Connect with us

Clubs

GALIA DVORAK – La millor palista espanyola de tots els temps

És la millor jugadora espanyola de tennis de taula de tots els temps. Set vegades campiona estatal, té l’honor d’haver competit en quatre jocs olímpics consecutius, des de Pequín 2008 fins a Tòquio 2020, un fet sense precedents en l’esport del Maresme

Galia combinarà ara les seves responsabilitats com a jugadora de l’Olympiacos de Grècia amb el seu nou càrrec de responsable directiva de la secció de tennis de taula del Centre Natació Mataró.

Jugadora… i ara directiva.
Em sento estretament lligada a Mataró, on visc, i al Centre, on m’he format i ha transcorregut gran part de la meva carrera des que era una nena. Per això em fa una gran il·lusió començar aquesta nova faceta de dirigir el tennis de taula del meu club. Ara soc la cap de la meva mare! (Riu)

“Em fa molta il·lusió ser la responsable del tennis taula del meu club de tota la vida, el Centre Natació Mataró. Treballarem de valent per formar nous talents”

És veritat!
Ella continua entrenant i treballarem juntes per intentar crear un gran planter de jugadors i jugadores a Mataró. Enguany s’han apuntat divuit nens i nenes i comptem amb prop de seixanta llicències. L’objectiu és formar talent i a poc a poc aspirar a poder ascendir de categoria, de Divisió d’Honor a Superlliga en nois i de Primera Nacional a Divisió d’Honor en noies. Tant de bo algun dia puguem tornar a guanyar la Lliga absoluta com vam fer dues vegades en el passat.

“La millor experiència va ser als Jocs de Pequín perquè la Xina és el bressol d’aquest esport i sempre han guanyat la medalla d’or”

Continues jugant a Grècia, a l’Olympiacos del Pireu…
Després d’estar set anys fent-ho a França, tres d’ells combinant-ho amb el Mataró, em va sortir l’oportunitat d’anar-hi i sí, m’agrada, és una experiència molt bonica. Hi haig d’anar set vegades a l’any. Es competeix d’una forma més concentrada, no cada setmana, per això m’ho puc combinar. La veritat és que tenim un gran equip i m’ho passo molt bé jugant.

Com aquell que diu, acabes de tornar de les teves habitacions dels Jocs Olímpics…
Ha estat un gran orgull haver pogut viure aquesta experiència per quarta vegada consecutiva a Tòquio. Competir en una cita olímpica és molt difícil, exigeix molt sacrifici, estar sempre al teu millor nivell i que hagi arribat als meus trenta-tres anys ha estat com una recompensa a la meva trajectòria esportiva.

Quatre Jocs Olímpics a l’esquena

Quina ha estat la teva millor experiència en aquests quatre JJOO?
Em quedo amb Pequín, perquè és el bressol del tennis taula al món. Allà és l’esport nacional. Pensa que en les cinc principals ciutats de cadascuna de les seves disset províncies hi ha un centre d’alt rendiment de tennis de taula. La Xina sempre ha guanyat l’or en aquest esport en els Jocs. A Londres vaig tenir la mala sort que em toqués una xinesa a primera ronda i ara a Tòquio també, encara que nacionalitzada estatunidenca.

Quants anys portes ja a la selecció?
En l’absoluta, des dels catorze, pràcticament vint anys consecutius.

“Guanyar un sol partit als Jocs és una mica frustrant. Sempre he tingut molta mala sort amb el sorteig dels quadres”

Tens una espina clavada per haver guanyat només un partit als Jocs?
Sí, perquè frustra una mica, sobretot perquè d’haver tingut un altre sorteig, i amb el meu nivell de joc, sé que hagués pogut passar dues o tres rondes amb tota seguretat. De totes maneres em quedo amb la gran experiència d’haver viscut les cerimònies d’obertura i clausura i la convivència amb altres esportistes a la Vila Olímpica. Això és el millor de tot. Són records que m’acompanyaran tota la vida.

Com han estat aquests Jocs Olímpics de Tòquio sense públic?
Des d’aquest punt de vista van ser freds perquè competir sense la calor del públic en les graderies és una cosa que no agrada als esportistes. Ens vam haver d’adaptar a les circumstàncies. No vam poder fer turisme i pràcticament estàvem totes les hores a la Vila Olímpica conversant amb altres esportistes espanyols. Vaig fer moltes amistats!

“No descarto anar als Jocs de París 2024, però aquesta vegada dependrà molt més dels altres que de mi mateixa”

Et planteges anar als Jocs de París el 2024?
No ho descarto de forma taxativa, però crec això que ja no dependrà exclusivament de mi. A la meva edat ja no puc millorar més a nivell tècnic, només en alguns aspectes competitius. Jo estimo jugar i continuaré fent-ho i veurem on soc quan arribi aquest moment. Per a Tòquio em vaig classificar de manera directa per rànquing al costat de Maria Xiao, que és el present i el futur del tennis de taula a Espanya, així com Sofia Xuan. Qui sap, igual sí que puc arribar a competir per equips una altra vegada.

