Connect with us

Clubs

1991 ILURO HOCKEY CLUB 2021

30 anys del primer i únic club del Maresme d’aquest esport olímpic

L’Iluro Hockey Club és l’únic club de hockey herba de Mataró i el Maresme. L’entitat participa actualment, i de manera regular, en pràcticament totes les competicions esportives organitzades per la Federació Catalana de Hockey (FCH). A més, ha jugat competicions nacionals i tornejos internacionals i compta amb esportistes que participen de manera habitual en els programes d’alt rendiment català i juguen en les categories inferiors de les seleccions catalana i espanyola. I, per primera vegada a la història de l’entitat, els equips sènior tenen serioses opcions de pujar a les competicions nacionals.

El club, fundat oficialment el 1991, va tenir els seus inicis a l’Escola Pia de Mataró Santa Anna. De la mà del llavors professor d’educació física del col·legi, l’argentí Mario Keudell, que havia estat entrenador de hockey herba al seu país d’origen, un grup d’estudiants van descobrir aquest esport olímpic. Aquell grup, entusiasmats amb el nou esport i liderats pel Mario, van començar a entrenar fora del seu temps escolar en una pista que els hi cedia la mateixa escola.

Va tenir els seus inicis a l’Escola Pia de Mataró Santa Anna, donant el gran salt de qualitat el 2009 amb la construcció del Camp Municipal de Hockey Herba prop de l’Hospital

Uns mesos més tard, la il·lusió i motivació d’aquells nois va portar a crear l’Iluro Hockey Club, amb el Mario Keudell com a primer president. En aquells moments, el club ja havia crescut en nombre de jugadors i de partits disputats i el futur de l’entitat pintava prometedor. El coneixement profund del hockey per part del Mario i les bones relacions amb l’Ajuntament i algunes entitats esportives de Mataró, juntament amb l’amistat amb grans jugadors i persones rellevants de les federacions catalana i espanyola, va permetre migrar el club. Deixava aquelles instal·lacions escolars que ja eren insuficients i passava a ocupar un espai més adequat per la pràctica del hockey, el que en un futur seria el Camp Municipal de Hockey Herba.

Aquell nou espai obria una nova etapa del hockey herba mataroní. Les antigues instal·lacions del club d’atletisme de la ciutat es van reconvertir, llavors, en el nou camp de hockey. Un nou camp, que tot i ser de sorra, va permetre fer el pas de jugar d’una pista de sala a un terreny de dimensions similars als camps de hockey oficials. Aquesta ampliació de l’espai disponible, a banda de facilitar i ampliar el nombre d’entrenaments i partits, va permetre fer més activitats de promoció per captar nois i noies que volguessin practicar aquell nou esport de la ciutat.

L’expansió del club ja s’havia iniciat i començava a comptar amb equips inferiors de nois i noies, més enllà dels equips sèniors. Uns equips que ja competien amb la resta de clubs a les competicions oficials de la FCH. Els entrenadors, com no podia ser d’una altra manera, eren els mateixos nois que en el seu dia van ser els creadors del club.

El 2006, es va produir el primer relleu a la presidència del club; després de 17 anys, en Mario Keudell cedia la presidència a l’Oriol Cortada. Amb ell arribaria l’autèntic creixement del club en nombre de jugadors i d’equips. A través principalment de la promoció escolar i de diverses activitats esportives i socials, es va produir l’increment més gran de jugadors i jugadores.

El 2009, va arribar una de les grans fites del Club, la construcció del Camp Municipal de Hockey Herba de Mataró. L’Ajuntament, amb la col·laboració del club, transformava un espai de sorra irregular en un camp de hockey oficial, que no tenia res a envejar a la resta de terrenys de joc d’altres entitats. A partir d’aquell moment, els equips jugarien en igualtat de condicions.

El club té equips en totes les categories i treballa per ampliar la seva base, eix vertebral per a la formació de talent

Els anys posteriors es va professionalitzar el club amb persones experimentades d’altres entitats per fer un salt qualitatiu a nivell esportiu. L’arribada de l’Arseni Sañé, ex de l’Atlètic Club de Terrassa i fins llavors entrenador del sènior femení del Club de Campo de Madrid, va ser tota una declaració d’intencions. Un staff tècnic experimentat però comptant alhora amb joves talents de la casa, va permetre augmentar el nivell de tots el equips de categories inferiors i dels primers equips masculí i femení.

Al 2014, el creixement i la bona feina realitzada per l’Iluro Hockey Club va ser reconegut per la Federació Europea de Hockey, atorgant el premi a la millor entitat europea en la categoria de clubs mitjans.

Un any després, el 2015, es produïa el segon relleu a la presidència del Club. L’Oriol Cortada, deixava pas al seu sotspresident i amic, en Jaume Aceña. La seva presidència va ser continuista amb la dels anys anteriors i sota el seu paraigües va seguir el creixement del club i la presència dels primers equips de l’Iluro en lligues A, les de nivell més alt en categories formatives. A més, figures com el Salva Indurain o el Pablo Saiz, ambdós exseleccionadors espanyols, s’incorporaven a l’staff tècnic del club per donar una nova empenta qualitativa.

L’Iluro és una entitat exemplar quant a inclusió i paritat i té implantat un Pla de Valors per tal de garantir una bona formació i assolir els màxims èxits esportius

El 2018 finalitzava l’etapa de l’Arseni Sañé al club i començava la de l’Hèctor Caballero, entrenador de la casa i un talent a l’alça en el hockey català. L’Hèctor tornava al club després d’uns anys d’experiència en altres clubs. Ell és, actualment el director tècnic del club, a més de l’entrenador del Sènior Masculí A, un equip que té, per primera vegada, aspiracions per ascendir a la Divisió d’Honor B, segona lliga a nivell nacional.

Finalment, el 2019 es produïa un tercer relleu a la presidència de l’entitat. La Itziar Ruedas, única presidenta d’un club esportiu a Mataró i de les poques en el hockey espanyol, prenia el relleu del club amb una junta directiva plenament renovada.

L’Iluro HC juga els seus partits com a local en el Camp Municipal de Mataró, al carrer Galicia, 180

Nous projectes promocionals, destinats a augmentar encara més la base del club, millores a les instal·lacions esportives, augment de les activitats socials o fer de l’Iluro una entitat exemplar quan a inclusió i paritat, eren alguns dels seus projectes que han de permetre al club seguir creixent en volum de jugadors i en gestació de nous talents, ser una referència pels nous clubs de hockey i per la Ciutat de Mataró i ser considerada una entitat rellevant i influent en el panorama del hockey català i espanyol.

Actualment el club té 22 equips, amb presència en quasi totes les categories, des de prebenjamins fins a sènior, més els equips de “papis i mamis” i de Hockey+ (nois i noies amb capacitats especials), tant masculins com femenins. Fins ara el millor resultat ha estat un 3r lloc al Campionat d’Espanya de Hockey Sala (2019) en categoria infantil masculí.

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Clubs