Connect with us

Clubs

“Sóc fill del Centre, forma part de la meva vida”

Aquest enginyer químic de 59 anys, ja prejubilat, va entrar al Centre Natació de Mataró sent un nen, va arribar a ser el capità del seu equip de waterpolo i des de fa sis anys presideix un dels clubs esportius més importants del Maresme… amb enormes reptes per davant.

Des de quan és president?

Des de finals del 2012. L’anterior president, Francesc Riera, de 80 anys, ja en portava 16 en el càrrec i va decidir deixar-ho. La junta va creure que havia d’agafar jo el relleu. Només vaig posar com a condició que fos un relleu curt per temes professionals meus.

I al final ha durat més de l’esperat…

Sí, les coses han sortit com han sortit i ja porto sis anys en la presidència. L’estiu passat va haver-hi eleccions, no es va presentar ningú més i, per tant, renovem el mandat sis anys més.

“És un orgull molt gran que esportistes formades a casa guanyessin una medalla olímpica, com la Marta Bach i la Roser Tarragó a Londres”

Es considera un ‘fill’ del CN Mataró?

D’alguna manera sí. Vaig començar a nedar en el Centre l’any 1970, quan tenia uns 10 anys. Jo sóc de Manresa i vam venir a viure a Mataró el 1969 pel treball del meu pare. Venia a nedar amb els amics i una entrenadora, Dolors Gener, em va dir si volia entrenar més de debò. Primer vaig fer natació i després waterpolo.

Li va anar bé…

Vaig passar per totes les categories del club, arribant a ser capità del primer equip. Jugava una mica de tot. En aquesta època no hi havia ni l’ofici ni la professionalitat que hi ha en l’actualitat. Tampoc el Mataró estava entre els clubs més importants del waterpolo nacional.

El Centre forma part de la seva vida…

Òbviament. Sóc dels que pensen que el club no em deu res a mi. Al revés, sóc jo qui li deu tot; a nivell de formació, per poder fer esport, per fer amics, per inculcar-me uns valors… Per això he intentat retornar-li, contribuint al fet que el club vagi millor.

Quants socis són ara?

Al voltant de 6.200 socis.

La xifra ideal?

Ens agradaria arribar als 7.000 socis. El 2007, just abans de la crisi, érem 7.100. Hem tornat a créixer i volem seguir en aquesta línia ascendent que portem en els últims quatre anys.

El CN Mataró és el club esportiu més important del Maresme?

Si ho mirem des del punt de vista de resultats a nivell esportiu, és cert que hem aconseguit fites molt rellevants. Tenim seccions que estan obtenint resultats molt bons. Per massa social i per resultats, sens dubte som una de les grans referències del Maresme. I també per la nostra contribució al creixement de l’esport a la nostra comarca.

Parlem d’un club social, competitiu i de formació al mateix temps?

Indiscutiblement. Sense aquestes dues branques, seria impossible entendre el que som com a entitat… D’una banda, necessitem que les instal·lacions donin un servei de qualitat als nostres socis i als nostres esportistes. Dit això, si les seccions esportives haguessin de finançar-se elles mateixes totes les despeses que comporta la seva activitat (entrenadors, viatges, llicències, etc…), seria impossible. L’aportació dels nostres socis és de vital importància.

“Després d’entrar-hi amb 10 anys, vaig arribar a ser capità del primer equip de waterpolo i ara ja fa sis anys que en sóc el president”

Quin pressupost té el club?

Uns 3.800.000 euros anuals.

D’on procedeixen?

Majoritàriament ho aporten les quotes dels socis. També comptem amb subvencions públiques, principalment de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Mataró. I des de l’últim any tenim una ajuda de la Real Federació Espanyola de Natació en funció dels resultats. Els patrocinadors de les diferents seccions aporten una part bastant petita del pressupost. Costa molts esforços trobar patrocinadors perquè parlem d’esports que mediàticament no tenen la cobertura de la qual sí que gaudeixen uns altres.

De quins serveis pot gaudir una persona en el Centre?

Aigua! Una piscina de 50 metres descoberta, on també es pot prendre el sol, una altra coberta i una tercera de poca profunditat on es pot fer exercici i recuperació. A més, un gimnàs complet amb classes dirigides i moltíssimes activitats més. I un detall molt important: tenim una porta que dóna accés directe a la sorra de la platja, al mar.