Penses en la retirada, en la maternitat potser?
Sí, estan al meu cap donant voltes totes dues coses. Fa molts anys que tinc parella i ara que viatjo molt menys és una cosa en la qual pensem, però sense posar-nos data. Si ha d’arribar, arribarà. El que sí que tinc clar és que la maternitat no hauria de ser incompatible amb continuar jugant, com han demostrat moltes altres esportistes. A mi m’agradaria continuar fent-ho mentre pugui. L’important és estar feliç amb mi mateixa. Ja es veurà.

Quins objectius tens a curt termini?
Continuaré competint a Grècia i segurament també donaré un cop de mà a l’equip femení del Centre Mataró. Durant tot el curs 2021-22 tinc la Beca ADO per haver estat olímpica i haig d’aprofitar-la.

“És un gran orgull haver assolit aquesta fita”

De vostè sempre s’ha dit que és l’Arantxa Sánchez Vicario’ del tennis taula…
Imagino que per la precocitat i també per la forma de jugar. Jo no tinc un gran cop guanyador i m’agrada jugar al contraatac, molt a prop de la taula, per ficar pressió a la rival. Aquí em sento molt segura i entro moltes boles. Diguem que desgasto les contrincants.

Algun ‘il·luminat’ ignorant va posar en dubte la seva ‘espanyolitat’… No coneixen la seva història.
Els meus pares van ser membres de la selecció de tennis de taula de la Unió Soviètica. El meu progenitor va arribar a ser tercer del món per equips i la meva mare, campiona d’Europa infantil. El meu pare és ucraïnès i la meva mare de Kazakhstan, de l’ètnia tàrtara. Sí, jo vaig néixer a Kíev, Ucraïna, però quan tenia un any i mig ens vam desplaçar a Espanya, concretament a Granada, perquè van fitxar al meu pare. Després, l’any 1991, ens en vam anar a Terrassa i després vam estar tres anys més a Valladolid, fins que finalment vam recalar al Centre Natació Mataró, on van fitxar la meva mare com a entrenadora. I aquí continuo, des dels onze anys.

Una vida lligada al tennis de taula…
En ser filla única i no tenir família a Espanya, jo sempre viatjava amb els meus pares. Quan acabava les classes al col·legi, me n’anava amb ells al pavelló on entrenaven. I així passava gairebé totes les tardes, fins que amb vuit anys em vaig posar a entrenar de debò. Als tretze ja vaig ser campiona d’Espanya absoluta.

No cal dir res més…

PALMARÈS


Galia Dvorak

2002
✦ Campiona d’Espanya individual
✦ Campiona d’Espanya dobles
2003
✦ Campiona d’Espanya individual
✦ Campiona d’Espanya dobles
✦ Campiona d’Espanya dobles mixtos (Víctor Sánchez)
2004
✦ Campiona d’Europa Juvenil individual i equips
✦ Campiona d’Espanya individual
✦ Campiona d’Espanya dobles mixtos (Víctor Sánchez)
✦ Campiona de la lliga de Supervisió Espanyola
✦ Campiona de la Copa de la Reina
2005
✦ Subcampiona del món juvenil en dobles
✦ Tercera del món juvenil equips
✦ Campiona d’Europa juvenil equips
✦ Tercera d’Europa juvenil individual
✦ Campiona d’Espanya individual
✦ Campiona d’Espanya dobles
✦ Campiona de la Copa de la Reina
2006
✦ Bronze Campionat d’Europa juvenil individual
✦ Campiona de la lliga Supervisió
✦ Campiona d’Espanya dobles mixtos (Víctor Sánchez)
✦ Campiona d’Espanya doble
2007
✦ Campiona d’Espanya dobles
2008
✦ 9a JJOO Pequín per equips
2009
✦ Bronze Jocs Mediterranis per equips
2010
✦ Campiona d’Espanya dobles
✦ Campiona de la Copa de la Reina
2012
✦ Campiona d’Espanya dobles
✦ Participació JJOO Londres
2013
✦ Bronze Campionat d’Europa dobles
2016
✦ Participació JJOO Rio en individual
✦ Plata Campionat d’Espanya individual i dobles
2017
✦ Campiona d’Espanya
2018
✦ Campiona d’Espanya
✦ Campiona per equips Jocs del Mediterrani
✦ Bronze individual Jocs del Mediterrani
2021
✦ Campiona d’Espanya
✦ Participació JJOO Tòquio

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Clubs