Estimat i respectat, és tota una institució en el futbol maresmenc. Durant dotze anys va ser president de la UD Cirera i ja en porta vuit com a representant de l’FCF a la nostra comarca. Antonio Jiménez repassa amb nosaltres la realitat del futbol al Maresme
Vaja, que no pot viure sense el futbol…
Sempre va ser la meva passió. Primer com a jugador, després com a president i ara com a representant dels nostres clubs del Maresme.
Quina ha estat i és la seva relació amb l’FCF?
Sempre ha estat estreta i amb afany d’ajudar i col·laborar, tant sota la presidència de Jaume Roura com amb Andreu Subies, que va ser qui em va nomenar per a aquest càrrec, i ara amb Joan Soteras. Sempre va haver-hi una gran predisposició per escoltar-nos i solucionar els problemes del futbol del Maresme. I ara, la veritat, vivim una autèntica lluna de mel.
D’on venim?
D’una època en la que hi havia una gran distància entre l’FCF i els clubs. Sempre calia baixar a Barcelona per a qualsevol tràmit. Estàvem deixats de la mà de Déu i amb greus problemes estructurals, d’instal·lacions en males condicions, així com molts casos de violència en els camps de futbol. No podia ser que només existíssim per a pagar la llicència i ja està.
Això ha canviat?
Moltíssim. Avui el futbol català no té res a veure amb el passat. Se li ha girat com a un mitjó i ha estat gràcies a l’esforç de tots, però sobretot de la sensibilitat dels diferents presidents que hem tingut en els últims temps a l’FCF.
Exemples?
Ara tenim una seu federativa extraordinària, moderna, àmplia, on s’imparteixen classes per a entrenadors i àrbitres, diferents reunions de treball i de la que tots els clubs del Maresme poden disposar per a qualsevol esdeveniment o activitat.
Abans…
Teníem una seu petita que no passava de ser com una botiga.
“En l’àmbit del futbol formatiu tenim una salut de ferro, immillorable”
Quin ha estat el gran canvi?
Les campanyes de conscienciació que ha introduït l’FCF. ‘Prou violència’, ‘Joc Net’ i ‘Respecte’ han tingut un èxit històric perquè la violència en els camps de futbol, els insults i les males conductes, han passat de ser una cosa habitual a ser residual i molt puntual. No hem aconseguit erradicar la violència al cent per cent, però estem molt a prop. Aquest serà el millor partit que podem guanyar.
Hi ha més campanyes…
Particularment sóc un enamorat de la campanya ‘#Orgullosa’ perquè el canvi ha estat brutal. El futbol femení no existia pràcticament fa deu anys i avui hi ha moltes nenes i molts equips femenins. La igualtat ha arribat al futbol català. És veritat que és un terreny en què encara hem de créixer molt, però l’evolució ha estat extraordinària.
Quin impacte està tenint la campanya ‘Tots som un equip’?
L’acolliment i acceptació està sent molt bona. No hi ha un sol president d’un club del Maresme que no estigui content. Els descomptes en la Mutualitat, Portal del Federat i arbitratges ajuda moltíssim a l’economia dels clubs. Alguns han pogut crear més equips gràcies a aquests incentius. L’objectiu, a més, és que el pas del futbol juvenil a l’amateur sigui més fàcil tant per als jugadors com per als clubs.
Vostè que coneix tan bé el futbol del Maresme… quina salut tenim?
En l’àmbit del futbol formatiu, una salut de ferro, immillorable. Cada vegada tenim més clubs que cuiden millor el seu futbol base. Sobretot en valors, perquè creixin com a jugadors i persones, en educació, respecte i igualtat. Tenim molts nois i noies del Maresme en les diferents seleccions catalanes i grans clubs com Barça, Espanyol, Damm o Cornellà es nodreixen dels nostres futbolistes.
Què ens falta?
El Vilassar de Mar a Tercera Divisió i el Mataró a Primera Catalana. Havíem tingut equips a Segona B i crec que això és el que li faria falta a la comarca. Amb el potencial que tenim hauríem de comptar amb un equip, una altra vegada, a Segona B.
Què li sembla l’acord Mataró-Cirera?
Magnífic, perquè està obert a tots els clubs del Maresme. Els clubs de Mataró no han de competir entre ells, al contrari. L’objectiu és que els jugadors de casa no hagin de marxar fora per poder jugar en categories més altes. Que el talent es quedi aquí.