Connect with us

Entitats

18 anys trencant barreres

“Som un grup de persones amb diferents tipus de discapacitat i/o familiars i amics de persones amb diversitat funcional. Entenem que l’acció d’una associació com ADIAM pot contribuir a millorar la qualitat de vida d’un col.lectiu d’homes, dones, nens i els seus familiars que es converteixen en invisibles davant la societat. Una entitat sense ànim de lucre ni interessos polítics”
– Adiam

L’Associació de Discapacitats de l’Alt Maresme, més coneguda com a ADIAM, va néixer l’any 2004 de la mà dels germans Toni i Laura Haro, i de moltes altres famílies de l’Alt Maresme. L’objectiu de la institució, en primera instància, era el de reivindicar els drets de les persones discapacitades, així com el de trencar barreres arquitectòniques que dificultaven la inclusió d’aquest col·lectiu. No obstant això, després de quasi dues dècades de vida, ADIAM s’ha convertit en molt més. És una entitat capdavantera pel que fa a projectes esportius i d’oci al Maresme. Inicialment, la seu de l’associació es trobava a Malgrat, però anys després es va traslladar a Pineda de Mar, on s’hi troben avui dia.

ADIAM s’ha convertit en una entitat capdavantera pel que fa a projectes esportius i d’oci al Maresme

L’entitat, però, és present en nombrosos projectes repartits per tot l’Alt Maresme, i és molt activa a nivell social.

futbol sala. L’ equip d’aquesta especialitat juga els seus partits al Pavelló de Can Xaubet de Pineda de Mar

Una de les branques més potents d’ADIAM és l’esportiva. L’entitat va engegar el seu primer projecte esportiu a través de la natació adaptada, de la mà de la Federació Esportiva Catalana Paralítics Cerebrals (FECPC). L’entitat va apostar per la piscina municipal de Pineda de Mar com a lloc per dur a terme aquest projecte. Maria Arellano, membre d’ADIAM des de 2006 i vicepresidenta de l’Àrea Juvenil i d’Esports, comenta que «va ser difícil posar en marxa aquest primer projecte esportiu. D’una banda, perquè sempre costa trobar i finançar tècnics especialitzats; i d’altra banda, per les barreres arquitectòniques que vàrem trobar».

Des de fa tres anys ha iniciat un projecte d’atletisme amb molt d’èxit ja que aquest estiu alguns atletes de l’entitat han participat al Campionat d’Espanya d’Atletisme Adaptat

Tot i així, amb molt d’esforç per part de totes les parts implicades, es va aconseguir que el 2009 la piscina municipal de Pineda de Mar fos una instal·lació completament adaptada per persones discapacitades, i que per tant podia garantir el servei als esportistes de l’entitat i a qualsevol altra persona amb aquestes necessitats. Aquesta és una de moltes batalles que, a través de l’esforç i la col·laboració, ADIAM ha guanyat a favor de la inclusió social.

Però la natació no és l’únic esport que practiquen els membres d’ADIAM. Des de ja fa uns anys, l’associació compta amb els seus propis equips de futbol. En tenen un de futbol-7 que competeix a la Lliga Nacional, competició que ADIAM ha arribat a organitzar, i un altre de futbol sala. Tots dos equips compten amb bons horaris i bons espais d’entrenament tant al camp de futbol com al pavelló, ja que l’Ajuntament de Pineda de Mar els hi cedeix. I, per si no fos poc, des de fa cinc anys ADIAM ha iniciat un projecte d’atletisme.

ADIAM treballa amb persones amb diferents tipus de discapacitat i diversitat funcional

Amb molt d’èxit, per cert, ja que aquest estiu alguns atletes de l’entitat han participat al Campionat d’Espanya d’Atletisme Adaptat, després d’acreditar les marques mínimes per a poder competir. En total, l’entitat compta amb uns 50 esportistes, una xifra molt important i que, segons ens explica Maria Arellano, «estan molt motivats, ja que tenen l’oportunitat de competir i de sentir-se part d’alguna cosa».

ADIAM és una entitat sense ànim de lucre, i per tant necessita de finançament per poder funcionar. El gruix d’aquest finançament prové de les subvencions que atorga l’Ajuntament de Pineda. Altres fonts d’ingressos són els espònsors (recentment han arribat a un acord amb Conserves DANI), La Caixa, Herbes Maresme, donacions o participació en curses solidàries, on la recaptació o els diners de la compra de samarretes es destina a finançar les activitats d’ADIAM.

Recentment han arribat a un acord amb Conserves DANI com un dels patrocinadors principals

També ho fan a través de la recollida de taps, que té una vessant ecològica, ja que part de la idiosincràsia d’ADIAM és la de ser una entitat el més ecològica possible. Maria Arellano ens explica que «tot i així, ens agradaria tenir més espònsors per poder contractar més tècnics i tenir més llicències federatives.

MARIA ARELLANO

Presidenta ADIAM

“Els nostres esportistes estan molt motivats, ja que tenen l’oportunitat de competir i de sentir-se part d’alguna cosa”

Som una associació eminentment social i formativa, i la nostra limitació són sempre els recursos humans i econòmics, perquè tant el nostre compromís com el de les famílies és immens». Precisament, les famílies tenen un paper essencial perquè aquests esportistes puguin participar en les activitats i competicions esportives, ja sigui pel transport o pel suport moral. «És imprescindible que les famílies estiguin compromeses amb els seus fills i amb l’entitat. Sense elles tot això no seria possible», explica la Maria.

L’associació compta amb 50 esportistes i té els seus propis equips de futbol i futbol sala; el de futbol 7 competeix a la Lliga Nacional

L’objectiu principal que es marca l’entitat per als anys vinents no és altra que la inclusió total de les persones amb discapacitats dins la nostra societat. Des d’ADIAM, consideren que el fet que hi hagi federacions separades per un mateix esport, segons si són esportistes amb discapacitats o no, és un gran error pel que fa a la inclusió, ja que dificulta molt la posada en marxa d’equips i projectes, a més que els recursos econòmics no són els mateixos.

Grup de natació. L’ entitat de Pineda de Mar també utilitza instal·lacions esportives de Calella i Malgrat de Mar

Avui dia lluiten perquè això sigui una realitat. «Per a nosaltres, la inclusió és que comptin amb tu, sentir-te part d’un tot i eliminar les etiquetes. Quan posem un cognom als equips formats per gent discapacitada, ja els estem separant».

Tot i que en els últims anys s’ha avançat molt, encara queda molta feina per fer. Entre tots hem d’ajudar a que la inclusió sigui total i gràcies a entitats com ADIAM en podem prendre consciència i ajudar.

More in Entitats