PERE GUARDIOLA PRESIDENT FUNDACIÓ FEDERACIÓ CATALANA DE FUTBOL
És, sens dubte, una de les persones més estimades de tot el futbol català. Arrelat a Vilassar de Mar, on va ser vuit anys president del Club Naútic d’aquesta bella localitat del Maresme, i sis de l’equip de futbol, presideix en l’actualitat la Fundació de la Federació Catalana de Futbol. Home molt respectat en el sector públic de Catalunya, va ser Director d’Institucions de Catalunya de La Caixa.
Fa un any que està al capdavant de la Fundació. Com la va trobar?
En una situació caòtica, amb recursos negatius i sense bona imatge.
Per què va acceptar el repte i l’encàrrec d’Andrés Subies?
Precisament per transformar-la en un vehicle que fes honor a la veritable raó de la seva creació: ajudar els més necessitats.
Li ha estat difícil fer aquest gir?
No, perquè he tingut l’ajuda i col·laboració de moltes entitats i persones. Quan fa tres anys em vaig jubilar de La Caixa i Subíes em va demanar que m’afegís al seu projecte directiu, li vaig demanar que em deixés desenvolupar unes línies d’actuació molt concretes. No volia ser una figura decorativa, sinó engegar una Fundació on les seves accions tinguessin visibilitat i efecte de debò.
“Cada any destinem més de 30.000 euros a beques per a nens nens de tot Catalunya”
Tot això ha de finançar-se.
Així és.
Com es finança la Fundació?
Els nostres ingressos arriben per diferents vies. Em fa especial il·lusió explicar que cada àrbitre, per cada partit arbitrat, destina 0,15 cèntims a la Fundació. Cada cap de setmana es disputen entre 3.550 i 4.000 partits. Imagini’s al final de la temporada.
Qui més col·labora?
La Fundació del FC Barcelona i la Fundació Obra Social de La Caixa són dos dels nostres principals col·laboradors, i la mateixa FCF destina del seu pressupost 70.000 euros. En total, la Fundació disposa d’uns fons de 150.000 euros anuals.
I què fa la Fundació amb aquests diners?
Destinem cada any prop de 30.000 euros a nens sense recursos i els hi paguem la Mutualitat i el Portal del Federat. Els clubs han de fer-nos arribar la petició previ informe dels serveis socials de cada ajuntament. I òbviament tenim altres línies d’actuació per promoure i reforçar els valors de l’esport.
El 25 de maig es va celebrar la primera Gala dels Premis Solidaris de la FCF…
Un esdeveniment que ens va omplir d’orgull a tota la Federació. L’objectiu és distingir i premiar actituds, accions i actuacions solidàries dins del món del futbol federatiu.
Vostè és un apassionat de l’esport…
Sens dubte. M’apassiona el futbol, la vela, pescar i navegar. Tinc una ‘menorquina’ i quan estic al mar amb ella sóc l’home més feliç del món.
A més, va presidir la Federació Catalana de Vela…
Vaig ser durant 23 anys membre de la junta directiva i sis mesos president. Vaig arribar a la Federació després de ser Director de Protocol del Port Olímpic durant els Jocs Olímpics de Barcelona ’92. Records inoblidables. •
EL DECÀLEG DE LA FUNDACIÓ
- Creació dels Premis Solidaris de la Fundació de la FCF amb l’objectiu de distingir i premiar actituds, accions i actuacions solidàries, socials i/o benèfiques dins del món del futbol federatiu.
- Col·laborar en projectes solidaris promoguts des dels clubs de futbol federats per tal de fomentar la seva tasca social i difondre la seva vessant solidària.
- Fomentar la cohesió i la integració social de col•lectius amb risc d’exclusió social a través del futbol.
- Facilitar l’accés a la pràctica del futbol d’infants i joves en situació familiar de gran vulnerabilitat econòmica a través de beques i subvencions.
- Promoure la igualtat de gènere sobre el terreny de joc.
- Facilitar a entitats socials, fundacions, ONG… les eines que té abast la Federació Catalana de Futbol i la Fundació per portar a terme activitats solidàries i benèfiques.
- Promoure accions que fomentin la pràctica del futbol entre jugadors amb diferents capacitats físiques i intel•lectuals (futbol inclusiu).
- Disseny i promoció de campanyes solidàries pròpies en benefici de programes socials i solidaris utilitzant el futbol com a vehicle conductor.
- Transmetre els valors positius del futbol posant de manifest la seva acció sociabilitzadora, integradora i cohesionadora, com ara el treball en equip, la companyonia, la cooperació, la cohesió, la tolerància, l’esportivitat o el respecte, entre d’altres.
- Fomentar campanyes de sensibilització sobre temes socials, solidaris, benèfics, de cooperació, saludables… fent-ne difusió entre els clubs de futbol i els jugadors federats.