EL FUTBOL COM A VEHICLE D’INTEGRACIÓ SOCIAL
Fundat el 1996 per Carlos Humberto Velásquez, l’equip reuneix els diumenges immigrants de diferents nacionalitats de Malgrat i el seu entorn per jugar sense més ambició que divertir-se
Aquesta és la història de la força que té l’esport, en aquest cas el futbol, com a nexe d’unió entre diferents cultures. Un magnífic exemple d’integració i cohesió social. És el que representa l’FC Alianza Àfrica de Malgrat de Mar, creat fa ara vint-i-cinc anys per Carlos Humberto Velásquez, peruà, i protètic dental que va arribar a aquest municipi del Maresme el 1990.
En aquella època va tenir coneixement de la celebració de la CatAfri Cup, organitzada per Ramon Hernández, president de la Cooperativa Agrícola Progrés Garbí. Els seus treballadors s’enfrontaven dues vegades a l’any, amb ocasió de les festes del poble, en un partit de futbol amistós a immigrants africans de l’Alt Maresme. La CatAfri Cup es va disputar durant vint anys consecutius.
Històrica visita del mític ‘Cholo’ Sotil en companyia de Carlos Humberto
Seguint aquest exemple, Carlos Humberto va decidir fundar el 1996 l’FC Alianza Africana. El primer nom és en honor al club dels seus amors, l’Alianza de Lima.
“Volia que tots els immigrants de Malgrat i de la zona que els agradés el futbol poguéssim unir-nos i formar un equip, però no per competir a nivell federat, només per divertir-nos. Això sí, sota les premisses del compromís, l’esportivitat i la disciplina”, explica el president i entrenador de l’Alianza Àfrica, que va aconseguir que en 1999 acudís a veure un partit en qualitat de padrí el mític Hugo ‘Cholo’ Sotil, al qual li uneix una gran amistat. Igualment, en ocasió del vintè aniversari de l’equip, van rebre la visita de l’ambaixador de Gàmbia a Espanya, que es va desplaçar des de Madrid per acompanyar-los.
“Aquí han trobat una segona família, s’ajuden els uns als altres i tots venen amb il·lusió, compromís i disciplina”, diu el seu president i entrenador
Han estat convidats a jugar nombrosos tornejos, alguns d’ells internacionals: “Ara mateix tenim uns quaranta jugadors i clar, no tots poden venir a jugar un partit. Intentem fer-ho cada diumenge. A vegades en el camp del Malgrat i altres a Pineda, Blanes, Lloret… Comptem amb nois que juguen a tercera o segona regional i altres que mai ho han fet federats. Fins i tot Kuku, d’origen gambià, que ha jugat en el Sant Andreu a Tercera Divisió o al Llagostera, havia vingut amb nosaltres alguna vegada”.
L’ambaixador de Gàmbia amb l’actual alcalde de Malgrat, Joan Mercader
Encara que es diu Alianza Africana, l’entitat la formen futbolistes de diferents continents, de països com el Brasil, el Perú, Argentina, el Marroc, Gàmbia, el Senegal, Costa d’Ivori i també europeus, com Espanya o Ucraïna: “És molt bonica la unió i la companyonia que existeix. Tots s’ajuden els uns als altres. Els encanta venir a jugar, són nobles i compromesos. Al final, crec que el futbol és l’excusa perfecta per trobar una altra família i fer més fàcil la integració”, explica Carlos Humberto.
El 1999 van rebre la visita del mític Hugo ‘Cholo’ Sotil i en el seu vintè aniversari la de l’Ambaixador de Gàmbia a Espanya
A Malgrat, on hi ha dos clubs de futbol federats, l’Olímpic i el Club Esportiu, el FC Alianza Africana també ha sabut fer-se el seu propi espai. No pretén guanyar cap Lliga ni pujar de categoria. La seva intenció és una altra: ser el vehicle d’integració per a tots aquells immigrants de la zona als qui els apassiona jugar a futbol, sense importar la classe social ni la procedència.
Un gran exemple a seguir.