Connect with us

Vela

Silvia Mas, Campiona del Món de Vela classe 470

La glòria l’espera a Tòquio

La vela espanyola té un diamant en brut. La regatista més jove de l’equip olímpic, la masnovina Silvia Mas, al costat de la seva companya, la canària Patricia Cantero, es va proclamar recentment campiona del món de la classe 470 a Vilamoura (Portugal)

Després d’uns llarguíssims períodes de confinament i concentracions entre 2020 i 2021, Silvia Mas va passar uns dies de descans al seu Masnou natal abans de començar a preparar els JJOO de Tòquio. ESPORTIU MARESME va aprofitar per estar amb ella i repassar tota la feina que hi ha darrere.

Què vas sentir quan el Comitè Tècnic de la Federació Espanyola us va confirmar a tu i a Patricia Cantero per representar Espanya en els JJOO de Tòquio?
Encara que ho esperàvem, per la nostra trajectòria i resultats, va ser un gran alleujament i una tranquil·litat. Era l’objectiu que teníem des que vam ser subcampiones a Dinamarca el 2018. I el meu, particularment, des de feia molts anys. Un somni fet realitat.

Quan et vas assabentar?
Durant el confinament, al març de l’any passat. Estàvem a Palma per disputar el Mundial, que finalment es va suspendre per l’estat d’alarma.

2020 va ser un any difícil; confinament, suspensió del Mundial, dels Jocs Olímpics de Tòquio…
Molt, però també molt intens, molt especial, sobretot psicològicament. Pensa que quan es va decretar l’estat d’alarma vam estar vuitanta dies justos sense poder tocar el vaixell, sense entrar a l’aigua.

“Quan es va decretar l’estat d’alarma vam estar vuitanta dies justos sense poder tocar el vaixell, sense entrar a l’aigua. Tenia ‘mono’”

Dur per a una esportista d’elit…
Sí! Més d’un mes sencer en el CEAR de Vela Príncipe Felipe de Santander sense poder sortir. Entrenàvem molt, però tenia un ‘mono’ enorme de vaixell.

Com t’has preparat per a Tòquio?
Aquest ajornament d’un any, en el fons, ens ha vingut molt bé a tot l’equip, a la meva companya, Patricia Cantero, i al nostre entrenador, Gustavo Martínez. Hem treballat, com sol dir-se, ‘a mort’, com si no hi hagués un demà. Ens hem conegut més, hem conviscut estretament i mentalment ens hem fet més forts.

“Anem a Tòquio amb la il·lusió de guanyar una medalla. La meva companya, Patricia Cantero, i jo portem molts anys treballant per fer-ho realitat”

Fas menció especial al tema psicològic…
És fonamental en la vela d’alta competició. Pensa que allà fora, a l’aigua, hi ha tripulacions molt bones, tothom entrena sis dies per setmana, tots poden guanyar, així que la diferència, a vegades, està en com afrontes la pressió, les teves pors i inseguretats.

I com ho afronta Silvia Mas?
Crec que he après a alliberar-me. Jo soc una esportista molt ‘cap quadrat’, molt exigent amb mi mateixa, perquè sempre crec que existeix un marge de millora. Abans era impossible veure’m plorar o mostrar els meus sentiments, ni perdent.

A Portugal sí que vas plorar…
Per això dic, veure aquestes imatges meves plorant després de guanyar l’or en el Mundial de Portugal demostren que he progressat. He après a obrir-me, a ser més empàtica amb el meu equip, perquè sempre he estat molt dura amb mi mateixa. Crec que, gràcies al treball que fem amb el nostre psicòleg, he après a canalitzar la por al fracàs. I això em fa gaudir més de la vela.

Patricia Cantero és, en el vaixell 470, el teu altre jo…
Efectivament. Estem juntes des de 2017, vam ser subcampiones del món el 2018 i ens avenim molt, la veritat. Quan treballes en equip cal aprendre a acceptar els errors, a empassar-te el teu orgull, a posar-te en la pell dels altres i ens ha anat molt bé.

Deies abans que entreneu sis dies a la setmana?
Et diré una dada que resumeix el que ha estat la preparació d’enguany per al Mundial i els Jocs Olímpics.

“He après a obrir-me, a ser més empàtica amb el meu equip, a canalitzar la por al fracàs; això em fa gaudir més de la vela, perquè sempre he estat molt dura amb mi mateixa”

Digue’m…
En l’últim any hem estat 240 dies a l’aigua, entrenant o competint. I això és només la punta de l’iceberg. La vela olímpica és molt més que això. Hi ha tot un món darrere.

Explica-ho…
A més de les quatre hores mínimes que ens passem a l’aigua cada dia que entrenem, tenim sessions diàries de gimnàs, on combinem exercicis de càrdio amb exercicis de força. Portar un vaixell exigeix estar molt bé físicament. No cal que digui que l’alimentació és fonamental. Però n’hi ha més.

Vaja…
Estudiem els comunicats meteorològics abans de competir: els núvols, el vent… Pesem cada element del vaixell per dur l’estrictament necessari, estudiem el reglament perquè sempre hi ha alguna novetat, estudiem les nostres rivals. És a dir, vivim les 24 hores del dia per i per a la vela.

No cal que et pregunti que vols l’or en els Jocs Olímpics…
Anirem a totes, amb la màxima ambició. Serà molt difícil perquè hi ha parelles molt bones, com la francesa i l’anglesa, les dues medallistes olímpiques. Fa dos anys que ens estem preparant per a aquest repte i el gaudirem. Representar el teu país en uns Jocs Olímpics és el màxim per a un esportista.

La majoria de regatistes són molt més grans que tu. Patricia, per exemple, té 32 anys. Tindràs més oportunitats…
Això espero, però el més difícil serà preparar-se per als Jocs de París de 2024.

“Tornar al Masnou sempre em fa molt feliç. Ho necessito. Aquí hi ha la meva família i les meves arrels. Mai m’oblido d’on vinc”

Per què?
Perquè la classe 470 serà mixta. No seria com començar des de zero, però tens que compenetrar-te amb un nou company. També existeix la possibilitat de passar a una altra classe olímpica, com la FX 49. Tot això ja es veurà després de Tòquio.

Feliç de tornar a estar al Masnou?
Molt, perquè aquí hi ha la meva família i les meves arrels. Mai m’oblido d’on he sortit. Estar tants dies fora de casa fa que quan vinc sigui molt intens. Ho necessito.

No triguis a tornar…

PALMARÈS


Classe Optimist
3 Ors Campionat d’Espanya
✦ 1 Or Nacional Britànic
1 Or Copa de França
1 Or en el Campionat d’Europa
✦ 1 Bronze Campionat d’Europa

Classe 420
1 Or Campionat del Món
1 Bronze Campionat d’Europa
2 Ors Campionat d’Espanya

Classe Olímpica 470
2 Ors Campionat del Món Júnior
1 Or Campionat del Món absolut
1 Plata i 1 bronze en el Campionat d’Europa Júnior
1 Plata Campionat del Món absolut
1 Or Copa del Món al Japó
2 Plata Copa del Món en Hyeres i Marsella
2 Bronze Copa del Món a Santander i Miami
2 Ors Campionat d’Espanya
2 Ors Campionat Nacional del Japó
1 Or Internacional Kieler Woche d’Alemanya
1 Bronze International Princesa Sofia Iberostar
✦ Premi nacional TERRAS GAUDAS al millor equip olímpic

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Vela