Es parla del ‘boom’ del pàdel, del CrossFit, de la passió per córrer o sortir amb bicicleta, però si hi ha un esport per equips que no deixa de créixer, aquest és el voleibol. De totes maneres, és una disciplina esportiva on resulta molt difícil conèixer exactament el nombre de practicants, ja que hi ha una gran borsa de nens i nenes que competeixen en lligues escolars i una altra que ho fa sota el pal·li de la Federació. Un fenomen que es produeix, sobretot, a Catalunya.
Sens dubte, el voleibol és l’esport estrella en els col·legis. Fa dos anys, segons dades oficials del Consejo Superior de Deportes (CSD), a Espanya hi havia 72.232 llicències, de les quals 55.886 eren femenines i 16.346 masculines. Aquesta superioritat femenina en la pràctica del voleibol respecte a les llicències masculines solament ho superen el ball esportiu i la gimnàstica.
La Federació Catalana de Voleibol, presidida per la recentment reelegida Maribel Zamora, compte en l’actualitat amb 6.856 llicències (5.376 femenines i 1.480 masculines), segons dades del mateix organisme. En els últims anys l’afició pel volei platja ha crescut de forma extraordinària, però en aquesta ocasió ens centrarem únicament en la realitat del voleibol en el Maresme, on actualment hi ha nou equips federats: CB Alella, CV Arenys de Mar, CV Canet, CV Mataró, CV Premià de Dalt, Escola Assís Premià de Mar, CV Vilassar de Mar, CV Tiana i Escola Pía de Calella.
Això no vol dir que siguin els únics municipis on es juga a voleibol, ja que hi ha molts col·legis o instituts que disputen el Campionat Escolar. És més, alguns dels clubs citats, com Canet, Escola Pía o Escola Assís, per exemple, tenen equips en ambdues competicions, tant escolars com federatives. En concret, més de 200 persones juguen a volei a Premià de Mar (un prebenjamí de l’escola la Salle Premià, 3 equips benjamins de les escoles Assis, La Salle Premià i el Pilar, 5 equips alevins de les escoles Assis, El Pilar i la Salle Premià, un equip infantil de l’escola Assís, tres equips cadets de l’Assís i Institut Premià, dos equips juvenils de l’Assís i el Pilar i 5 equips de veterans de l’Assís, Mar Nova, La Salle Premià i el volei Premià).
Avui dia hi ha quatre clubs en el Maresme que superen les cent llicències: Mataró, Premià de Dalt, Vilassar de Mar i Arenys de Mar. Són clubs consolidats, amb una magnífica base formativa i que van obtenint grans resultats competitius.
D’aquestes quatre entitats, Mataró i Premià de Dalt són les que estan en categories més altes, ambdues a la Primera Divisió Nacional, representats pels seus equips sènior femení, concretament en el Grup B, un dels tres que hi ha a l’Estat Espanyol, solament un esglaó per sota de la competició més important que és la SuperLliga. Des dels anys setanta, per exemple, Mataró no tenia cap equip a la divisió nacional. El CV Mataró, per cert, és l’únic de tot Catalunya que té als seus primers equips formatius (des de juvenil fins a benjamí) en la màxima categoria.
Una de les persones més importants i destacades en l’expansió i consolidació del voleibol al Maresme és Àlex Vilà, president i ‘alma mater’ del CB Vilassar de Mar: “El club el vàrem fundar fa uns 27 anys un grup d’amics. Després vam constituir el Volei Premià de Dalt, el Volei Premià de Mar i també el Volei Masnou. De tots els amics, l’únic que sabia de volei i havia jugat era jo. Els altres amics venien del bàsquet, futbol i fins i tot de l’hoquei. A Vilassar de Mar van accedir a deixar-nos la pista per entrenar i jugar l’equip sènior amb la condició de crear una escola gratuïta per als nens. I d’aquesta manera, jo feia d’entrenador-jugador del sènior, i els jugadors del sènior entrenaven els equips inferiors”.
Vilà recorda que “com que érem un dels pocs equips del Maresme, tothom de la zona es va apuntar i nosaltres els vam ajudar a crear el club del seu poble. D’aquesta manera, CV Alella, Tiana i Montgat, i d’altres clubs de la zona, podríem dir que provenen d’aquella llavor que van plantar al CV Vilassar gairebé trenta anys enrere”.
Actualment, el volei maresmenc gaudeix d’una gran salut, sent una de les comarques més actives de Catalunya. El juvenil femení de Premià de Dalt ha acabat sisè en la SuperLliga i s’ha classificat per jugar el Campionat d’Espanya de Canàries. El seu infantil, a més, es va proclamar recentment millor equip espanyol de la seva categoria. En el Campionat de Catalunya sènior de primera divisió, els representants del Maresme són Arenys, Alella i Mataró en la competició masculina i el Vilassar en la femenina. •