Una situació privilegiada…

Sí, sens dubte la ubicació del Centre és un dels nostres grans actius i trets diferencials.

“Tenim dos grans projectes per fer: la renovació de les instal·lacions… i construir una piscina olímpica coberta i amb graderies”

Quantes llicències esportives tenen?

Entre waterpolo, natació, triatló, tennis de taula i esport adaptat, tant masculí com femení, uns 650 esportistes federats. No solament tenim primers equips, també de base, des de benjamins fins a juvenils.

Quina filosofia esportiva apliquen?

Tenim molt clar quin ha de ser el nostre camí: no podem competir a cop de taló amb altres clubs. Hem de fer-ho amb esportistes formats a casa. Per això és tan important per a nosaltres cuidar la base. Ens nodrim d’ella.

Però sí que fitxen…

Sí, però únicament en aquells casos on hem de cobrir algunes posicions que no poden ocupar els nostres esportistes.

Quin ha estat l’èxit més gran de l’entitat?

Sens dubte, arribar a la Final Four europea de waterpolo, perquè el nucli principal de l’equip estava format per jugadores de la casa. No obstant això, la Final Four no va ser l’èxit més visible, perquè aquesta es va disputar a Rússia. Més repercussió va tenir la Copa de la Reina, que guanyàrem contra tot pronòstic a Sabadell, i la Copa LEN, conquerida a Mataró.

Parli’ns de la secció de Tennis Taula…

Hem tingut a Galia Dvorak, que ha marcat una època daurada en el tennis taula espanyol, però és una secció on costa moltíssim trobar una base de jugadors que puguin reemplaçar a la Galia o als nois que ara tenim jugant en Divisió d’Honor. Fa dos anys iniciem un programa per a intentar captar nois que volguessin fer un salt de qualitat i competir, però costa molt que surtin.

Natació…

Tenim una secció molt potent d’aigües obertes que, com a equip, ha guanyat cinc vegades el campionat d’Espanya amb el lideratge de Guillem Pujol, que està entrenant molt dur per intentar anar als Jocs Olímpics de Tòquio. I en piscina comptem amb equips de molt bon nivell, encara que ens faltaria que sorgís algun nedador que a nivell nacional destaqués més mediàticament.

Ha de ser un orgull tenir gent de la casa que ha estat en uns Jocs Olímpics…

Absolutament. És el màxim que un esportista d’elit pot aconseguir. Roser Tarragó i Marta Bach, en waterpolo, van ser medalla olímpica a Londres, totes dues formades a Mataró i en el Centre. Una fita extraordinària.

Quin és el gran objectiu del club?

Tenim dos grans projectes. Un, la reforma interna de les instal·lacions. Es van fer a principi dels anys noranta, però que s’han quedat una mica obsoletes. És un pla que ja està presentat, només ens falta la seva aprovació.

I el segon?

És quelcom que portem anys parlant amb regidors i l’alcalde de Mataró, i es tracta d’un projecte de ciutat: fer a Mataró una piscina de mesures olímpiques, coberta i amb graderies, on poguem portar competicions oficials de natació i waterpolo.

Per què cal?

Generaria una important activitat econòmica per a Mataró. El turisme esportiu està creixent moltíssim en els últims anys. Aquí, al Centre, tenim contínuament grups que vénen a fer stages, a entrenar-se, i el gran beneficiat és Mataró i els voltants, perquè aquí dormen, mengen, consumeixen… Estem estenent el nom de Mataró. I si ampliem aquestes activitats és possible que facin falta més hotels o residències universitàries, que també donin servei al Tecnocampus. Aquest projecte sempre l’hem presentat des del punt de vista de promoció econòmica de la ciutat a través de l’esport.

L’Ajuntament hi està disposat?

Sí, últimament han fet algunes declaracions en aquest sentit. Compren el projecte. Nosaltres, fins i tot, hem posat damunt de la taula finançar la construcció d’aquesta instal·lació. Però és clar… On? Aquesta és la qüestió. Cal saber on es podria fer.

Segur que aviat serà una realitat…

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Clubs