160 llicències · 10 entrenadors · 12 delegats d’equip · 4 delegats de camp · 9 equips · 2 equips d’escoleta
ESPORTIU MARESME presenta aquest mes un altre club de bàsquet històric. El CB Canet fa molts anys que és una de les referències de l’esport de la cistella al Maresme després d’haver viscut uns anys d’esplendor. Tant la junta directiva, cos tècnic com famílies (coordinadors i entrenador), fan possible la solidesa d’aquest projecte esportiu
El Club Bàsquet Canet va néixer de manera oficial l’any 1954 tot i que per entendre l’ànima de l’entitat, ens hem de remuntar als temps de la dictadura de Primo de Rivera, concretament fins l’any 1929, on un grup de joves van formar un equip anomenat Renaixement. Els integrants d’aquest equip sovintejaven els locals del Centre Catòlic de Canet com a lloc de trobada i, l’any 1932, l’equip va participar en competicions oficials sota el nom de “Centre Catòlic Renaixement”. Aquest club va ser la llavor de l’arbre que ara coneixem com a CB Canet.
Després d’anys disputant partits amb equips de localitats properes, la Guerra Civil es va fer notar i l’activitat esportiva de l’entitat va quedar pràcticament desapareguda durant els quatre anys de conflicte. Amb el final de la guerra es va reprendre l’activitat i l’esport femení va obtenir protagonisme i l’equip del Centre Catòlic Renaixement va quedar subcampió d’Espanya l’any 1942. Amb 12 anys de diferència i una castellanització del nom pel mig, l’any 1954 es va fundar el CB Canet. El club és el vuitè més antic de tot Catalunya, segons els registres de la Federació Catalana.
La nova entitat va mantenir les categories de l’antic club, i en la temporada 58-59 va arribar el primer gran èxit del Canet: van quedar campions de Catalunya i, en conseqüència, van ascendir a Segona Nacional, només una categoria per sota de la màxima, anomenada Lliga Nacional. En els anys vinents l’equip va perdre força i va baixar a Tercera quatre anys després. Però l’idil·li del Canet amb el bàsquet professional no acaba aquí: la temporada 77-78 es va aconseguir de nou l’ascens a Segona, i a la temporada 78-79 l’equip va quedar tercer, a les portes d’un nou ascens, aquest cop a la màxima categoria del bàsquet espanyol. Va ser en aquests anys on es va construir el Pavelló Municipal. Després de deu anys competint a cavall entre Segona i Tercera Divisió, malauradament l’equip va descendir de Segona la temporada 89-90 per no tornar-hi mai més.
EL CREIXEMENT
Actualment, sota la presidència d’Enric Isern, el Canet competeix en categoria amateur i compta amb més de 150 jugadors i 13 equips, a més d’una escoleta amb 30 nens i nenes. El coordinador del club, Jordi Orquín, ens explica que “la filosofia del club és treballar la base. Per nosaltres és el més important. No busquem tenir categories altes i per tant no sortim a buscar gent de fora, sinó que sempre confiem en la gent del poble i de la casa”. Tot i això, al club li agradaria poder acollir més joves, però “actualment és molt complicat. Al poble només hi ha un pavelló i l’hem de compartir amb els equips de voleibol, futbol sala… No hi ha horaris disponibles per a cap equip més. L’Ajuntament té previst construir un nou pavelló, i esperem que sigui una realitat aviat”.
Amb més de seixanta anys d’història i diverses èpoques glorioses, el CB Canet és el clar exemple d’un club sòlid i de renom que continua fent de meravella allò que és més important: gaudir del bàsquet i formar els joves. ·