Félix Gimeno: Director del Comitè Tècnic d’Entrenadors de la FCF
La Federació Catalana de Futbol (FCF), a través del seu Comitè Tècnic, ofereix set llicències diferents d’entrenadors. Set llicències que serveixen per a 34 estructures o categories, des de Primera Divisió fins prebenjamins, tant de futbol masculí, femení com de futbol sala. Tot un món que ara coneixerem molt millor.
Félix Gimeno Garcés és, des que va arribar a la presidència de la FCF Andreu Subies el 2011, el màxim responsable del Comitè Tècnic d’Entrenadors. Un òrgan amb normativa pròpia que aglutina tots els tècnics del territori i regula la seva activitat, els seus drets i les seves obligacions. Avui, hi ha més de 20.000 entrenadors censats a la FCF. Una xifra extraordinària: “El nostre gran objectiu sempre va ser dignificar la figura de l’entrenador de futbol. Hem acabat amb aquells vells vicis que qualsevol persona podia seure en una banqueta. Des de la FCF, vetllem perquè tinguin una formació contínua, contribuint al foment i a la millora conceptual del futbol en totes les seves disciplines, oferint i proposant formacions que es considerin necessàries tenint present la realitat del futbol català i les inquietuds dels seus tècnics. La formació es presenta en format de jornades tècniques, conferències, seminaris, curs d’especialització i monogràfics”, ens explica a la oficina seu del carrer Sicília. La FCF ofereix en l’actualitat tretze propostes monogràfiques, des de claus de comunicació efectives fins a scouting o coordinació.
Félix Gimeno, de 69 anys, va ser cuiner abans que frare. Com a porter va jugar al Vilanova, Vilafranca, Palma, Cunit i Arbós. Com a entrenador va dirigir al Vilanova, Vilafranca i la Blanca Subur de Sitges. El 1991 va prendre les regnes del futbol femení de la FCF, creant una estructura d’extraordinari èxit amb totes les seleccions catalanes, des de l’absoluta fins a la sub-12. Gimeno està en possessió del nivell més alt de carnet d’entrenador expedit per la UEFA.
Avui dia es pot obtenir el carnet de monitor ‘on-line’, sempre que es compleixin uns requisits. I a partir d’aquí anar pujant esglaons en la formació: Nivell I (bàsic), Nivell II (avançat) i Nivell III (UEFA professional). El comitè d’entrenadors s’encarrega de fer un seguiment per assegurar-se que els entrenadors compleixen amb l’experiència necessària abans de passar d’un nivell a un altre.
Totes les titulacions que expedeix la FCF coexisteixen amb les que atorguen els centres homologats de la Generalitat de Catalunya, els anomenats Tècnics Superiors d’Esports (TSD). “És molt important subratllar que la FCF garanteix als seus entrenadors una sèrie de drets a través del seu règim jurídic i econòmic i que estem presents a tot el territori, en les 14 delegacions, si bé on es duen a terme els cursos d’entrenadors és en 5 àrees geogràfiques”.
El Curs Federatiu d’Entrenador Avançat de Futbol, per posar un exemple, requereix complir amb 500 hores de classes lectives, 300 en matèria d’estudis i 200 hores de formació pràctica. “Nosaltres acompanyem a cada entrenador en tot el seu procés formatiu i professional, fins i tot a aquells que ho fan de forma voluntària, sense contraprestació econòmica”, subratlla Félix Gimeno, que recorda quan ell aprenia de l’enyorat Domènec Balmanya i compartia pupitre amb Asensi, Solsona o Paco Flores. •