Premià de Mar constitueix un cas excepcional dins del món del patinatge català.
Llevat d’error o omissió, Premià de Mar és l’únic municipi de Catalunya de menys de 30.000 habitants que compta amb quatre clubs: Club Hoquei Premià, Club Hoquei en línia Premià, Club Patí Premià de Mar i Club Patinatge Artístic Premià.
Club Hoquei Premià
El nucli vertebrador d’aquest fenomen el constitueix el Club Hoquei Premià, fundat el maig de 1986. No solament es va formar com a entitat d’hoquei patins, també va acollir com a secció la disciplina de patinatge artístic i anys després una nova modalitat, l’hoquei en línia.
Amb el pas dels anys, tant la secció d’hoquei en línia com les dues de patinatge artístic van decidir separar-se de l’entitat mare i crear el seu propi club. Desgraciadament, el Club Hoquei Premià ha hagut de viure diversos vaivens al llarg de la seva història. Després de la desaparició de l’equip sènior, que va jugar a segona catalana, el club el mantenen els veterans, que juguen la lliga de la seva categoria. Guillem Mayas, el secretari de l’entitat, afirma que “intentarem fer que el club creixi, ja que la pandèmia ens va fer molt de mal. Ens agradaria començar formant una escola d’hoquei patins i a poc a poc anar creant equips. Serà un treball lent i dur, però cal intentar-ho”.
Club Hoquei en línia Premià
Molt millor li han anat les coses al seu ‘cosí germà’, l’hoquei en línia. L’11 de juliol de 2006 es va fundar com a club independent, després d’haver-se creat com a secció de l’hoquei patins després d’unes vacances escolars en el Nadal de 1994.
Van ser convidats a participar en el Saló de la infància de Barcelona on s’organitzava un torneig d’aquesta especialitat. El Premià va guanyar el torneig i el club es va decidir a crear la secció d’hoquei en línia.
Així es va constituir les categories de cadet i sènior. Els cadets jugaven les dues competicions alhora. Van guanyar dos campionats d’Espanya d’hoquei línia (el de Valladolid i el de Premià) i així és va iniciar aquest magnífic esport al nostre país.
Presidit per Juanma Gutiérrez, compta amb diferents categories per edats: escoleta, prebenjamí, benjamí, aleví, infantil, juvenil, femení sub 18 i veterans. De cara al futur volen tornar a impulsar la categoria sènior masculí.
El municipi del Maresme compta amb quatre entitats esportives de patinatge, un esport molt arrelat al poble
Club Patí Premià de Mar
El Club Patí Premià, pel seu costat, va començar a caminar sol el 1988 amb Ana María Ansón Abril com a presidenta. Van començar amb les proves de Xou (petit i gran) i patinatge artístic lliure. El club va viure moments de gran esplendor amb la consecució d’un campionat d’Espanya, un tercer lloc en el d’Europa i altres triomfs a nivell individual aconseguits per Jorge Calvo, Víctor Pérez i Noemí Pujol.
El club, presidit per Laura Hernández i que té a Quique García com a coordinador, compta amb un centenar de llicències i cobreix totes les categories del patinatge: escola, iniciació, mini, prebenjamí, benjamí, aleví, infantil, cadet, juvenil júnior i sènior.
Competeixen tant en les lligues de la Federació Catalana com en el Consell Esportiu del Maresme. “Som un club obert i donem la benvinguda a tothom”, assenyala Laura Hernández. Per poder completar els entrenaments, el club també entrena en la pista de l’Escola Montserrat.
Fundat el 1986, el Club Hoquei Premià ha estat l’embrió del Club Hoquei en Línia i dels dos clubs de patinatge artístic
Club Patinatge Artístic Premià
El Club Patinatge Artístic de Premià, per la seva part, també va sorgir després d’abandonar el Club Hoquei. Això va ocórrer el 1996, quan la presidenta era Maria Teresa Salomé. Un grup de pares i mares van creure que era necessari “volar” com una entitat independent i especialitzar-se en l’artístic.
L’entitat, al llarg d’aquests anys, ha participat en campionats d’Espanya, de Catalunya, però on més presència està tenint en els últims temps és en exhibicions. El seu actual president, Josep Ballesteros, vol destacar l’esperit “purament formatiu del nostre club, on ens interessa, per sobre de tot, ensenyar a patinar, posant especial èmfasi en la tècnica individual”.
També lamenta el mal que ha fet la pandèmia i les poques hores que tenen per poder entrenar, raó per la qual no es dediquen a l’especialitat de xou ni figures, que exigeixen molt més temps d’entrenament.
El CPA de Premià cobreix tots els nivells de competició, des de l’escola fins al més alt, l’11. El responsable tècnic del club és Lanç Rodriguez, que treballa amb quatre entrenadors més i que tenen sota la seva responsabilitat a un nodrit grup de 80 patinadores