Canet de Mar és un municipi de grans clubs, i grans esportistes… Compta, també, amb un esport molt arrelat al municipi des de principis del segle passat i que és un gran desconegut. Estem parlant de la columbofília, que consisteix en la criança i ensinistrament de coloms per a convertir-los en coloms missatgers, capaços de tornar al seu colomar des de punts distants.
Al Maresme solament hi ha dos clubs, el de Mataró i el de Canet de Mar, federat de manera oficial el 1977. Des de fa quinze anys el seu president és Jaume Feliu.
El club de Canet es va fundar el 1977 i és un dels més actius del Maresme i Catalunya
L’entitat no forma part actualment de la Federació Catalana, igual que altres clubs, per desavinences amb l’ens federatiu. Nou clubs van crear l’Agrupació Columbòfila 4 Barres, la més important de Catalunya i de la qual són membres Mataró i Canet.
En l’actualitat compta amb més de quaranta socis, algun d’ells amb extraordinaris resultats esportius, com els obtinguts per Martí Matas. Als seus 66 anys va aconseguir l’any passat dues victòries en la categoria Fons (també existeix Gran Fons, Mig Fons) i Velocitat). Un dels seus coloms va recórrer els 800 quilòmetres que separen Villanueva de la Serena (Badajoz) de Canet de Mar en prop de 12 hores i també va ser el que menys temps va invertir a fer el tram des de Manzanares (Ciudad Real) fins al Maresme. Travessar la Península a més de 40 graus centígrads de temperatura té un gran mèrit. El control de vol des de la ‘solta’ fins a l’arribada del colom al seu colomar es realitza a través d’un ‘xip’ que porta en una de les seves potes. Es calculen els metres que recorren per minut. Una de les etapes més famoses és la que es fa des de Lisboa.
Entre els seus membres destaca Martí Matas, guanyador de dos importants curses l’any passat. A la foto, de dreta a esquerra, Baltasar Donadeu, David, Àlex, Andrés, Vasile Salanta, Jaume Feliu, Martí Matas, Josep Lluis Jornet i Segarra
Martí Matas explica que “tractem als coloms com si fossin esportistes d’elit. De fet, ho són. Els entrenem, cuidem el seu menjar, tenen les seves vacunes, vitamines… són veritables atletes”.
A Europa està molt arrelada principalment a Bèlgica, on s’ha arribat a vendre alguns exemplars per més d’un milió d’euros, destinats gairebé sempre al mercat xinès. També a Romania. De fet, immigrants romanesos establerts en Canet són socis del club i estan ajudant molt a l’expansió d’aquest esport.
La columbofília consisteix en la criança i ensinistrament de coloms per convertir-los en coloms missatgers, capaços de tornar al seu colomar des de punts distants
Durant els campionats (soltes) poden arribar a participar milers de coloms al mateix temps. Un camió els recull pel camí i surten tots des del mateix punt. Martí Matas, un dels millors columbòfils del Maresme, diu que hi ha diferents modalitats de competir. “Jo sempre trio la que anomenem ‘al natural’, és a dir, mascle i femella viatjant junts. També s’utilitza molt el sistema ‘viduatge’. Normalment la femella es queda a casa i el mascle és el que fa el viatge per poder trobar-se amb ella en el colomar”.
La genètica és el valor principal dels coloms. Els millors, una vegada competeixen i demostren el seu gran nivell, es desvien a la reproducció. Baltasar Donadeu, un dels socis del club de Canet i que té a la muntanya un colomar amb més de cent coloms, afegeix que “als coloms, encara que per instint sempre tornen on han nascut, cal motivar-les perquè no parin de volar i això també s’ha d’entrenar. La seva orientació és innata”. Postil·la que “en una solta és molt probable que la meitat dels coloms no arribin al seu destí. En el cel d’Espanya hi ha zones amb molts falcons”.
Conèixer els ‘entrellats’ de la columbofília és apassionant, exactament igual que la dedicació que posen els seus practicants, que a Canet de Mar és una tradició gairebé centenària i que compte amb alguns dels millors columbòfils de tot Catalunya.