travessia Solidària amb més de 300 nedadors. En les 3 edicions s’han recaptat més de 15.000 € per a la Fundació Vicente Ferrer per construir embassaments a les zones més pobres de l’Índia.