Connect with us

Ciclisme de muntanya

LAIA ESQUÍS Tota una campiona del món

laia esquís

“Estic vivint un somni del qual no vull despertar-me”

Què es pot dir d’una noia de 13 anys que és la millor de Catalunya, Espanya i del món de la seva disciplina esportiva? Laia Esquís Casanovas és un prodigi de precocitat en un esport que cada dia té més practicants.

Dius que ets de Vilassar de Dalt i Òrrius.

Fem vida a Vilassar de Dalt, que és on estudio i on treballa la meva mare, però sempre hem viscut a Òrrius. El meu pare és pagès, té una finca agrícola, on recull i ven fruites i verdures. La meva mare treballa a Vilassar de Dalt. I també és a Vilassar de Dalt on estudio. Primer vaig anar a l’Escola Francesc Macià i ara vaig a l’Institut Jaume Almera. Estem molt repartits! (riu).

I tu, des de molt petita, a sobre d’una bicicleta…

Sí, així és. Amb quatre o cinc anys passava moltes vegades, caminant o en bici, per davant de l’Escola de Trial d’Òrrius i veia el que feien els nens. Em va cridar tant l’atenció que li vaig dir als meus pares que jo també volia fer bicitrial. Van parlar amb el responsable de l’Escola i em van apuntar. I així és com vaig començar a fer aquest esport.

Tinc entès que molt bé, per cert.

Des del principi em vaig adonar que tenia molta facilitat per al bicitrial. La meva primera competició va ser a Roda de Ter. Tenia sis anys i vaig guanyar la prova, que era mixta. Vaig al·lucinar!

laia esquís

“Fem vida a Vilassar de Dalt, que és on estudio i  on treballa la meva mare, però sempre hem viscut a Òrrius”

No m’estranya. I et vas enganxar al bicitrial…

Sí, per sempre!  Abans havia fet funky, natació, patinatge, però vaig entendre que si m’ho prenia seriosament, gaudiria molt més amb el trial.

Quan vas veure que podies tenir futur?

Amb vuit anys, el 2015, vaig quedar segona en el Mundial de Bèlgica i també segona en el Campionat d’Espanya disputat a Sevilla. Aquí va ser quan, tant la meva família com jo, vam veure que tenia futur en aquest esport. Des de llavors mai nohe faltat als campionats del Món ni als d’Espanya.

Què cal per a arribar tan lluny?

El Bicitrial no és diferent a altres esports. Parlem de control mental, bona preparació física, però concretament en el nostre, molt d’equilibri, força i resistència.

Et deixes la constància i l’esforç…

Això, per descomptat. Pràcticament des que tinc ús de raó entreno un mínim de tres dies a la setmana durant dues hores diàries. Però el millor de tot és que per a mi no és una obligació. M’encanta entrenar i competir! Estar damunt de la bici és una necessitat. A més, practicar esport a aquest nivell de competició fa que els més joves madurem molt més. Diguem que ens mobla el cap.

Llavors la bici és…

Una extensió de mi mateixa.

Deus haver tingut bons professors.

L’Escola Trial d’Òrrius ha estat on he nascut com a esportista, això és evident, però crec sincerament que el major salt de qualitat l’he fet amb Ferran Escudero a les instal·lacions de Vallgorguina. Ell m’ha fet millor.

laia esquís

“Sense l’esforç i el suport de la meva família no hauria arribat a aquest punt. Sempre viatgem junts a totes les competicions, ja sigui en cotxe o en furgoneta”

Imagino que el 2019 estarà en la teva memòria per sempre…

La veritat és que estic vivint un somni del qual no em vull despertar. Haver guanyat el campionat de Catalunya, d’Espanya i del món és una enorme recompensa a tots els anys que portem sacrificant-nos.

Parles en plural, no en singular…

Perquè som un equip. Sense l’esforç i el suport de la meva família no hauria arribat a aquest punt. Em refereixo als meus pares, Miquel i Maria Teresa, i al meu germà gran Bernat. Sempre viatgem junts a totes les competicions, ja sigui amb cotxe o en furgoneta.

Això està molt bé, Laia…

A mi em motiva moltíssim. Saber que la meva família es sacrifica perquè jo pugui fer realitat el meu somni em dona un extra de superació. Pensa que quan hem anat al Mundial de Polònia, hem viatjat en furgoneta des d’Òrrius. Ens emportem menjar, beguda, utensilis i material per estar-hi quatre o cinc dies i poder competir en condicions, perquè en aquest esport ningú ens ajuda, ni federacions, ni organismes… Representem Catalunya i a Espanya, però tot surt de la nostra butxaca.

I a partir d’ara?

Estar en l’elit mundial de la meva edat en aquest esport em genera una enorme felicitat. Vull continuar millorant i guanyant. Aquest és el meu objectiu, tornar al Mundial i conquistar-lo novament. També he pensat a fer trial amb la moto. Admiro molt la Laia Sanz i un dia m’agradaria provar-ho.

Què fa la Laia quan no es damunt d’una bici?

Sóc trialera a mort, però també em fascina l’equitació. A casa tenim cavalls i munto la Killy. Em relaxa molt, és com sortir a córrer. Necessito fer sempre esport. Fa uns anys deia que de gran volia ser veterinària, però ara tinc clar que faré quelcom relacionat amb el món de l’esport.


Palmarès

Vilassar de Dalt 25 d’abril del 2006 Òrrius

2015

Subcampiona del món (Bèlgica)

Campiona del món

per nacions

2016

Subcampiona d’Espanya

2017

3a del món

(Dinamarca)

Subcampiona del món per nacions

Subcampiona d’Espanya

2018

4a del món

(Itàlia)

Campiona d’Espanya

2019

Campiona del món

(Polònia)

Campiona d’Espanya

Campiona de Catalunya

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Ciclisme de muntanya