Connect with us

Mataró

Galia Dvorak, la millor palista espanyola de tots el temps

Campiona de Catalunya i d’Espanya 2017

Nena prodigi del tennis de taula, amb tretze anys ja va ser campiona d’Espanya absoluta. Ara, amb 29 anys, ho ha tornat a guanyar, a més del de Catalunya. Té tres Jocs Olímpics a l’esquena i somia a arribar a Tòquio en 2020. Tota una vida dedicada al tennis taula

Gran part de la seva vida ha transcorregut entre les quatre parets del Centre Natació Mataró i és en aquesta, la seva segona casa, on transcorre l’entrevista amb la millor jugadora espanyola de tennis de taula de tots els temps.

Vostè havia de dedicar-se al tennis de taula sí o sí…

Quin remei! Els meus pares van ser membres de la selecció de tennis de taula de la Unió Soviètica. El meu progenitor va arribar a ser tercer del món per equips i la meva mare, campiona d’Europa infantil.

Vostè va néixer a Kíev…

El meu pare és ucraïnès i la meva mare de Kazakhstan, de l’ètnia tàrtara. Sí, jo vaig néixer a Kíev, però quan tenia un any i mig ens vam desplaçar a Espanya, concretament a Granada, perquè van fitxar al meu pare. Després, any 1991, ens en vam anar a Terrassa i després vam estar tres anys més a Valladolid, fins que finalment recalem en el Centre Natació Mataró, on van fitxar a la meva mare com a entrenadora. I aquí segueixo, des dels onze anys.

“El tennis de taula és un esport molt complet: concentració, reflexos, tècnica i velocitat”

Una vida lligada al tennis de taula…

En ser filla única i no tenir família a Espanya, jo sempre viatjava amb els meus pares. Quan acabava les classes en el col·legi, m’anava amb ells al pavelló on entrenaven. I així passava gairebé totes les tardes, fins que amb vuit anys em vaig posar a entrenar de debò. Als tretze ja vaig ser campiona d’Espanya absoluta.

El que s’ha dit, una nena prodigi…

Em deien que era l’Arantxa Sánchez del tennis de taula!

Per la precocitat…

I també per la forma de jugar. Jo no tinc un gran cop guanyador i m’agrada jugar al contraatac, molt a prop de la taula, per ficar pressió a la rival. Aquí em sento molt segura i fico moltes boles. Diguem que desgasto a les contrincants.

Tres jocs Olímpics en el seu palmarès!

Estic molt orgullosa d’això, encara que no tingués molta sort amb els resultats. A Londres, per exemple, ens va tocar Xina en primera ronda. Xina sempre ha guanyat l’or en els JJOO, així que la meva participació a Londres va durar exactament dinou minuts.

“El meu gran objectiu i il·lusió és arribar als Jocs Olímpics de Tòquio de 2020″

I a Pequín?

Aquesta ha estat l’experiència més meravellosa de la meva carrera. Jugar en el bressol del tennis de taula! Pensi que en les cinc principals ciutats de cadascuna de les seves disset províncies hi ha un centre d’alt rendiment de tennis de taula. Viure aquests Jocs des de dins va ser meravellós. Veus i parles amb els grans mites, com Pau Gasol… Una gran experiència.

Va entrar en els JJO de Rio de Janeiro pels pèls…

Així és. Estava de suplent i una jugadora, uns dies abans, es va trencar el braç anant amb bicicleta. Diguem que vaig entrar en l’últim segon de l’afegit d’un partit.

Es veu a Tòquio 2020?

Aquest és el meu gran objectiu. Han introduït el mixt doble com a prova, que és molt espectacular i aquí també tinc possibilitats. A més, com que competeixo a França, no és Espanya, tinc un bon rànquing internacional.

Continua a França…

Sí, ja fa anys que jugo la Lliga i Copa d’Europa amb el Grand Quevilly. Aquest any hem arribat als quarts de final a Europa, que ha estat un èxit increïble. La Lliga es juga els dimarts, així que cada setmana he de viatjar fins a París.

I el Centre Natació Mataró?

