La gala d’entrega dels guardons, que s’ha celebrat a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, ha demostrat el poder solidari de clubs, futbolistes i persones vinculades al món del futbol.
La solidaritat ha estat la protagonista de la jornada d’aquest dijous 25 de maig. Lluny dels terrenys de joc, àrbitres, entrenadors, presidents, jugadors i altres personalitats vinculades al món del futbol s’han trobat a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm per la celebració de la I Gala dels Premis Solidaris, organitzada per la Fundació Privada Catalana de Futbol de l’FCF.
Aquests guardons, creats enguany, busquen premiar aquelles iniciatives i activitats que fomentin la solidaritat, l’ètica esportiva i els valors més enllà dels camps i pavellons de futbol i futbol sala. Els premis s’han distribuït en dues categories: iniciatives individuals i col·lectives, fins a atorgar un total de 6 distincions que han estat entregades pels patrons de la Fundació: el president de la Federació Catalana de Futbol, Andreu Subies; el president de la Fundació i vicepresident de l’FCF, Pere Guardiola; el patró i director de la Fundació Damm, Ramon Agenjo; els vicepresidents de l’FCF Joan Soteras, Josep Llaó i Jordi Terés; el vicepresident de la Fundació de l’FCF i directiu de la Federació Catalana de Futbol Albert Garrofé; Joan Manuel Carreras; Manel Pousa; i el coordinador d’esports de la Diputació de Barcelona, Daniel Laga.
Abans de l’entrega de premis, el president de la Fundació i vicepresident de l’FCF, Pere Guardiola, ha volgut agrair a tots els assistents la seva presència i ha remarcat que “avui no és un dia de discursos, sinó de reconeixements per a tots els petits actes solidaris que es viuen en el futbol català dia rere dia. Junts són molts i fan encara més gran el futbol català”. Per la seva part, el patró i director de la Fundació Damm, Ramon Agenjo, s’ha mostrat molt content de poder acollir aquesta gala a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm perquè “entre tots hem de demostrar que cal ser solidari, i que tots ho podem ser amb petits gestos”.
Categoria Joc Net
El primer guardó ha estat el de Joc Net, que s’ha atorgat als conjunts Aleví ‘A’ del Racing Club Futbol Bonavista i al Turó Montroig CF pel seu gest modèlic en contra de la violència. El diumenge 26 de març, els pares i jugadors dels dos equips van sortir al camp units en una acció simbòlica que enalteix l’esportivitat del joc i condemna qualsevol episodi de violència, ja sigui verbal o física, de manera esporàdica a la qual els pares s’hi van voler sumar. El segon guardó que ha atorgat la Fundació en aquesta categoria ha estat per l’Infantil ‘B’ del FC Barcelona, que mostra en tots els partits un total respecte pel rival derrotat. El gest d’aquest equip es va fer conegut mundialment a la final de la World Challenge Cup de Tokyo, però el conjunt blaugrana ho ha fet durant tota la temporada.
El tercer premi ha estat pel gest modèlic de l’Escola F. Àngel Pedraza que va homenatjar l’equip rival, l’EF Stoitchkov Barcelona ‘C’, que tenia 0 punts a la classificació, abans de començar el partit. Els jugadors de l’Àngel Pedraza van animar els seus rivals a seguir competint, malgrat la seva complicada situació esportiva.
Categoria Àrbitre
El segon lliurament, el del guardó en la categoria d’àrbitre, ha estat pel col·legiat Hamid Lahlali. La Fundació ha decidit premiar-lo en reconeixement a la seva humanitat dins i fora del terreny de joc en haver aturat el partit femení Amateur F7 entre el Piera AE ‘A’ i l’Escola FB Sentmenat ‘A’ en què dues jugadores es van lesionar de gravetat. El segon classificat d’aquesta categoria ha estat el Comitè Tècnic d’Àrbitres de l’FCF pel seu ajut econòmic a la Fundació amb la donació de 0’15€ per cada partit arbitrat.
