Connect with us

Clubs

SPAS 60 anys gaudint del mar

El seu soci Xevi Blanco, campió del món, es la gran referència competitiva de l’entitat mataronina

El club es troba en un magnífic estat de salut, sent l’entitat amb major nombre de federats del seu sector

L‘SPAS (Societat de Pesca i Activitats Subaquàtiques), es va fundar el 1959 i, per tant, aquest any celebra el seu 60è aniversari. En els primers anys des de la seva fundació, la societat es dedicava exclusivament a la pesca submarina. No obstant, això ja no és així. Avui dia, a més de la clàssica pesca submarina, també compten amb l’escafandrisme, la fotografia submarina en dues modalitats (amb escafandre, que permet un tipus de fotografia més reposada; i en apnea, que depèn de la capacitat de cadascú) i el vídeo submarí.

Xavier Martínez President SPAS Mataró

Xavier Martínez · President SPAS Mataró

“Hem estat pioners en activitats subaquàtiques durant molts anys i és molt gratificant vuere la quantitat de generacions diferents que hi ha dins el club”

PIONERS SOTA L’AIGUA

“Hem estat pioners en activitats subaquàtiques durant molt anys. A mesura que les diferents activitats subaquàtiques van anar introduint-se a Catalunya, les vam anar incorporant ràpidament. A més, també estem implicats en activitats mediambientals relacionades amb el fons marí”, comenta Xavier Martínez, president de l’SPAS, que també ens explica com va arribar a aquest càrrec i d’on prové la seva passió pel mar. “Des de ben petit m’ha atret el mar. Al·lucinava amb els documentals de Félix Rodríguez de la Fuente i, quan tenia l’oportunitat, em posava les ulleres i el tub, em capbussava i gaudia com ningú. Des de llavors mai he pogut deixar el mar. Més endavant, amb 16 anys, em vaig iniciar en la pesca submarina de competició i em vaig vincular al club. El mateix club té una estructura molt horitzontal i vaig ocupar diferents càrrecs al llarg dels anys, fins que al 2010 em van proposar la idea de ser president. I fins avui!”.

Amb motiu d’aquesta efemèride, el seu 60è aniversari, l’SPAS ha organitzat el campionat d’Espanya de fotografia submarina, que ha estat tot un èxit. “En fem una valoració molt positiva. És el cinquè campionat d’Espanya que celebrem i el segon en aquesta modalitat. Així doncs, l’entitat ja té certa experiència en l’organització de campionats. Hem col·laborat amb moltes entitats per poder assolir una organització òptima i tothom va quedar molt satisfet de com va transcórrer la prova”, afegeix Xavier Martínez.

MÉS DE 50 ANYS D’HISTORIA

Després de 60 anys de vida, el club es troba en un magnífic estat de salut i, a més, és l’entitat amb major nombre de federats del seu sector. “Hi ha un ambient molt familiar i quelcom que és molt gratificant per a mi és la quantitat de generacions diferents que hi ha dins el club. Des de nens i adolescents que s’inicien en aquest món fins a gent gran apassionada del mar que porta tota la vida practicant-ne activitats relacionades. Actualment tenim uns 500 socis i val a dir que no tots són maresmencs, molts venen de les comarques del Vallès, ja que relacionen el mar amb el Maresme i confien en nosaltres per gaudir-ne”, explica el president.

ÈPOQUES DIFÍCILS

L’estructura de clubs dels esports subaquàtics a Catalunya és sòlida i relativament nombrosa, però en els últims anys està patint una regressió. Xavier Martínez considera que “els clubs estem patint una lleugera davallada, ja que en aquests moments la majoria d’activitats subaquàtiques es realitzen de manera esporàdica, com és el cas de les immersions curtes o els batejos de mar. Així doncs, proliferen més el centres d’immersió, que tenen una filosofia molt més empresarial”.

Tot i així, els beneficis de practicar esports subaquàtics regularment en són molts i absolutament tothom en pot practicar, éssent conscient de les limitacions pròpies i les inclemències del mar. Per a Xavier Martínez, que ha estat pescador submarí des que tenia 16 anys, n’hi ha tres que en destaquen: “En primer lloc, el fet d’estar a l’aigua aporta un estat de gravetat zero, la qual implica unes sensacions molt especials i gratificants. També destacaria el silenci. La calma i la pau que un troba sota el mar és molt difícil de trobar a cap altre lloc. I, finalment, crec que el mar ens ensenya a saber valorar i definir els nostres límits. Al cap i a la fi, quan t’endinses al mar, t’estàs enfrontant a una força molt superior a la teva, i per tant has de tenir la virtut de saber determinar com i quan t’hi has d’enfrontar a ell”.

El comú denominador de l’èxit del club és, sens dubte, la passió pel mar. En Xavier defineix el mar com “una ànima en si mateix, i alhora part de la meva pròpia. Sense el mar em sento buit, com si em faltés energia. Crec que el fet de tenir el mar a prop fa que tot sigui més bonic i menys gris”.

Per molts més anys a prop del mar!

El seu soci Xevi Blanco, campió del món, es la gran referència competitiva de l’entitat mataronina


PALMARÈS

Irene Mestre, al mig, campiona d'Espanya

Irene Mestre, al mig, campiona d’Espanya

Xevi Blanco: Campió del món individual i

per equips de pesca submarina, campió

d’Euro-Àfrica

Marc Gimenez: Foto submarina, tercer d’Europa

i campió d’Espanya

Irene Mestre: 3 cops campiona d’Espanya de

fotosub en apnea

5 Campionats de Catalunya de pesca

submarina individuals

2 Campionats d’Espanya per equips de

pesca submarina

3 Campionats de Catalunya per equips pescasub

3 Campionats de Catalunya fotosub

2 Campionats de Catalunya de vídeo submarina

Reconeixements:

Xevi Blanco:

Millor esportista sènior a la Nit de l’Esport de

Mataró en dues ocasions

Salvador Punsola:

Millor directiu a la Nit de l’Esport de Mataró

Representació de socis en Institucions:

Salvador Punsola:

President Federació Catalana d’Activitats

Subaquàtiques

Xavier Martínez:

Vicepresident econòmic Federació

Espanyola d’Activitats Subaquàtiques


Gran tasca per protegir la posidònia del fons marí

Foto d'Irene Cramp

Foto d’Irene Cramp, Una imatge de la posidònia prop de Mataró

El compromís de l’SPAS no és limita només als seus socis, sinó que també s’estén al medi amb qui conviu: el mar. Des de fa molts anys, el club col·labora en diverses tasques per preservar la diversitat i la qualitat de l’ecosistema marí. “Principalment en són dues. D’una banda, fa vint anys que col·laborem en el seguiment dels boscos de posidònia del fons marí de Mataró. La posidònia és una planta que és essencial per a la salut del fons marí mediterrani i que té un creixement molt lent, com un bosc de muntanya. Tristament, i com era d’esperar, en aquests anys hem observat una degradació molt forta d’aquests bancs de posidònia a causa de la contaminació, els vaixells que graten el fons marí, etc. D’altra banda, participem en tasques de neteja del fons marí de Mataró. De la mateixa manera que amb els campionats, comptem amb el suport de moltes entitats. La Universitat de Barcelona aporta investigadors i biòlegs marins, l’Ajuntament de Mataró aporta fons econòmics, l’empresa Blaumar aporta logística en forma de bussejadors i vaixells… Aquesta col·laboració és vital per tal que la nostra tasca es desenvolupi el millor possible.”

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Clubs