Ha estat i és molt important per a mi i la meva família. La meva mare continua entrenant en el club, el meu pare treballa en manteniment i jo jugo per a ells el campionat d’Espanya i el de Catalunya, que he tingut la sort de guanyar-los aquest any. El CN Mataró sempre m’ha ajudat i m’ha donat suport en tot. Forma part de la meva vida.

I Mataró...

Sí, sí, em sento molt lligada a la ciutat. Aquí visc, aquí estan la meva parella, els meus pares, aquí vaig estudiar i vaig acabar empresarials a la Universitat del Maresme, que ara és Tecnocampus. M’encanta passejar per la Plaça Santa Anna i els seus voltants, anar a córrer per la platja…

Fins quina edat seguirà jugant?

No m’he plantejat mai aquesta pregunta. Fins que continuï gaudint i sigui competitiva. Em sento molt bé i amb il·lusió d’arribar als JJOO de Tòquio.

I després?

Vaig fer empresarials i un master de comunicació corporativa per la UOC. M’agradaria dedicar-me a l’organització d’esdeveniments esportius, continuarlligada a l’esport, però no a entrenar.

Per què recomanaria a una nena que es dediqués al tennis de taula?

Perquè és un esport molt divertit i molt complet. Hi ha tantes formes de guanyar! És molt estratègic, molt tècnic i exigeix una gran concentració mental. També molta velocitat de reflexos, no solament de mans, també de peus, perquè es juga en una taula molt petita i la bola va molt, molt ràpida.

Què li fa falta al tennis de taula perquè experimenti un gran boom?

La veritat és que cada dia hi ha més afició i tenim millors palistes a Espanya, però sí és veritat que ens aniria sensacionalment bé que sortís una Arantxa Sánchez, una Garbiñe Muguruza o una Carolina Marín.


Palmarès

13 participacions en Campionat del Món Absolut (i 14 anys sent fixa en la selecció nacional absoluta)

2002

Campiona d’Espanya individual

Campiona d’Espanya  dobles

2003

Campiona d’Espanya individual

Campiona d’Espanya  dobles

Campiona d’Espanya  dobles mixtos (Víctor Sánchez)

2004

Campiona d’Europa Juvenil individual i equips

Campiona d’Espanya  individual

Campiona d’Espanya dobles mixtos (Víctor Sánchez)

Campiona de la lliga de Supervisió Espanyola

Campiona de la Copa de la Reina

2005

Subcampiona del món juvenil en dobles

Tercera del món juvenil equips

Campiona d’Europa juvenil equips

Tercera d’Europa juvenil individual

Campiona d’Espanya individual

Campiona d’Espanya  dobles

Campiona de la Copa de la Reina

2006

Bronze Campionat d’Europa juvenil individual

Campiona Protour de Polònia sub21

Bronze Protour de Singapur sub21

Campiona de la lliga Supervisió

Campiona d’Espanya dobles mixtos (Víctor Sánchez)

Campiona d’Espanya doble

2007

Campiona del Protour de Brasil sub21

Campiona d’Espanya dobles

2008

9a JJOO Pequín per equips

Plata Protour Àustria per equips

Participació Final Protour sub21 (8 millors del món)

2009

Bronze Jocs Mediterranis per equips

2010

Campiona d’Espanya dobles

Campiona de la Copa de la Reina

2011

Bronze Protour d’Espanya dobles

2012

9a JJOO Londres per equips

Bronze Protour del Marroc individual

Bronze Protour de Rep. Checa dobles

Campiona d’Espanya dobles

2013

5a Protour d’Espanya individual

Bronze Campionat d’Europa dobles

2015

9a Jocs Europeus individual

2016

Participació JJOO Rio en individual

Plata Campionat Espanya individual i dobles


Una campiona molt precoç

Sent els seus pares jugadors de tennis de taula professionals, Galia pràcticament no va tenir més sortida que dedicar-se a un esport en el qual va destacar des de molt petita. Establerta a Mataró amb els seus pares, el 2003 va rebre el premi com a millor esportista de la ciutat, sent la més jove de tota la història a aconseguir-ho, amb tan sols 13 anys.

 

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Mataró