Kadri Puri, una campiona del vòlei platja a Premià de Dalt
“El meu objectiu, amb l’Erika Kliokmanaite, és guanyar per cinquena vegada el Vichy Catalan Vòlei Tour”
El mes de maig vinent, els dies 13 i 14, arrencarà a Mataró la vuitena edició del Campionat de Catalunya de Vòlei Platja, el Vichy Catalan Vòlei Tour. Les defensores del títol femení seran la lituana Erika Kliokmanaite i la estona Kadri Puri, que l’han conquerit en quatre ocasions (2022, 2020, 2014 i 2013).
Kadri Puri va arribar a Barcelona ja fa deu anys per ampliar la seva experiència esportiva i vital i ha estat aquí on ha acabat format una família amb la seva parella i la seva filla. Com a professional del vòlei platja, un dels centres on entrena cada setmana és el Beach&Sports Catalunya de Premià de Dalt: “És un lloc que m’encanta”, afirma. “Vaig començar a jugar a voleibol per herència familiar, seguint els passos de la meva mare, que també era jugadora. Els meus inicis van ser en vòlei pista, al voltant dels deu anys, i vaig arribar a jugar al més alt nivell de clubs i també en la selecció d’Estònia, tant en categories inferiors com en l’absoluta”, explica Kadri després d’acabar el seu entrenament en el club de Premià.
A Estònia, encara que només els mesos d’estiu per raons òbvies, també jugava a vòlei platja, arribant a representar el seu país en moltes competicions: “Per molt poc no vam aconseguir classificar-nos per als Jocs Olímpics de Londres, però com a sub-21 vam ser cinquenes del món”, recorda. Abans d’aterrar a Barcelona va estar un any a Grècia: “La idea era seguir a França, però no va poder ser i jo sempre vaig ser una enamorada de Barcelona des que la vaig visitar amb els meus pares durant unes vacances. La idea era quedar-me unes setmanes, però després van ser mesos, anys…”. (Riu).
“El vòlei platja ja no és un esport de moda, està plenament consolidat i cada dia té més adeptes”
La ‘culpa’ la va tenir el vòlei platja: “Volia jugar, entrenar, i em van recomanar que anés a la Nova Icària. Em va encantar l’ambient i hi vaig conèixer Erika Kliokmanaite. Ens vam fer molt amigues ràpidament i vam començar a competir juntes. Fins al dia d’avui. Això sí, durant el meu primer any a Barcelona vaig jugar una temporada a vòlei pista a la Superlliga 2 amb el CV Sant Cugat”. Als seus 34 anys, Kadri només va estar allunyada del vòlei platja el temps que va estar embarassada i fins que la seva filla va fer els dos anys.
L’èxit de Kadri Puri en el vòlei platja també és l’èxit d’Erika Kliomanaite: “Ens entenem molt bé dins i fora de la pista. Tenim molts punts en comú. A vegades es pensen que som del mateix país (riu). Som reservades, exigents, ens respectem molt i aquesta unió és un punt extra dins de la pista”. Durant tot l’any intenten jugar el màxim nombre de tornejos possibles, tant del calendari espanyol com del català.
El Vichy Catalan Vòlei Tour està assenyalat en vermell en la seva agenda: “Treballarem com sempre per arribar a la final de Badalona amb opcions de revalidar el títol. Som molt ambicioses… i també conscients que som la parella a batre, perquè tothom ens dona com les favorites”. Kadri, que ha creat el seu propi club de vòlei platja a la Vall d’Hebron, es felicita de l’enorme creixement que ha tingut el seu esport: “Ja no som un esport de moda, som una realitat que cada dia té més adeptes. Des de Barcelona fins al Maresme, passant per Badalona, pots comprovar cada cap de setmana la gran quantitat de jugadors aficionats que hi ha”.
També s’alegra que hi hagi “una gran igualtat de tracte entre les proves masculines i femenines”. Amb 1,74 d’alçada, afirma que “per mi el vòlei platja és una filosofia de vida. És un esport molt bonic, espectacular i a l’abast de tot el món, on la força mental, agilitat, força i resistència es donen la mà”.