Connect with us

Atletisme

Extraordinari balanç de l’esport maresmenc a Tòquio 2020

Els Jocs Olímpics més especials de la història

En uns jocs celebrats un any després del que tocava, i sense públic a les graderies, el resultat no ha pogut ser millor per als nostres, tret d’alguna petita decepció

Un any més tard del que estava previst, per culpa de la pandèmia, els esportistes de la nostra comarca van viatjar als Jocs Olímpics de Tòquio 2020 (del 23 de juliol al 8 d’agost) amb catorze representants, bé perquè han nascut o viuen aquí o bé perquè competeixen representant a algun dels nostres clubs. I el resultat no ha pogut ser més exitós, perquè els ‘nostres’ han tornat del Japó (on finalment no es va permetre la presència de públic local) amb cinc medalles de plata, un diploma olímpic i tres quarts llocs. Extraordinari balanç.

PLATA DE LLEI

La plata va arribar en dos esports col·lectius, en futbol i waterpolo femení. Marc Cucurella, d’Alella, va arribar a la gran final amb Espanya, on el combinat nacional va caure en la pròrroga davant el poderós Brasil, que va reeditar l’or. La nova generació de joves futbolistes, on Cucurella ha tingut un paper destacadíssim, es van fer amb el metall, fet que no succeïa des dels Jocs Olímpics de Barcelona ’92, on Espanya va ser or.

Marc Cucurella, plata amb l’equip espanyol de futbol

I ens hem de treure el barret, una vegada més, davant el comportament de les ‘Noies d’Or’ del waterpolo. Una generació irrepetible que ja va obtenir la plata a Londres 2012, que ha estat campiona del món i d’Europa. A Tòquio, només la totpoderosa selecció dels Estats Units la va allunyar de l’or. Un torneig fantàstic de les representants del Club Natació Mataró: Marta Bach, Anni Espar i Elena Sánchez, a més de la mataronina Roser Tarragó, que va anunciar la seva retirada de l’esport professional just després de tornar del Japó. En aquesta competició, una altra jugadora del CN Mataró també va destacar, Vivian Sevenich, de la selecció neerlandesa, que va aconseguir una meritòria quarta plaça.

Una generació irrepetible; segona medalla des de Londres 2012

També van ser quartfinalistes altres dos extraordinaris esportistes del Maresme, Sílvia Domínguez i Ricky Rubio, tots dos en bàsquet. L’equip femení espanyol va ser derrotat en aquesta ronda per tan sols tres punts, amb la sensació que podien haver lluitat per una medalla. La de Montgat va tornar a demostrar a Tòquio la seva personalitat i capacitat de lideratge. I què dir del ‘noi del Masnou’, inclòs en l’equip ideal dels JJOO després de les seves contínues exhibicions que van acabar en quarts perquè es va creuar pel camí la gairebé imbatible selecció dels Estats Units.

En la mar, sensació agredolça perquè les grans favorites per guanyar l’or en la classe 470 de la competició de vela, Silvia Mas i Patricia Cantero, campiones del món, es van quedar en l’onzena posició. La del Masnou va lamentar els problemes tècnics que va patir el seu vaixell que li van impedir ficar-se per la Medal Race. Qui sí que va tenir millor actuació va ser Florian Trittel, el representant del Club Nàutic El Balis, que va obtenir el diploma olímpic en Nacra 17, l’única categoria de vela mixta, al costat de la seva companya Tara Pacheco.

Sense sortir-nos de l’aigua, però aquesta vegada a la piscina, la mataronina Berta Ferreras, component de l’equip espanyol de natació artística, va tornar a casa amb un meritori setè lloc per equips, reafirmant la seva condició d’una de les millors d’aquesta especialitat, tan difícil, tan exigent… i tan bonica de veure.

La veterana de l’expedició, la també mataronina Galia Dvorak, no va poder passar de la primera ronda en la prova de tennis de taula femení. La palista afrontava els seus quarts jocs olímpics consecutius, un premi a la seva extraordinària carrera esportiva, on ha estat set vegades campiona d’Espanya.

I de la més experta a la més novella. Marina González, de Malgrat, participava en els seus primers Jocs Olímpics i va quedar en la dotzena plaça per equips amb Espanya. Marina inicia ara una nova aventura als Estats Units, on ha estat fitxada per la Universitat de Iowa per competir en la primera divisió de la competició universitària americana (NCAA).

L’última a participar va ser una altra lluitadora i disciplinada atleta, la mataronina Raquel González Campos, campiona d’Espanya i d’Europa per equips, que va anar a Tòquio després d’haver viscut els Jocs de Rio de Janeiro. Raquel va participar en els 20 quilòmetres marxa i va acabar en dotzena posició, un magnífic resultat veient el nivell de les participants i la duresa de la prova a causa de la temperatura i humitat.

Tòquio 2020 ja és història, però París 2024 està a tocar i segur que els representants del Maresme tornaran a brillar com ho han fet al Japó.

Felicitats a tots.

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Atletisme