Segons la memòria de llicències i clubs federats de 2016 del Consell Superior d’Esports (CSD), l’handbol era el setè esport que més llicències tenia a l’estat espanyol de les seixanta-sis federacions registrades, 95.037 en total, solament superada per futbol, bàsquet, caça, golf, muntanya i escalada i judo.
ACatalunya, no obstant això, aquesta classificació varia considerablement, ja que l’handbol no apareix entre les deu primeres federacions, tal com consta en l’IDESCAT (Institut d’Estadística de Catalunya). Una dada que contrasta amb el pes que l’handbol català sí que té a Espanya: solament Andalusia supera a Catalunya en nombre de llicències, amb 14.657. També és l’handbol català el que compta amb major nombre de clubs federats en tot el territori nacional, amb 131. L’any 2015 avantatjava en més de vint clubs a les comunitats d’Andalusia i València.
En el Maresme, en l’actualitat, solament hi ha quatre clubs federats en competició: Club Joventut Handbol Mataró, UEH Calella, CH Llavaneres Maresme i Handbol Club Laietà Argentona. D’ells, és l’entitat de Mataró la que té a un equip en la categoria més alta, la Primera Nacional, que li segueix a la Lliga Asobal i la Divisió Plata. El Calella està en la Lliga Catalana, el Llavaneres-Caldetes en la Segona Catalana grup B, mentre que el club d’Argentona solament participa en handbol formatiu, des d’alevins fins a juvenils.
Joventut Mataró, la referència
Chema Lizán, president del Joventut Mataró des de 2015, explica que “el nostre club està en procés de reorientació cap a la recerca d’una posició reforçada de lideratge a la comarca i de reubicació en l’escalafó català. Intentarem tenir els nostres segons equips masculí i femení en la Lliga catalana”.
L’estructura del Joventut Mataró té unes dimensions considerables: 17 entrenadors i 28 ajudants per atendre a més de 200 jugadors. Els equips de l’Escola, un aleví femení i tres benjamins, disputen la lliga del Consell Esportiu del Vallès Oriental.
“Crec que l’handbol català, des de fa molts anys, gaudeix de bona salut, està en un bon moment tant a nivell de prestigi com de qualitat, encara que li llastra la situació econòmica. Hauríem de tenir més ajudes i patrocinadors”, agrega Lizán, que considera que “hauria d’haver-hi més clubs en el Maresme, com a mínim un a cada ciutat o poble de la comarca. Per aconseguir-ho hauríem d’ajudar els ajuntaments a potenciar les lligues escolars”.
Per la seva part, Jordi Marfany, president del Club Handbol Llavaneres Maresme des d’octubre de 2016, destaca que “portem tres anys treballant amb diverses escoles i instituts de les tres viles (Llavaneres, Caldes d’Estrac i Sant Vicenç de Montalt) promovent extraescolars per promocionar l’handbol. La idea és que el club cedeixi entrenadors i material per facilitar l’accés a la pràctica d’aquest esport per part de tots els nens i nenes que ho desitgin provar”.
Aquest directiu d’una empresa multinacional, vol posar en valor que “com a club som molt petits, però som fundadors i organitzadors d’un esdeveniment dedicat a l’handbol platja de caràcter nacional, la MaresmeWEEK. Aquesta serà la cinquena temporada i som una de les places regulars del Tour Català. Més de 50 equips entre equips absoluts i base competeixen cada any i ja som un referent de qualitat de l’handbol platja”.
Finalment afegeix que “els nostres valors són molt clars: que els nens i nenes del Maresme puguin practicar l’handbol com a eina educativa i de valors i que l’handbol representi un complement de la seva educació escolar, així com a procés de creixement per a convertir-s’en homes i dones del futur”. Llavaneres comparteix les seves instal·lacions i club amb Caldes d’Estrac
La Unió Esportiva Handbol Calella està presidida per Andrés García Manzanera des de fa una temporada i al mateix temps exerceix funcions de coordinador i delegat de dos equips, com altres membres de la junta: “La temporada anterior 2016/2017 el nostre primer equip va quedar campió de 1ª Catalana, i en l’actual, havent pujat de categoria, estem lluitant pels primers llocs. Destacaria també la figura de Salva Puig, exjugador del Barça, Granollers, de la Selecció Espanyola i campió d’Europa amb el Barça. Va agafar el primer equip del club fa dos anys, a la 1a Catalana en una situació delicada, el va fer campió, recuperant la il·lusió de l’afició pel club”.
Andrés vol destacar que “el nostre objectiu és formar persones i jugadors. Dins de les nostres possibilitats participem en col·legis de la zona a l’hora d’educació física, amb els monitors formats en el club, ensenyant el nostre esport als nens i nenes”. Una altra prova del gran esforç col·lectiu del club es el Campus Salva Puig, que l’any passat va ser tot un èxit de participació. Ràdio Calella Televisió, per cert, retransmet per Youtube tots els partits que la Unió Esportiva disputa a casa.
Argentona també té club d’handbol, el Laietà, en constant fase de creixement. Va néixer l’any 2012 gràcies a la iniciativa del primer president, Marc Molina, amb l’ajut d’algunes persones del municipi i amb l’objectiu de donar la possibilitat als nens d’Argentona de jugar a Handbol al seu poble i fer-ho d’una manera seriosa, econòmica i a l’abast de tothom.
El president actual, Leandro Bonet, va assumir el càrrec fa dos anys. Sempre ha estat en el projecte Laietà Argentona i va ser jugador de handbol. Ho porta a la sang, seguint l’exemple del seu pare, Leandro Bonet Serra, que va ser fa molts anys president de l’Handbol Club Mataró. “Ens hem convertit en una alternativa molt important per als joves d’Argentona que volen practicar un esport d’equip tan complet com és l’handbol”, explica Leandro Bonet, executiu del sector químic. •