Categoria persona-club
Seguidament, s’ha entregat el premi en la categoria de persona-club, que ha guanyat el club ONG Diapo, presidida per Moctar Thera. Aquesta entitat manresana està formada per uns 70 jugadors amb risc d’exclusió social, amb famílies desestructurades o amb grans dificultats econòmiques. El segon guardó de la categoria l’ha rebut Antoni Díaz, el responsable esportiu del Futbol Base Vilobí, en nom de tots els entrenadors i delegats de l’entitat. La Fundació reconeix, així, la creació del manual d’instruccions ‘Com ser pares i mares d’un futbolista’, en què es pretenen difondre exemples ètics sobre el comportament en els terrenys de joc.
Categoria Entrenador
El premi solidari al millor entrenador ha estat per a Manel Solanas Morte, de l’AE Sant Lluís, per la seva dedicació amb l’equip cadet de l’entitat tot i el seu greu estat de salut que el va mantenir allunyat del camp de futbol. Tot i això, en Manel no es va deixar de preocupar pel seu equip. Tota una mostra d’entrega al futbol que li ha permès tornar a entrenar després de rebre l’alta hospitalària. En Manel no s’esperava el guardó i l’ha rebut amb molta sorpresa i sense poder contenir l’emoció en haver estat guardonat. Per la seva part, Agustí Pujibert “Puchi”, ha rebut el segon premi per la seva dedicació completa a l’Atlètic Gramanet UD, i el seu esperit de superació en seguir entrenant malgrat només tenir un 10% de visió.
Categoria Foment dels Valors
El cinquè guardó que s’ha lliurat durant la gala ha servit per homenatjar totes les iniciatives que duen a terme els clubs i fomenten els valors. L’enorme quantitat de propostes que va rebre la Fundació ha fet que el patronat no s’hagi volgut decidir només per tres i ha entregat un premi a moltes iniciatives. La UE Sant Joan Despí, el CEF Bosc de Tosca, el CFB Mas Catarro, el CFS Sant Cugat, el CFS Quart, el Base Marc Bartra CF, la UD Cirera, l’AE Josep Maria Gené, l’UE Sabadellenca, el CF Mollet UE, el CF Vilanova del Vallès, l’EFS Balaguer Comtat d’Urgell, l’AD Monistrolenca i el Joventut Bisbalenca CF han rebut un reconeixement per les seves iniciatives. Alhora, en aquesta categoria que abraça tantes activitats, s’han lliurat fins a quatre tercers premis: al Seagull CE, al CF Alella, a l’AEE Terraferma i al CE Congrés. El segon premi ha estat per al Club Atlètic Masnou i el primer, pel Ramassà UE per portar el futbol més solidari a l’Àfrica des de fa 4 anys.
El president de la Federació Catalana de Futbol, Andreu Subies, ha lliurat part d’aquests guardons, ocasió que ha aprofitat per agrair a tots els assistents la seva presència i felicitar-los per les accions que duen a terme i que els han dut a estar nominats i premiats en aquesta entrega de guardons. “Entre tots doneu un plus al futbol català i, per això, la Fundació, l’encarregada d’arribar allà on la Federació ja no arriba, us ho ha volgut reconèixer”. Subies ha recordat també la tasca fonamental de la Fundació en “mostrar les circumstàncies reals de la vida, dels futbolistes i de tothom vinculat al món de l’esport per tal que no ens oblidem que tots som persones i ens hem de poder adonar de tot el que passa al nostre voltant i que, probablement, no som capaços de veure”.
Categoria Jugador
El darrer premi que s’ha entregat aquest vespre, i amb què s’ha tancat la 1a edició dels Premis Solidaris de la Fundació de l’FCF, ha estat el de jugador. El premi ha estat per a Raúl Sánchez Fernández, qui va rebre una forta puntada de peu l’any 2014 després de disputar-se un partit de la lliga de veterans que el va deixar tetraplègic. Des d’aquest 2017, en Raúl ha centrat els seus esforços a explicar a joves futbolistes el perill que comporta la violència en el món del futbol, i de l’esport en general, tal com també es vol reflectir en el documental que està gravant, “26deabril #playagain”. La Fundació de l’FCF també ha reconegut la història de valentia i superació d’Almuhannad, jugador de la Penya Barcelonista Anguera i refugiat sirià a Turquia. L’Almuhannad va arribar a Catalunya després que la seva història colpís els joves jugadors d’un equip de futbol català.
Font: FCF