Connect with us

Entitats

L’esport femení català s’empodera en una trobada històrica

L’esport femení català es va reivindicar a Tarragona. Per primera vegada, tot el teixit que forma el món esportiu femení de Catalunya es va trobar recentment en un únic espai, formant una imatge única de cohesió i força. “Entre totes, tot” va reunir més de 3.000 persones que van omplir el Pavelló d’Esports Catalunya per visibilitzar la dona en l’esport. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, va definir la jornada com “emocionant i fantàstica” i va assegurar a totes les esportistes que la seva lluita “és la lluita del Govern i del país”. “Entre totes, ho farem tot”, va afegir.

Per la seva banda, la secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula, va remarcar la potència d’aconseguir una imatge amb tanta gent. “Gràcies de tot cor per sumar-vos a aquest projecte”, va transmetre. També va remarcar que una jornada com aquesta permet generar nous referents per les actuals i futures generacions, un fet imprescindible per aconseguir més seguiment i afició. L’acte va ser un reconeixement a les dones que estan vinculades a l’esport, des d’esportistes i entrenadores, a àrbitres, directives i periodistes.

Tot i això, la principal força de la trobada va ser la mobilització d’aficionats, equips i famílies. S’estima que més d’un centenar de clubs i aproximadament 40 federacions de tot el territori van desplaçar-se fins a Tarragona. El Govern ha remarcat en més d’una ocasió que aquesta és la legislatura de l’esport femení. La màxima responsable de l’esport català posa èmfasi en el llenguatge i la mirada: “’xutar com una nena’ ha de deixar de ser un insult i convertir-se en un orgull”.

“Entre totes, tot” era un repte majúscul. Mai abans s’havia reunit tot l’esport femení català. “La dona és present en el món de l’esport. No som poques ni estranyes, però sí valentes, compromeses i poderoses”

Les 3.000 persones que van omplir el recinte tarragoní són una mostra més de la tendència a l’alça que viu l’esport femení. En els darrers 10 anys, el nombre de llicències esportives femenines ha augmentat un 20%, una xifra que ja representa el 27% del total. Esportcat té com a objectiu que això no s’aturi aquí. Cal trencar estereotips que permetin una plena igualtat a l’hora d’escollir un esport, ja que, l’elecció d’un o un altre, ha de ser independent de si s’és noi o noia.

PROJECTANT I APOSTANT PER L’ESPORT FEMENÍ

La Generalitat aposta pel suport i l’acompanyament a l’esport femení, per això ha multiplicat per quatre els ajuts destinats a l’esport femení, passant de 750.000 euros destinats el 2021, a 3 milions d’euros el 2022 per arribar a més equips (conjunts que han ascendit a categories estatals i els que han obtingut resultats rellevants a nivell estatal). Altres vies de suport del Govern a l’esport femení del país han estat el patrocini d’esdeveniments rellevants com l’Estrella Damm by Catalunya Ladies Open de golf, el primer equip femení al Dakar 2022 i l’equip Massi-Tactic UCI de ciclisme femení, explicitant l’empenta en esports masculinitzats.

Així mateix, l’executiu ha donat suport a l’organització de competicions femenines de màxim nivell com el Mundial handbol de Granollers, l’Europeu de softbol i el Mundial d’hoquei sobre herba, així com a la creació del Barcelona Open Banc Sabadell Sub-14 femení i masculí i el circuit Esportcat Extreme d’esports urbans.

GRAN FESTA DE L’ESPORT FEMENÍ AMB PRESÈNCIA MARESMENCA

La jornada es va dividir en dos moments. El primer, la signatura d’autògrafs que 14 esportistes amb una àmplia trajectòria professional van dur a terme durant una hora. Marta Bach, waterpolista olímpica i campiona del món; Raquel González, marxista i subcampiona mundial; Laura Cabezas, regatista subcampiona del món, i Aina Florenza, jugadora de l’Hoquei Club Palau, van ser la representació maresmenca.

Posteriorment, es va realitzar un acte de reconeixement a la tasca diària i èxits de diferents esportistes i clubs, però també a altres figures imprescindibles del món de l’esport. L’acte, conduït per Danae Boronat, Sònia Gelmà i Marta Carreras, tres periodistes esportives amb una àmplia trajectòria professional, va reconèixer la feina dels 24 equips femenins amb participació en competicions europees, entre els quals, el Club Natació Mataró; 14 esportistes pels seus èxits individuals; 3 esportistes que han deixat la pràctica esportiva d’alt nivell aquest any; àrbitres, entrenadores i directives; diferents experiències de superació i al periodisme esportiu femení.

More in Entitats